Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Automatyka i sterowanie ogrzewaniem

bobby6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Chciałbym skorzystać z programu Czyste powietrze i wymienić swój zwykły piec węglowy na kocioł na pelet. 

Mam do Was kilka pytań. Prawdopodobnie zdecyduję się na Kostrzewę TWIN BIO LUXURY NE

I chciałbym jakoś sterować temperaturą w pomieszczeniach tylko że w niektórych mam i grzejniki i podłogówkę i nie wiem jaki regulator wybrać żeby to ogarnął.

Budżet z programu Czyste Powietrze to 20 tys zł na piec i 15 tys zł na instalację.

Mam na parterze i poddaszu dwa rozdzielacze które obsługują podłogówkę i grzejniki wspólnie.

Nie posiadam natomiast zaworów 3 czy 4 drożnych

Opiszę swoją instalację:

PARTER

- salon (2 grzejniki + podłogówka)

- kuchnia (podłogówka)

- łazienka (grzejnik + podłogówka)

- korytarz (podłogówka)

- sypialnia 1 (grzejnik)

- sypialnia 2 (grzejnik)

PODDASZE

- łazienka (grzejnik + podłogówka)

- sypialnia 1 (grzejnik + podłogówka)

- sypialnia 2 (2 grzejniki)

- korytarz (podłogówka)

Na każdym grzejniku jest założony zawór termostatyczny

Z góry dziękuję za sugestie

Gość Visitor1230
Opublikowano
8 minut temu, bobby6 napisał:

Prawdopodobnie zdecyduję się na Kostrzewę TWIN BIO LUXURY NE

Abstrahujac od glownego tematu. Gorszych kotlow do wyboru nie bylo?

Opublikowano
1 minutę temu, Visitor1230 napisał:

Abstrahujac od glownego tematu. Gorszych kotlow do wyboru nie bylo?

Jeszcze nie kupiłem więc mogę zmienić więc czekam na sugestie jeśli ten piec jest słaby to który będzie lepszy

Opublikowano

Dziękuję za linki

Nie wspomniałem jeszcze że mam wąskie wejście do piwnicy ok 65cm szer i nie każdy kocioł się do niej zmieści a powierzchnia mieszkania ok 150m2 przy wysokości 210cm

Opublikowano

Decydujac sie na kociol na pellet bedziesz musial przemyslec i przerobic instalacje tak aby byla dobrze zrobiona pod pellet. bez tego to co nie kupisz bedziemy sie czesto widziec/pisac.

chyba ze kupisz kostrzewe to prawdopodbnie bedziesz musial nielimitowany internet miec i duzo wolnego czasu aby to z nami posiedziec troche 

Opublikowano
58 minut temu, bobby6 napisał:

Kostrzewę TWIN BIO LUXURY NE

Budżet z programu Czyste Powietrze to 20 tys zł na piec i 15 tys zł na instalację. 

35 tys, a kocioł kosztuje 12 tys. 

23tys na obieg kotłowy, to chyba za złota... Ciekawe te rozliczenia... 

Opublikowano

No tak się nie da chyba że kreatywny sklep

na piec jest 20tys i 15tys na instalację więc oficjalnie się nie da.

Chciałbym w salonie mieć możliwość sterowania każdym pomieszczeniem i dostosowywanie temperatury w każdym z nich

Opublikowano
28 minut temu, pastor napisał:

Decydujac sie na kociol na pellet bedziesz musial przemyslec i przerobic instalacje tak aby byla dobrze zrobiona pod pellet. bez tego to co nie kupisz bedziemy sie czesto widziec/pisac.

chyba ze kupisz kostrzewe to prawdopodbnie bedziesz musial nielimitowany internet miec i duzo wolnego czasu aby to z nami posiedziec troche 

nie no instalacja będzie cała do przerobienia

Opublikowano

Dobrze ze do przerobienia tylko z głowa a nie bo się komuś coś wydaje. I zapytam po co ci sterowanie w jednym miejscu wszystkimi pomieszczeniami? Wymogi zdrowotne czy taki pomysł na bajery?

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jak docelowo będzie wyglądała instalacja. Od trybu życia mieszkańców. Na końcu i tak się okazuje ze najlepiej trzymać stała jedna temperaturę. I wtedy ta cała kasa na automatykę psu na budę się nadaje. Ale o tym to się chyba każdy sam musi przekonać. Jak dla mnie zbędny wydatek.
Ale ty się poważnie zastanów jak ma wyglądać twoja instalacja i czego oczekujesz bo może się okazać ze będzie potrzebny bufor aby twoje wymagania spełnić

Opublikowano

Bajerów jest tyle że pieniędzy zabraknie :D

Wiem coś o tym. Sam ostatnio robiłem całe C.O wydałem 26tys. A jeszcze by coś się zrobiło. No i ostatnio wydałem 1000zl na małą przerubke. 

Opublikowano

Skąd my to znamy....Na "bajery" kasy nie szkoda, a na rzetelne obliczenia i projekt już tak.;)

Opublikowano

Ciekawe jak to działa,że jedne posty lądują w koszu a inne bez wartości merytorycznej zostają...

Dziękuję Panie @Ryszard

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.