Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Weryfikacja schematu ideowego instalacji

Mariusz Kula

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy załączony schemat (jego ogólne założenia) jest poprawny dla instalacji:
kocioł Defro BioSlim 15kw
160m2 podłogówki
3 grzejniki (dwa łazienkowe i garaż płytowy)
CWU wiszący poziomy dwupłaszczowy 200l

Zastanawiałem się nad instalacją z zaworem 4D w miejscu sprzęgła i bez pompy kotłowej (znajomy ma taką przy ekogroszku i jest zadowolony), czytając forum mam taki mętlik w głowie, że już sam nie wiem jak to będzie lepiej działać. 

75521771_2471123916467689_7943757488166273024_n.jpg

Opublikowano

Jakbyś palił ekogroszkiem to byś mógł wstawić zamiast sprzęgła  zaw 4-D, a tak sprzęgło będzie bardziej wskazane.

Można odpuścić zaw 3-D w obiegu grzejnikowym

Natomiast brak zaw zwrotnych na powrotach z obiegów grzewczych 

Opublikowano

Brak też ZZ za pompą #9

"Można odpuścić zaw 3-D w obiegu grzejnikowym"

Jak najbardziej, ale zawory termostatyczne na grzejnikach wskazane.

Opublikowano

Dziękuje za szybką odpowiedź. Wiem, że schemat nie jest kompletny ale chodziło mi o ogólne założenia. Zawor 3D na obiegu grzejnikow wyleci. Zastanawiam sie jeszcze tylko nad jedną kwestią. Czy jest sens dawac osobne zawory 3D i pompy do podłogówki na parter i pietro czy wszystko jednym sterowanym pogodówka z kotła?

Opublikowano

Jeśli ma być sterowane pogodówką z kotła, to musisz być pewien czy kocioł obsłuży dwa siłowniki, czy jeden. Najprawdopodobniej będzie to wymagało dodatkowego modułu. 

Niemniej jednak wystarczy jedna pompa i jeden mieszacz, tylko trzeba wziąć pod uwagę odpowiednie średnice rur do rozdzielaczy i  parametry pompy. Zaletą tej opcji jest, że cały układ mieszający i okablowanie zostaje w kotłowni. Regulacja obiegów rotametrami.

Oddzielne strefy góra/dół będą na pewno bardziej kosztowne inwestycyjnie, dwie pompy, dwa mieszacze i dwa siłowniki plus ewentualnie dodatkowy moduł sterujący. Pozwala to jednak na lepsze dostrojenie instalacji. Oczywiście bezwarunkowo dwa rozdzielacze góra/ dół bez względu na wybraną opcję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.