50groszy Opublikowano 17 Listopada 2019 #1 Opublikowano 17 Listopada 2019 Witam o tuż mam problem z jednym grzejnikiem w 200 m domu 3 kondygnacje (parter i dwa pietra.) Wszystkie grzejniki grzeją prócz jednego który jest wpięty poniżej rur zasilającej i odpływowej tzn pion idzie po suficie górą na parterze by wyjść na pierwsze piętro z kolei ten grzejnik który nie grzeje jest poniżej tych rur tzn jego zasilanie i dopływ(rurki 18-zespawane z rurą znacznie większa wiadomo instalacja grawitacyjna) schodzi w dół jakieś 2,5 m(wysokość pomieszczenia) Domyślam się że nie ma przepływu stąd jest zimny(oczywiście odpowietrzony) .Sytuacja jest taka że mam pompkę obiegową i grawitacje. Gdy pompka chodzi na 1 wszystkie grzejniki grzeją elegancko nawet na samej górze.(oprócz wspomnianego na parterze ) Zmiana na 2 bieg również nie daję rezultatów. Zmiana na 3 bieg powoduje że coś się zaczyna nagrzewać ale grzejnik grzeje do 1/3 długo się nagrzewa rurka powrotna letnia-w reszcie grzejników ciepła .Pompa(25-60-180 0202W Ferro) chodzi jak szalona.Stuka mi zawór za pompką zwrotny .Na żadnym z grzejników nie mam żadnych zaworów termostatycznych czy kryz(prócz tego nie grzejącego który jest nowo zamontowany). Związku z tym czy montaż kryz czy zaworów spowoduję że będzie grzał ten grzejnik mając na uwadze że na 1 biegu grzejniki grzeją mi elegancko. Chodzi o to czy uzyskam zadowalający efekt ? Czy zwiększenie średnicy rur tego odejścia z pionu coś da? obecnie jak pisałem jest 18 [przyspawana do większej nie wie dokładnie jakiej ale duża bo to rury grawitacyjne stara instalacja. Drugie pytanie jaką pompkę polecacie do tej instalacji ta ferro mam wrażenie że głośna jest ?
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #2 Opublikowano 17 Listopada 2019 Przeczytaj TEN wątek jak tam rozwiązano ten problem. W razie wątpliwości pytaj.
50groszy Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 17 Listopada 2019 Godzinę temu, gmaj22 napisał: Przeczytaj TEN wątek jak tam rozwiązano ten problem. W razie wątpliwości pytaj. Myślisz że to może zadziałać ? Dodałem zdjęcie instalacji jak to jest podłączone
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #4 Opublikowano 17 Listopada 2019 Nic prostszego, jak się przekonać. Tam zadziałało. Możesz prowizorycznie podłączyć PEXami i sprawdzić obie opcje. Grzejnik będziesz miał w drzwiach??
50groszy Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 17 Listopada 2019 1 minutę temu, gmaj22 napisał: Nic prostszego, jak się przekonać. Tam zadziałało. Możesz prowizorycznie podłączyć PEXami i sprawdzić obie opcje. Grzejnik będziesz miał w drzwiach?? Nie .Drzwi już tam nie ma jest okno. O co chodzi z tą efektywnością, że jakby to poszło to jest mniej efektywne grzanie? Druga sprawa co myślisz o zwiększeniu średnicy tych rurek czy założeniu zaworów żeby zdławić inne (to wydaje się oczywiste ale czy da efekt )?
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #6 Opublikowano 17 Listopada 2019 Na gałązce powrotnej daj zawór powrotny odcinający (na klucz ampulowy). Na zasilającej oczywiście zawór termostatyczny.
50groszy Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 17 Listopada 2019 1 minutę temu, gmaj22 napisał: Na gałązce powrotnej daj zawór powrotny odcinający (na klucz ampulowy). Na zasilającej oczywiście zawór termostatyczny. tak też mam na tym nie grzejącym na reszcie nic nie ma .
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #8 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zależy, ile tej "reszty" jest. Ale żeby przeprowadzić regulację hydrauliczną, zawory sa potrzebne. Przydają się również przy ewentualnej wymianie grzejnika, malowaniu itp. Utrzymują tez komfortową temperaturę w pomieszczeniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.