Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 #1 Opublikowano 3 Listopada 2019 Witam. W załaczeniu wykres temperatur kotla . Ten gdzie sa skoki temp. To praca w PID. Po przedstawieniu na sterowanie ręczne kociol "nie skacze" temperaturą? Czy cos mogę przestawić w systemie pid? Ponoć jest wydajniejszy. U mnie na razie odwrotnie. Czystszy popiół jest w recznych nastawach niż w PID PROSZĘ o pomoc. Kociol zima 1 sezon. Ustawione pompy równoległe
PioBin Opublikowano 3 Listopada 2019 #2 Opublikowano 3 Listopada 2019 @Ares78 Odczytaj temperature spalin (na ekranie) dla max. pracy w PID czyli 100%. wskazane aby kociol chwile popracowal na tym 100%. Nastepnie wpisz ja w ustawieniach serwisowych jako Max. Temperatura Spalin - porownaj ile jest wpisane a ile faktycznie osiaga.
Darekgra Opublikowano 3 Listopada 2019 #3 Opublikowano 3 Listopada 2019 Z wykresu wynika że w PID kociołek mocno przegrzewa od zadanej. @Ares78 przy jakiej temperaturze podczas pracy z PID piec przechodzi w nadzór i czy po przejściu w nadzór temperatura już spada czy jeszcze rośnie?
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 3 Listopada 2019 1 godzinę temu, PioBin napisał: @Ares78 Odczytaj temperature spalin (na ekranie) dla max. pracy w PID czyli 100%. wskazane aby kociol chwile popracowal na tym 100%. Nastepnie wpisz ja w ustawieniach serwisowych jako Max. Temperatura Spalin - porownaj ile jest wpisane a ile faktycznie osiaga.
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 3 Listopada 2019 1 godzinę temu, PioBin napisał: @Ares78 Odczytaj temperature spalin (na ekranie) dla max. pracy w PID czyli 100%. wskazane aby kociol chwile popracowal na tym 100%. Nastepnie wpisz ja w ustawieniach serwisowych jako Max. Temperatura Spalin - porownaj ile jest wpisane a ile faktycznie osiaga. Ale jak ją odczytać przy 100%? tzn. kiedy kocioł w PID pracuje na 100%. Wg moich obserwacji to nawet przy dużym rozpalaniu temp. spalin to 120 /140 stopni w ustawieniach znalazłem ..max na 260
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 3 Listopada 2019 1 godzinę temu, Darekgra napisał: Z wykresu wynika że w PID kociołek mocno przegrzewa od zadanej. @Ares78 przy jakiej temperaturze podczas pracy z PID piec przechodzi w nadzór i czy po przejściu w nadzór temperatura już spada czy jeszcze rośnie? podjeżdża do ok. 68 i powolutku spada. Dlaczego poddrzewa o +8 stopni niż kocioł ma zadane. i drugie czytam że może 60 stopni to trochę mało na piecu ?
PioBin Opublikowano 3 Listopada 2019 #7 Opublikowano 3 Listopada 2019 Masz ja podana na gornej czesci ekranu. Na zdjeciu ktore zalaczyles jest 55. Przelacz kociol na prace PID i daj mu popracowac chwile na PID 100% (musi byc odbior ciepla) . Wartosc PID aktualna jedt podana w % pod ikonka wentylatora - odczytaj ile wynosi w tym czasie temperatura spalin i taka wartosc wpisz w ustawieniach serwisowych. PS. Widziales kiedys 260C na spalinach podczas pracy w PID?
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 3 Listopada 2019 9 minut temu, PioBin napisał: Masz ja podana na gornej czesci ekranu. Na zdjeciu ktore zalaczyles jest 55. Przelacz kociol na prace PID i daj mu popracowac chwile na PID 100% (musi byc odbior ciepla) . Wartosc PID aktualna jedt podana w % pod ikonka wentylatora - odczytaj ile wynosi w tym czasie temperatura spalin i taka wartosc wpisz w ustawieniach serwisowych. PS. Widziales kiedys 260C na spalinach podczas pracy w PID? a czy pod ikonką wentylatora na dole w lewym rogu w % nie jest podana % nadmuchu? 260 st. taką mam nastawę maksymalną w ustawienich serwisowych. u mnie max który kiedyś zauważyłem to z 150 może 170 stopni
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 3 Listopada 2019 14 minut temu, PioBin napisał: Masz ja podana na gornej czesci ekranu. Na zdjeciu ktore zalaczyles jest 55. Przelacz kociol na prace PID i daj mu popracowac chwile na PID 100% (musi byc odbior ciepla) . Wartosc PID aktualna jedt podana w % pod ikonka wentylatora - odczytaj ile wynosi w tym czasie temperatura spalin i taka wartosc wpisz w ustawieniach serwisowych. PS. Widziales kiedys 260C na spalinach podczas pracy w PID? Teraz jest tak...co to jest te 26 stopni
Darekgra Opublikowano 3 Listopada 2019 #10 Opublikowano 3 Listopada 2019 26 stopni to jest temperatura podajnika...jest bardzo dobra. Przy małych odbiorach ciepła zejdź z ustawieniem mocy kotła na 50% Jaka masz wersję oprogramowania na sterowniku?
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #11 Opublikowano 3 Listopada 2019 13 minut temu, Ares78 napisał: Teraz jest tak...co to jest te 26 stopni i jeszcze co z ta ochroną powrotu bo ja mam ją wyłączoną
Darekgra Opublikowano 3 Listopada 2019 #12 Opublikowano 3 Listopada 2019 A jaką masz temperaturę powrotu w chwili obecnej, czy masz pompę kotłową? Wrzuć zdjęcie układu instalacji przy piecu.
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #13 Opublikowano 3 Listopada 2019 2 minuty temu, Ares78 napisał: i jeszcze co z ta ochroną powrotu bo ja mam ją wyłączoną opr k1pv4 adaptive 3.3.6p/1,6,1 20 kW ret.. kotły c.o to nie mój klimat .. ale skoro faluje temperatura to coś zmusza je do podgrzewania wyższego niż zadana , u mnie to ok +7/8 st.
Darekgra Opublikowano 3 Listopada 2019 #14 Opublikowano 3 Listopada 2019 Oprogramowanie lekko nie aktualne zrób aktualizacje do 3.4.0. Zmniejsz moc kotła na 50% i zobaczysz czy też będzie przegrzewał. Temperaturą powrotu jest ważna ale musisz podać więcej danych.
PioBin Opublikowano 3 Listopada 2019 #15 Opublikowano 3 Listopada 2019 6 minut temu, Ares78 napisał: coś zmusza je do podgrzewania wyższego niż zadana , u mnie to ok +7/8 st. PID zle moduluje. Zrob to co napisalem i porownaj. Mozliwe ze pomoze rowniez to co wspomnial @Darekgra. Zmniejsz moc kotla - to masz dostepne w ustawieniach. Temperatura powrotu/ochrona to inny temat.
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 3 Listopada 2019 8 minut temu, Darekgra napisał: A jaką masz temperaturę powrotu w chwili obecnej, czy masz pompę kotłową? Wrzuć zdjęcie układu instalacji przy piecu.
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #17 Opublikowano 3 Listopada 2019 Teraz, Ares78 napisał: powrót 32 st
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #18 Opublikowano 3 Listopada 2019 7 minut temu, Darekgra napisał: Oprogramowanie lekko nie aktualne zrób aktualizacje do 3.4.0. Zmniejsz moc kotła na 50% i zobaczysz czy też będzie przegrzewał. Temperaturą powrotu jest ważna ale musisz podać więcej danych. ok zmniejszam moc, aktualizuje oprogramowa i zobaczymy.. jakie dane do ochrony powrotu
Darekgra Opublikowano 3 Listopada 2019 #19 Opublikowano 3 Listopada 2019 Powrót jest mega za zimny, przy tym układzie instalacji możesz zapomnieć o grawitacyjnym obiegu kotłowym, niezbędna będzie dodatkowa pompa kotłowa. Zostaw go wyłączony bo zawór 4D bez wspomagania pompą nie poradzi sobie z utrzymaniem temperatury powrotom powyżej 50 stopni. Na chwilę obecną włącz pompę CWU na stałe to dogrzeje Ci powrót.
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #20 Opublikowano 3 Listopada 2019 16 minut temu, Darekgra napisał: Powrót jest mega za zimny, przy tym układzie instalacji możesz zapomnieć o grawitacyjnym obiegu kotłowym, niezbędna będzie dodatkowa pompa kotłowa. Zostaw go wyłączony bo zawór 4D bez wspomagania pompą nie poradzi sobie z utrzymaniem temperatury powrotom powyżej 50 stopni. Na chwilę obecną włącz pompę CWU na stałe to dogrzeje Ci powrót. ok a jak załączyć pompe cwu na stałe
Darekgra Opublikowano 3 Listopada 2019 #21 Opublikowano 3 Listopada 2019 Zmienić w sterowniku pompę CWU jako obiegową.
Ares78 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #22 Opublikowano 3 Listopada 2019 10 minut temu, Darekgra napisał: Zmienić w sterowniku pompę CWU jako obiegową. ok. szukam tego i znalazałem w ustawienia serwisowych.....zakładka POMPA CWU (LATO) i jest akytwne ...to jest ok
Darekgra Opublikowano 3 Listopada 2019 #23 Opublikowano 3 Listopada 2019 To jest co innego zostaw tak jak jest. Musiał byś przepiąć fizycznie przewody zasilania pompy CWU w miejsce styków w sterowniku pompa dodatkowa 1. I wtedy ja ustawić jak pompa obiegowa. @Ares78 Wiecie co... czy przypadkiem pid nie moduluje wyżej bo temperatura CWU jest zadaną na podobnym poziomie co temperatura pieca? I PID podnosi ja wyżej aby możliwe było dogrzanie CWU (sprawność wymiennika) Obniż temperaturę bojlera do 55 stopni.
mikkei Opublikowano 3 Listopada 2019 #24 Opublikowano 3 Listopada 2019 kolego piszesz w nietym dziale - ten dział nie jest o kotłach automatycznych
Egonito Opublikowano 4 Listopada 2019 #25 Opublikowano 4 Listopada 2019 W dniu 3.11.2019 o 12:24, Ares78 napisał: Ale jak ją odczytać przy 100%? tzn. kiedy kocioł w PID pracuje na 100%. Wg moich obserwacji to nawet przy dużym rozpalaniu temp. spalin to 120 /140 stopni w ustawieniach znalazłem ..max na 260 Witam niewiem gdzie to napisać czy ktoś z was posiada pięć weberman 15kw ekogroszek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.