Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Izolacja podłogi

aikon91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyremontowałem dom z lat 90z podpiwniczeniem gruntownie. Ogrzewany po całości podłogówką.

Moim zdaniem ociepliłem solidnie.

Sciany: pustak 24 + 6cm pustka powietrzna + cegła czerwona + 12cm styro

Strop: wylany strop + 10cm styro + 6cm posadzki

Podłoga : dawna posadzka + 5cm styro + posadzka. Ze względu na wysokość pomieszczeń nie dało się ułożyć więcej styro. Pod spodem piwnica, której specjalnie nie ogrzewam. Stoi kocioł i to on grzeje oraz rurki. Zima temp w granicach 17* więc ciepło.

Jak sądzicie czy przy takim ociepleniu podłogi może ciepło uciekać w piwnicę? Wydaje mi się że nie bardzo gdyż ciepło idzie zawsze do góry.

Mam wysoka piwnicę i istnieje możliwośc ocieplenia w niej sufitu dodatkowym styro .

Opublikowano

Patrząc na to,że masz ogrzewanie podłogowe to według mnie 5cm styro to trochę mało,ale większe straty masz w piwnicy.

Co do stropu to nie jest to ani dużo ani mało.

Opublikowano

Strop nie będzie problemem bo w razie "W" mogę rzucić wełnę. 
NAtomiast z podłogą nic się juz nie zrobi. Czy ciepło z ogrzewnia podłogowego może iść do piwnicy? Jaki %% może iśc w dół a ile w górę?

Wiem, że to dziwne i trudne pytanie ale naszło mnie na takie rozmyślenia ostatnio.

@Jamjestcichy co masz na myśli wiekszych strat w piwnicy?

Opublikowano
1 minutę temu, aikon91 napisał:

Czy ciepło z ogrzewnia podłogowego może iść do piwnicy?

Oczywiście,że tak.Gdyby było inaczej to nie byłoby wymagań styro 10 czy 15cm na glebę.

3 minuty temu, aikon91 napisał:

co masz na myśli wiekszych strat w piwnicy?

Np kontakt ścian piwnicy z glebą (chyba,że poniżej też ocieplone).Po drugie jeżeli grzejesz w piwnicy (rury) a nie użytkujesz jej to tutaj jest już starata.

Jeżeli byś ocieplił rury to w zasadzie mógłbyś zignorować to co napisałem powyżej:)

Opublikowano

Sciany piwnicy sa ocieplone do samej ławy. Rury ocieplę otulina z pianki. 

10cm na gołą ziemie to bez szału. Wydaje się gorzej niz moje 5cm nad piwnica.
Zastanawiam sie czy jest sens dac jeszcze styropian na sufit piwnicy.

Opublikowano

@aikon91

Nie wiem czy 10 czy 15cm,ale tam jeszcze chudziak dochodzi,więc ogólnie jest to lepsze niż te 5cm nad piwnicą.

Ociepl rury i potem decyduj.Będziesz widział ile stopni masz w piwnicy po tym zabiegu.

Dobrym pomysłem jest zmierzenie temp sufitu w piwnicy po ociepleniu rur.

Opublikowano

Jak zmierzyć temp sufitu? Wystarczy podwiesić zwykły termometr pod sufitem czy jakimś specjalnym?

Opublikowano

Wskazania pirometru są takie:

temp w piwnicy 15,5* na wysokości ok 1,2m

temp w piwnicy przy suficie 17*

Taki pomiar za wielkiego pogladu mi nie dał, bo nie wiem czy to przebija ciepło z podłogówki czy poprostu unosi się z niższych parti pod sufit

Opublikowano

@aikon91

A jakie to ma znaczenie?

W tym przypadku w zasadzie żadne dopóki nie zaizolujesz rur w piwnicy bo chyba sam kocioł aż tak bardzo Ci jej nie nagrzewa?

Jak już to zrobisz to wtedy rób pomiary i celuj w sufit.

Opublikowano

Rury zaizolowane, została jedynie od cwu ale grzeje 2 razy na dobę . Poza tym mierze w najdalej oddalonych pomieszczeniach. Piwnica wysoka ze sporymi oknami. Sufit ponad metr nad ziemią. Może jeszcze za ciepło na pomiar i nie będzie wiarygodny. 

Opublikowano

@aikon91

Może i za wcześnie,ale mi to wygląda jednak na przebijanie ciepła przez podłogówke.

Zrób przeciąg w piwnicy (by obniżyć temperaturę),przy samym suficie powieś termometr rtęciowy a pirometrem zmierz sam sufit zaraz obok rtęciowego.

Opublikowano

Zrobię jak radzisz. Podzielę się obserwacjami. 

Zasilanie podłogi 26 * a temp w pomieszczeniu 23-24*. Wydaje mi się że mała temp idzie na zasilanie ale mogę się mylić . Natomiast jeżeli idzie w piwnice to niezły wynik grzewczy wychodzi tzn 10 kg eko ruskiego na ogrzanie 190 mkw

Jeżeli faktycznie idzie w piwnice to od wiosny zaaplikuje się 10cm styro od spodu i mam nadzieję że pomoże.

Opublikowano

Test przeprowadziłem. Piwnica wietrzona 12 h. Nie miałem termometru rtęciowego więc użyłem elektronicznego. Wskazanie przy suficie tzn z 10 cm poniżej to 14.8* natomiast pirometr oszacował sufit na 16.8*.

Opublikowano

@aikon91

Albo masz tak ciepłą piwnice albo faktycznie podłogówka ją nagrzewa.

Nie wiem jaką temperaturę miałeś na zewnątrz,ale wszystko na to wskazuje.

Opublikowano

Na zewnątrz 12 stopni. Od podłogi do 2 m mniej więcej ta sama temp tylko sufit lekko cieplejszy. Może to faktycznie przebija z podlogi. Czy jest jakiś sposób aby to obliczyć ?

Opublikowano

Ale co chcesz obliczyć? Stratę przez sufit?

Przy minusowy temp wynik będzie inny niż teraz.

Napisz przekrój sufitu i jego powierzchnię to coś będzie można obliczyć.

Zmierz temp sufitu z metr od okna-tam z pewnością nie powinno być 17°C

Opublikowano

Co do przekroju sufitu może być ciężko bo to budynek z 90 lat gruntownie wyremontowany. Może znajdę jakieś plany. 

Na oko bylo tak, jeżeli to coś da. Sufit piwnicy jakiś beton ciężko powiedzieć grubość na to 5 cm styro, folia i 6 cm wylewki.

Powierzchnia sufitu 90 mkw. Jak wrócę do domu poszukam jakiś planów.

Opublikowano

Sufit w piwnicy to żelbeton płyta monolityczna, prawdopodobnie grubości 12 lub 14cm.

Strop nad częscią mieszkalna niby ma 23cm

Opublikowano

@aikon91

W innym temacie piszesz,że sufit ma temp 22°C-pewnie chodzi Ci o sufit w pokoju,ale musisz w tamtym temacie konkretnie napisać o co chodzi:)

Opublikowano

Zgadza się pisze wszędzie, może troche chaotycznie bo już sam nie wiem "ucieka mi w dół czy w górę a może wcale".
Być może w dół idzie z 5%, to nawet nie wiem czy byłby sens ocieplać sufit podpiwniczenia bo koszt spory

Opublikowano

Zmierz z metr od okna to będziesz miał jakiś pogląd,ale nawet jak coś Ci tam ucieka to i tak spalanie masz ekstra.

Opublikowano

Spalanie nie jest takie extra, wskoczyło 11kg . Znajomek ma ok 200m i pobiera mu 8kg ale troche ciężko w to uwierzyć. Niby fotki wysyła z licznikiem spalania. Mierzyłem metr od okna i temp na całej powierzchni sufitu taka sama

Opublikowano

@aikon91

11kg to schodzi u rodziców przy ~70m2-tak dla pocieszenia :)

31 minut temu, aikon91 napisał:

Mierzyłem metr od okna i temp na całej powierzchni sufitu taka sama

Więc podłogówka przebija.

Opublikowano

Tematy w dziale Izolacja nie mają takiego wzięcia jak np Kotły z Podajnikiem. Mała rzesza forumowiczów tu zagląda.
Jak ktos jeszcze wpadnie dodatkowo poza kolega, który daje wsparcie, niech sie odniesie do mojej sytuacji. Mianowicie, powierzchnia mieszkalna cała w ogrzewaniu podłogowym. Posadzka , 5cm styro, folia i wylewka. pod spodem piwnica do której częśc ciepła prawdopodobnie przenika.

Moje pytanie jest takie czy dając styro na sufit piwnicy wystarczy 10 czy 15cm biały/grafit? Co do grafitu jakoś nie mam przekonania że jest znacznie lepszy.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.