krzsi Opublikowano 3 Listopada 2019 #1 Opublikowano 3 Listopada 2019 Witam na początku powiem że jestem laikiem w tych sprawach choć dużo już sie nauczyłem nr co wiec może moje pytania czasami będą dla was niezrozumiałe za co przepraszam. Posiadam Kocioł Twin bio luxury 12 KW. W domu mam regulator Panel estexX80 i pierwsze pytanie dotyczy właśnie jego. 1. Co powinienem mieć wybrane w ustawieniach Trybu prac? Mam do wyboru: Nocny, Dzienny, harmonogram i inne ale te na pewno nie" Wyłącz grzanie, włącz grzanie, wietrzenie wakacje itp- ale te sa czasowe wiec nie one. Nie mam ustawionego harmonogramu grzania. I obecnie mam wybrany dzienny, choć nie jestem pewien? 2. Moje drugie zasadniczy pytanie dotyczy grzania w domu. Na tym panelu mam zadaną temperaturę grzania powiedzmy 21 stopni. Pokazuje mi powyżej temperaturę w domu 23 - a piec cały czas się załącza co jakieś 1,5-2 godziny i dogrzewa. gdyby nie regulator pokojowy to bym miał saunę. Tylko tym regulatorem jestem wstanie sterować temp. w domu. O co chodzi? Zapytałem się autoryzowanego serwisanta to odpowiedział że tak ma być, bo kocioł podtrzymuje sobie temperaturę by się nie wychładzać? Na pytanie to po co na panelu do ustawienia zadana temperatura grzania:? Nie wie?! Czy możecie mi potwierdzić że rzeczywiście tak ma być ? Kocioł cały czas będzie się dogrzewał i pompował ciepło od kotła do sprzęgła? A ja ma regulować temperaturę w dom,u tylko pokojówką podłączona do sterownika ST-427i? Czy jednak zadana temperatura na panelu do czegoś służy a ja mam jakiś błąd w ustawieniach. Robił je autoryzowany serwis. Pytałem o jakieś mieszacze? bo widze w wypełnionej instrukcji takie hasła i mam przez niego zaznaczone Ustawienia mieszacza : temperatura 60st, termostat pokojowy mieszacza NIE. Ale pan mo powiedział że ja nie mam mieszacza? o co chodzi? Może powinienem mieć ustawiony jakiś harmonogram na kotle? Bedę wdzięczy za wszystkie podpowiedzi Licze na Waszą pomoć. jak potrzebujecie jakiś dodatkowych pytań / informacji to pytajcie.
pastor Opublikowano 3 Listopada 2019 #2 Opublikowano 3 Listopada 2019 Jak przeczytam twoj post 3razy to może zrozumiem o ci chodzi. Ale do rzeczy. Musisz powiedzieć jaka masz instalacje. Schemat zdjęcia ustawienia bo widać ze to dla ciebie czarna magia i nie wiesz jak co na działać. I to pewnie zajmie najwiecej czasu - zrozumienie zależności co na co wpływa i jak działa. Ale bez schematu zdjec i ustawień w jednym miejscu będzie się wątek wlókł długo zanim coś doradzimy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
krzsi Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 3 Listopada 2019 Na razie wstawiam ustawienia . Odnoście rodzaju instalacji to trudno mi się wypowiedzieć bo zgadam się s Toba że jak stwierdzileś ze mnie czarna magia. To co przepisałem z pieca: Ustawienia kotła Tryb pracy – automatyczny Max temp. Kotła 70C Minimalna temp kotła 55 C Wybór termostatu ecoTester T1 Histereza kotła 5 C Pompa kotłowa – Pompa przewałowa Wyłączenie pompy od termostatu ON Ustawienia CO i CWU Temp. Załączenia pompy CO 45C Postój pompy Co podczas ładowania CWU 0 min Czas postoju CO od termostatu 0 min Czas pracy CO od termostatu 0 sec Min temperatura zadana CWU 20 C Max temperatura zadana CWU 70 C Podwyższenie temp. Kotła od CWU i mieszacza 5 C Automatyczne wydłużenie pracy CWU ON Ustawienia mieszacza 1 Obsługa mieszacza 1- tylko pompa Wybór termostatu – Wyłączony OFF Min temperatura mieszacza 1 - 20 C Max temperatura mieszacza 1 -50 C Czas otwarcia zaworu -140 sec Wyłączenie pompy od termostatu – TAK LATO- Wyłączony Wyjście H Wyjście H mod A - Wyłączone Nie wstawiam tu parametrów palnika bo to jak mi się wydaje nie w tym rzecz. Mnie najbardziej nurtuje to ustawienia; Ustawienia mieszacza 1 / Obsługa mieszacza 1- tylko pompa/ Wybór termostatu – Wyłączony OFF Choć jak powiedział serwisant ja nie mam mieszczacz. Ale naprawde nie wiem co to jest mieszacz. Mo może on myslal o opcjonalnym module C z dwoma zaworami mieszającymi. nie wiem nie mam pojęcia. Zdjęcia zrobiłem ale mam problem z transferem z telefonu. jak mi sie uda to wkleję
krzsi Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 3 Listopada 2019 Może Cie to rozmieszy co zrobiłe, ale. planu instalacji nie mam. Zrobilem zdjęcie tego co uważałem za istotne, bo przecież nie będe fotografował samych rur? Od dołu to co widze z tyłu pieca. Piec Później pompy. ostatnie zdjęcie to co mam w pralni, czyli sprzęgło i reszta. tak jak mówiłem piec mam w budynku obok a ciepło idzie rurą pre izolowana w ziemi. A mam jeszcze programator pokojowy Auratona i ten od kostrzewy. Ale zdjęci już nie wstawiam bo pewnie wiesz o czym pisze.
Gość Trener40 Opublikowano 3 Listopada 2019 #5 Opublikowano 3 Listopada 2019 Ustawienie kotła-histereza kotla. Zwieksz na 10 i nie powinien się tak często włączać. Cyt Twój tekst, bo kompletnie go nie rozumiem. Masz jakiś regulator dzięki któremu nie masz sauny w domu, a zamiast 21 st masz 23st. 2. Moje drugie zasadniczy pytanie dotyczy grzania w domu. Na tym panelu mam zadaną temperaturę grzania powiedzmy 21 stopni. Pokazuje mi powyżej temperaturę w domu 23 - a piec cały czas się załącza co jakieś 1,5-2 godziny i dogrzewa. gdyby nie regulator pokojowy to bym miał saunę. Tylko tym regulatorem jestem wstanie sterować temp. w domu. O co chodzi?
Kordjano Opublikowano 3 Listopada 2019 #6 Opublikowano 3 Listopada 2019 @krzsi A dlaczego u Ciebie jest wybór termostatu wyłączony off? Jeśli chcesz żeby termostat działał wybierz na sterowniku kotła taki sam jak na regulatorze pokojowym .
adams011 Opublikowano 6 Listopada 2019 #7 Opublikowano 6 Listopada 2019 W dniu 3.11.2019 o 16:27, krzsi napisał: / Wybór termostatu – Wyłączony OFF Mam inny piec kostrzewy, ale mam wybrany termostat i piec włącza się i wyłącza wg termostatu pokojowego Obwód grzewczy Wybór termostatu ecoSTER T1 Min. temp. obwodu 20°C Maks. temp. obwodu 25°C LATO Nie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.