Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik na parterze nie grzeje

50groszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam o tuż mam problem z jednym grzejnikiem w 200 m domu 3 kondygnacje (parter i dwa pietra.) Wszystkie grzejniki grzeją prócz jednego który jest wpięty poniżej rur zasilającej i odpływowej tzn pion idzie po suficie górą na parterze by wyjść na pierwsze piętro z kolei ten grzejnik który nie grzeje jest poniżej tych rur tzn jego zasilanie i dopływ(rurki 18-zespawane z rurą znacznie większa wiadomo instalacja grawitacyjna) schodzi w dół jakieś 2,5 m(wysokość pomieszczenia) Domyślam się że nie ma przepływu stąd jest zimny(oczywiście odpowietrzony) .Sytuacja jest taka że mam pompkę obiegową i grawitacje. Gdy pompka chodzi na 1 wszystkie grzejniki grzeją elegancko nawet na samej górze.(oprócz wspomnianego na parterze ) Zmiana na 2 bieg również nie daję rezultatów. Zmiana na 3 bieg  powoduje że coś się zaczyna nagrzewać ale grzejnik grzeje do 1/3  długo się nagrzewa rurka powrotna letnia-w reszcie grzejników ciepła .Pompa(25-60-180 0202W Ferro) chodzi jak szalona.Stuka mi zawór za pompką zwrotny .Na żadnym z grzejników nie mam żadnych zaworów termostatycznych czy kryz(prócz  tego nie grzejącego który jest nowo zamontowany). Związku z tym czy montaż kryz czy zaworów spowoduję że będzie grzał ten grzejnik mając na uwadze że na 1 biegu grzejniki grzeją mi elegancko. Chodzi o to czy uzyskam zadowalający efekt ? Czy zwiększenie średnicy rur tego odejścia z pionu coś da? obecnie jak pisałem jest 18  [przyspawana do większej nie wie dokładnie jakiej ale duża bo to rury grawitacyjne stara instalacja.   

Drugie pytanie jaką pompkę polecacie do tej instalacji ta ferro mam wrażenie że głośna jest ?  

dsads.png

75264816_2443280749281188_1044137975933304832_o.jpg

Opublikowano

Przeczytaj TEN wątek jak tam rozwiązano ten problem.

W razie wątpliwości pytaj.

Opublikowano
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

Przeczytaj TEN wątek jak tam rozwiązano ten problem.

W razie wątpliwości pytaj.

Myślisz że to może zadziałać ? Dodałem zdjęcie instalacji jak to jest podłączone 

Opublikowano

Nic prostszego, jak się przekonać. Tam zadziałało. Możesz prowizorycznie podłączyć PEXami i sprawdzić obie opcje.

Grzejnik będziesz miał w drzwiach??

Opublikowano
1 minutę temu, gmaj22 napisał:

Nic prostszego, jak się przekonać. Tam zadziałało. Możesz prowizorycznie podłączyć PEXami i sprawdzić obie opcje.

Grzejnik będziesz miał w drzwiach??

Nie .Drzwi już tam nie ma jest okno. O co chodzi z tą efektywnością, że jakby to poszło to jest mniej efektywne grzanie? Druga sprawa co myślisz o zwiększeniu średnicy tych rurek czy założeniu zaworów żeby zdławić inne (to wydaje się oczywiste ale czy da efekt )?

Opublikowano

Na gałązce powrotnej daj zawór powrotny odcinający (na klucz ampulowy). Na zasilającej oczywiście zawór termostatyczny.

Opublikowano
1 minutę temu, gmaj22 napisał:

Na gałązce powrotnej daj zawór powrotny odcinający (na klucz ampulowy). Na zasilającej oczywiście zawór termostatyczny.

tak też mam na tym nie grzejącym na reszcie nic nie ma .

Opublikowano

Zależy, ile tej "reszty" jest. Ale żeby przeprowadzić regulację hydrauliczną, zawory sa potrzebne. Przydają się również przy ewentualnej wymianie grzejnika, malowaniu itp. Utrzymują tez komfortową temperaturę w pomieszczeniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.