bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 #1 Opublikowano 18 Listopada 2019 Witam serdecznie Chciałbym skorzystać z programu Czyste powietrze i wymienić swój zwykły piec węglowy na kocioł na pelet. Mam do Was kilka pytań. Prawdopodobnie zdecyduję się na Kostrzewę TWIN BIO LUXURY NE I chciałbym jakoś sterować temperaturą w pomieszczeniach tylko że w niektórych mam i grzejniki i podłogówkę i nie wiem jaki regulator wybrać żeby to ogarnął. Budżet z programu Czyste Powietrze to 20 tys zł na piec i 15 tys zł na instalację. Mam na parterze i poddaszu dwa rozdzielacze które obsługują podłogówkę i grzejniki wspólnie. Nie posiadam natomiast zaworów 3 czy 4 drożnych Opiszę swoją instalację: PARTER - salon (2 grzejniki + podłogówka) - kuchnia (podłogówka) - łazienka (grzejnik + podłogówka) - korytarz (podłogówka) - sypialnia 1 (grzejnik) - sypialnia 2 (grzejnik) PODDASZE - łazienka (grzejnik + podłogówka) - sypialnia 1 (grzejnik + podłogówka) - sypialnia 2 (2 grzejniki) - korytarz (podłogówka) Na każdym grzejniku jest założony zawór termostatyczny Z góry dziękuję za sugestie
Gość Visitor1230 Opublikowano 18 Listopada 2019 #2 Opublikowano 18 Listopada 2019 8 minut temu, bobby6 napisał: Prawdopodobnie zdecyduję się na Kostrzewę TWIN BIO LUXURY NE Abstrahujac od glownego tematu. Gorszych kotlow do wyboru nie bylo?
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #3 Opublikowano 18 Listopada 2019 Pewnie brakło już kotłów Fuwi
bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 18 Listopada 2019 1 minutę temu, Visitor1230 napisał: Abstrahujac od glownego tematu. Gorszych kotlow do wyboru nie bylo? Jeszcze nie kupiłem więc mogę zmienić więc czekam na sugestie jeśli ten piec jest słaby to który będzie lepszy
Gość Visitor1230 Opublikowano 18 Listopada 2019 #5 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zainteresuj sie tymi: https://www.pelletexpert.pl/oferta-ready-to-burn https://ekoflam.pl/produkt/kociol-na-pelet-edilkamin-laguna-p-18/
bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Dziękuję za linki Nie wspomniałem jeszcze że mam wąskie wejście do piwnicy ok 65cm szer i nie każdy kocioł się do niej zmieści a powierzchnia mieszkania ok 150m2 przy wysokości 210cm
pastor Opublikowano 18 Listopada 2019 #7 Opublikowano 18 Listopada 2019 Decydujac sie na kociol na pellet bedziesz musial przemyslec i przerobic instalacje tak aby byla dobrze zrobiona pod pellet. bez tego to co nie kupisz bedziemy sie czesto widziec/pisac. chyba ze kupisz kostrzewe to prawdopodbnie bedziesz musial nielimitowany internet miec i duzo wolnego czasu aby to z nami posiedziec troche
Gość Trener40 Opublikowano 18 Listopada 2019 #8 Opublikowano 18 Listopada 2019 58 minut temu, bobby6 napisał: Kostrzewę TWIN BIO LUXURY NE Budżet z programu Czyste Powietrze to 20 tys zł na piec i 15 tys zł na instalację. 35 tys, a kocioł kosztuje 12 tys. 23tys na obieg kotłowy, to chyba za złota... Ciekawe te rozliczenia...
bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 18 Listopada 2019 No tak się nie da chyba że kreatywny sklep na piec jest 20tys i 15tys na instalację więc oficjalnie się nie da. Chciałbym w salonie mieć możliwość sterowania każdym pomieszczeniem i dostosowywanie temperatury w każdym z nich
bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #10 Opublikowano 18 Listopada 2019 28 minut temu, pastor napisał: Decydujac sie na kociol na pellet bedziesz musial przemyslec i przerobic instalacje tak aby byla dobrze zrobiona pod pellet. bez tego to co nie kupisz bedziemy sie czesto widziec/pisac. chyba ze kupisz kostrzewe to prawdopodbnie bedziesz musial nielimitowany internet miec i duzo wolnego czasu aby to z nami posiedziec troche nie no instalacja będzie cała do przerobienia
pastor Opublikowano 18 Listopada 2019 #11 Opublikowano 18 Listopada 2019 Dobrze ze do przerobienia tylko z głowa a nie bo się komuś coś wydaje. I zapytam po co ci sterowanie w jednym miejscu wszystkimi pomieszczeniami? Wymogi zdrowotne czy taki pomysł na bajery?
bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #12 Opublikowano 18 Listopada 2019 Sterowanie w jednym miejscu to tak dla wygody
pastor Opublikowano 18 Listopada 2019 #13 Opublikowano 18 Listopada 2019 Wszystko zależy od tego jak docelowo będzie wyglądała instalacja. Od trybu życia mieszkańców. Na końcu i tak się okazuje ze najlepiej trzymać stała jedna temperaturę. I wtedy ta cała kasa na automatykę psu na budę się nadaje. Ale o tym to się chyba każdy sam musi przekonać. Jak dla mnie zbędny wydatek. Ale ty się poważnie zastanów jak ma wyglądać twoja instalacja i czego oczekujesz bo może się okazać ze będzie potrzebny bufor aby twoje wymagania spełnić
bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #14 Opublikowano 18 Listopada 2019 Chcę maksymalnie wykorzystać dofinansowanie i zobaczymy na co ono starczy
pastor Opublikowano 18 Listopada 2019 #15 Opublikowano 18 Listopada 2019 Na jak w ten sposób będziesz robić to się może złe skończy. Chyba nie rozumiesz o czym pisze.
bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 18 Listopada 2019 Nie no rozumiem chciałbym żeby było dobrze i żebym zmieścił się w budżecie A jeśli starczy na bajery to też nie będzie źle
Kazio321 Opublikowano 18 Listopada 2019 #17 Opublikowano 18 Listopada 2019 Bajerów jest tyle że pieniędzy zabraknie :D Wiem coś o tym. Sam ostatnio robiłem całe C.O wydałem 26tys. A jeszcze by coś się zrobiło. No i ostatnio wydałem 1000zl na małą przerubke.
bobby6 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #18 Opublikowano 18 Listopada 2019 nie no wiadomo pewnie i 50tys by było za mało
gmaj22 Opublikowano 18 Listopada 2019 #19 Opublikowano 18 Listopada 2019 Skąd my to znamy....Na "bajery" kasy nie szkoda, a na rzetelne obliczenia i projekt już tak.;)
Ryszard Opublikowano 19 Listopada 2019 #20 Opublikowano 19 Listopada 2019 Witam, Posty "nie na temat" wydzielono: Tutaj proszę o pisanie na temat sterowania ogrzewaniem.
Gość Opublikowano 19 Listopada 2019 #21 Opublikowano 19 Listopada 2019 Ciekawe jak to działa,że jedne posty lądują w koszu a inne bez wartości merytorycznej zostają... Dziękuję Panie @Ryszard
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.