Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kocioł gazowy a bojler pojemnosciowy

mql

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dowiedziałem się od serwisanta że mając bojler pojemnościowy (poziomy) dwuplaszczowy (ogrzewanie podlogowe) lepiej go zmienić na bojler z wezownica, mając aktualnie piec gazowy między innymi dlatego że  rachunki będą wyższe może mi to ktoś wytłumaczyć? 

Opublikowano

Grzanie w bojlerze ma dużo mniejszą sprawność niż w bojlerze z wężownicą - płaszcz grzewczy jest jedną stroną do grzanej wody a drugą do otoczenia co powoduje większe straty ciepła na samym bojlerze.

A tak ogólnie bojlery dwupłaszczowe nie są zalecane do instalacji z kotłem gazowym, szczególnie tym kondensacyjnym - takie jest stanowisko producentów kotłów, głównymi powodami są większe straty ciepła w płaszczu i większa objętość wodna płaszcza.

Opublikowano

Dziękuję za odp. W takim razie będę musiał wymienić. A w jaka wezownice się pakować? W kształcie u, spiralna, pojedyncza, podwójna czy jakaś inna? Jeśli takowa jest (Raczej nie będę miał solariów)

Opublikowano

Obecnie rozumiem że masz bojler wiszący , do kotła gazowego najlepszy jest bojler stojący z wężownicą spiralną.

Wężownica w kształcie U to proteza - podobnie jak płaszcz wymaga dużego przepływu i ma małe zdolności oddawania ciepła - ma małą powierzchnie wymiany i stosunkowo dużą pojemność wodną.

Opublikowano

Tak mam bojler wiszący poziomy, a jaka jest różnica między stojącym a wiszącym? Chodzi o pion czy poziom? Pytam bo są bojler pionowe wiszące to nie to samo co pionowe stojące? ;)

Opublikowano

A masz miejsce na taki?

On wisi w pionie i trzeba wiedzieć z której strony są przyłącza , gdyż są prawe i lewe.

Ja polecałbym ci Biawara Quatrro - jest droższy ale ma lepszą izolację cieplną i wyjścia od dołu.

Opublikowano

Tak szczerze mówiąc to wolałbym coś w granicach 1000 bo już gaz mnie pochłonął finansowo, a bojler I tak mam pod sufitem więc muszę I tak przerobić instalacje, a miejsca mam od groma bo bojler mieści się w garażu, a jak byś miał coś polecić w granicach tej kwoty?

Opublikowano

Twój wybór, ale może warto się ze starym bojlerem pomęczyć i nazbierać na porządny pionowy.

Ten dwupłaszczowy aż tyle ci nie zje ciepła aby dobry bojler wywalać , chyba że to złom.

Opublikowano

Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na CW ale dla bojlera w instalacji z kotłem gazowym ważne jest aby nie grzać wody do wysokich temp.

Np lepszy jest bojler 150l , grzany do 45C niż bojler 100l grzany do 55-60C.

Opublikowano

Ten bojler z kospela 140l. Użytkowany jest przez 2 osoby, a pewnie żeby tak się dało zrobić tak jak piszesz to musi być dobrej jakości bojler np z grzałka spiralna tak?

Opublikowano

Tu już trzeba iść na jakość wnętrza bojlera - emalia i na izolację - małe straty podczas postojów w trybie grzania CW.

Dlatego polecałem ci Biawara, który ma dobrą izolacje cieplną - jedna z najlepszych na rynku i dobry środek- są w wykonaniu 100 i 150l.

Do gazu poleciłbym ci 150l, tylko są dwie wersje stojąca i wisząca, wg mnie jak masz miejsce to stojąca jest lepsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.