Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł do mojej chałupy

pochłaniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 17.10.2019 o 06:24, Pieklorz napisał(a):
Zbyszko125 mylisz się
IRYD PID obsługuje zarówno czujnik mieszacza oraz osobny czujnik powrotu
Po aktywacji czujnika powrotu jego ochronę możesz realizować w dwóch strategiach. Na wyświetlaczu pojawi się mały rysunek szkic instalacji i przez animacje oraz zmiany koloru będzie pokazywał realizowany cel.

Jak mówiłem kombajn, trzeba umieć tylko z niego korzystać,bo bardzo dużo potrafi

Pilotem nie musisz zamykać zaworu, możesz tylko dodatkowo mocniej przymknąć zachowując ciągle grzanie
Animacje i zmianę kolorów? Chyba mamy na myśli dwa różne stery. Ster do którego mam dostęp na co dzień ma wyświetlacz niebieski z białymi napisami, symbolami, nie kojarzę aby zmieniał jakiś kolor na inny

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja nie mam pretensji do Ciebie, wiem że ten sterownik ( dokładnie u moich rodziców) jest to starszy model. Nie wiedziałem że w nowszym doszło sporo nowych funkcji między innymi taka o której piszesz. A tak na marginesie ciekawi mnie czy możliwe jest wgranie softu i uzyskanie dodatkowych funkcji na tym starszym modelu? U siebie mam SKZP i według mnie jest prostszy w obsłudze i bardziej rozbudowany w funkcję.

Opublikowano

Kolorowy Iryd jest nieco bardziej rozbudowany.

Wyjściowo masz obsługę 2 obiegów grzewczych i osobne piloty do nich, ktoś tu na forum pytał czy może dac osobne panele i osobno sterowac z dwóch mieszkań.

Masz obsługę 5pomp i ta ostatnia kotłowa nie blokuje Ci wyjścia. Aktualny SKZP02 obsługuje 4pompy ale kotłową jako domyślna blokujesz jedno z wyjść. Co do samej obsługi, to sam polubiłem sposób rozkładu menu oraz funkcji w SKZP02. Od jakiegoś czasu wisi na domowym kotle wraz z panelem domowym

Czy coś idzie zrobić ze starym? - tak. Można aktualizowac soft (nie wiem jak daleko) i dac kolorowy wyświetlacz od nowej wersji, ale na płycie nie masz wyjścia na 5tą pompę i jak kojarze nie masz też wyjścia na czujnik powrotu. Sam tak zaktualizowałem i podrasowałem swojego zakładowego iryda.

Opublikowano

Chodzi o ten kocioł ?  https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-klaster-5-11p/

Jeśli tak, to różnica w cenie jest znaczna.  Muszę przyznać, że myślałem też o pelecie, ale jakoś ten rynek bardzo niestabilny jest, a ceny peletu rosną i nikt tego nie kontroluje. Ja wiem,że taki kocioł jest bardzo wygodny w użytkowaniu, i jest to niewątpliwy atut, ale boję się zachłanności producentów tego paliwa :(

Opublikowano
  W dniu 17.10.2019 o 20:14, Pieklorz napisał(a):

W Twoim przypadku zostałbym przy propozycji o której rozmawialiśmy na palniku SV

Rozwiń  

I właśnie w tym kierunku będę chciał pójść :)

Opublikowano

W dniu 17.10.2019 o 18:35, Pieklorz napisał(a):
Kolorowy Iryd jest nieco bardziej rozbudowany.
Wyjściowo masz obsługę 2 obiegów grzewczych i osobne piloty do nich, ktoś tu na forum pytał czy może dac osobne panele i osobno sterowac z dwóch mieszkań.
Masz obsługę 5pomp i ta ostatnia kotłowa nie blokuje Ci wyjścia. Aktualny SKZP02 obsługuje 4pompy ale kotłową jako domyślna blokujesz jedno z wyjść. Co do samej obsługi, to sam polubiłem sposób rozkładu menu oraz funkcji w SKZP02. Od jakiegoś czasu wisi na domowym kotle wraz z panelem domowym

Czy coś idzie zrobić ze starym? - tak. Można aktualizowac soft (nie wiem jak daleko) i dac kolorowy wyświetlacz od nowej wersji, ale na płycie nie masz wyjścia na 5tą pompę i jak kojarze nie masz też wyjścia na czujnik powrotu. Sam tak zaktualizowałem i podrasowałem swojego zakładowego iryda.

Ok , faktycznie Iryd się mocno rozwinął. Obsługa aż tylu pomp raczej nie zawsze się przyda. Jak zrozumielem wskazany kontakt z Prond-em i do nich składać zapytania. Dzięki za wyczerpujące info.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, mam pytanie dotyczące zasilania oraz powrotu z kotła.  Mam to zrobione na rurach 6/4 cala, a kocioł który kupiłem ma wyjścia 5,4 cala. Czy będzie miało znaczenie, że na początku będzie mniejsza średnica, następnie większa, i znowu mniejsze które idą już do odbiorników ?  Na zasilaniu chcę też zostawić obejście pompy, bo CWU może również chodzić na grawitacji. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.