Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jaki sposób obudować kominek, aby był maksymlanie bezpieczny pod względem ppoż. Jak powszechnie wiadomo, kominki są w stanie rozgrzać się do około 400 st. C.

Opublikowano

W jakim celu chcesz obudować kominek? Ktoś się trudził żeby go zbudować, o kasie jaką zapłaciłeś nie wspomnę.

Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano
19 godzin temu, sambor napisał:

Jak są zachowane przepisowe odległości od przegród palnych to nie ma potrzeby dodatkowo obudowywać kominka, chyba że to sam wkład kominkowy, wtedy trzeba obudować.

Tak mowa o wkładzie kominowym, który będę chciał obudować. Nie chcę tego zrobić szablonowo - tylko mieć pewność, że kwestie ppoż zostały zachowane. Nawet w kontekście ubezpieczenia domu - aby mi później nie przyszedł ubezpieczyciel nie podważył, z tekstem "nic panu nie wypłacimy, bo źle kominek został obudowany".

Opublikowano

Wszystko zależy jaka masz kasę przeznaczoną na ten cel. Może być cegła, płyty wapienne, kafle, chińska terakota a nawet marmur. Bez urazy ale pytanie brzmi podobnie do jaki mam kupić pojazd aby bezpiecznie dojechać do pracy?

W przypadku urządzeń ogniowych jakimi są kominki szczególne znaczenie mają regulacje przeciwpożarowe.

Podłoże, na którym stać będzie palenisko musi być wykonane z niepalnych materiałów i mieć grubość minimum 15 cm. W przypadku metalowych pieców bez nóżek grubość ta wzrasta do 30 cm. Podłoże w okolicy paleniska również musi być wykonane z materiału niepalnego, przepisy wymagają aby był to pas sięgający poza krawędzie drzwiczek co najmniej 30 cm.

Metalowy piec, rury przyłączeniowe i otwory do czyszczenia powinny być oddalone od łatwo zapalnych, nieosłoniętych części konstrukcyjnych budynku minimum 60 cm, a od osłoniętych okładziną z tynku o grubości 2,5 cm lub inną równorzędną – minimum 30 cm.

Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Płyty wermikulitowe , cena ok 100zl/szt.na stelażu do k-g na stelaż k-g czerwony + szczypta fantazji, materiałów na rynku jest tak dużo że można przebierać i tworzyć na serio bezpieczne zabudowy. Pozdrawiam

Opublikowano

To ma być dekoracja teatralna czy urządzenie grzewcze, Tak piszecie jak w TV pokazują dla ubogich. Obudowa kasety ma akumulować całe ciepło którego nie rozprowadzi cyrkulacja powietrza, lub wody; ma być ciężka i masywna. Teraz u mnie po 11 godzinach od wygaszenia temperatura zewnętrzna cegieł jeszcze 34 C Pozdrawiam Hermogenes 

Opublikowano

Piszesz tak jakby kominek sam w sobie bez zabudowy, czy obłożony akumulacją był rewelacją i miał rozwiązywać każdego zapotrzebowania i gusty, jak już tak ma akumulować to lepszy 100x jest jest piecokominek kaflowy z kanałami. Każdy, dom, komin i właściciel są inni, każdemu wg potrzeb. Ja jestem też za akumulacją, bez kitu. Ale są ludzie którzy chcą teatralnych rozwiązań za 20-30tysi i rozpalają takie coś 2 razy do roku na "święta" i nie możesz im odmówić zabudowy z k-g oklejonej sztucznym kamieniem, ehh.

• 3 tygodnie później...