Kliwer Opublikowano 14 Listopada 2019 #1 Opublikowano 14 Listopada 2019 Witam. W mieszkaniu posiadam piec jak na zdjęciach. W tym sezonie instalacja zaczęła sprawiać problem, poprzednie 2 sezony wszystko chodziło bez zarzutu. Mianowicie, na załączonym schemacie grzejniki w 2 pokojach z lewej strony nie nagrzewają się. W jednym z pokoi w najwyższym punkcie znajduje się odpowietrznik automatyczny. W poprzednich sezonach po włączeniu pompy było słychać jak powietrze schodzi tym odpowietrznikiem, w tym sezonie tego nie ma. Odpowietrznik jest sprawny, profilaktycznie wymieniony też na nowy. Zamknięcie bojlera sprawia, że grzejniki od razu robią się gorące (odpowietrznika nadal nie słychać). Ponowne otwarcie bojlera i za kilkanaście minut grzejniki zimne. O co może chodzić? Pompa nie daje rady? 2 lata temu działo się coś podobnego, została wtedy wymieniona pompa oraz odcinek rury gdzie są 2 trójniki i brałem pod uwagę jakieś zabrudzenia na tym odcinku - w załączniku zdjęcie odcinka. Wtedy też został wymieniony zbiornik wyrównawczy (stary wyglądał jak po ostrzale z karabinu maszynowego pod farbą). W zeszłym roku również i bojler. Instalacja ma ogólnie z 15 lat, wykonana w miedzi. Grzejniki panelowe stalowe. Legenda schematu: Kolor jasno niebieski - powrót Kolor pomarańczowy - zasilanie Kolor czerwony - grzejniki Kolor ciemno niebieski - piec Kolor jasnozielony - bojler W załączeniu kilka zdjęć instalacji przy piecu.
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2019 #2 Opublikowano 14 Listopada 2019 Przymknij ten zawór do połowy. Na pewno pomoże.
Kliwer Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2019 Ten właśnie zamykam całkiem. Przestawiony do połowy, obserwuję.
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2019 #4 Opublikowano 14 Listopada 2019 Możesz jeszcze na próbę zakręcić grzejnik za "plecami" kotła. A przynajmniej zdławić przepływ na powrocie grzejnika. Czy to grzejnik jak pozostałe panelowy, czy stary żeliwniak?
Kliwer Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 14 Listopada 2019 To jest drabinka. Niestety przykręcenie zaworu lub zakręcenie drabinki nie daje pożądanego rezultatu.
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2019 #6 Opublikowano 14 Listopada 2019 To przydław bardziej ten bojler. 1/4 otwarcia w zupełności wystarczy. Inaczej ktoś będzie musiał tam na miejscu ocenić sytuację. I puść pompę na chwilę na maksymalny bieg. Musisz poczekać, aż kocioł nagrzeje wodę, bo może powrót z grzejników zalał kocioł, temperatura spadła i pompa się wyłączyła. Jeszcze jedno: zawór różnicowy obok pompy sprawny? Bo niemłody już jest. Filtra przed pompą nie ma, więc nie ma co być przytkane.
Kliwer Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 14 Listopada 2019 Tak też teraz zostawiłem po nagrzaniu grzejników. Pompa chodzi na 3 biegu. Pompa działa cały czas powyżej 30C, na piecu utrzymuję 60C. Z zaworem różnicowym nie mam pojęcia, spróbuję się jutro przy rozpalaniu wsłuchać.
Kliwer Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 19 Listopada 2019 Okej, ostatecznie wymieniłem dopływ ciepłej wody do bojlera na rurkę o mniejszej średnicy. Po wykonaniu tego okazało się też, że odpowietrzniki automatyczne nie zadziałały przy bojlerze oraz drabince - musiałem odpowietrzyć je ręcznie. Na chwilę obecną wszystko grzeje poprawnie. Dziękuję za podpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.