Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł do mojej chałupy

pochłaniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zbyszko125 mylisz się
IRYD PID obsługuje zarówno czujnik mieszacza oraz osobny czujnik powrotu
Po aktywacji czujnika powrotu jego ochronę możesz realizować w dwóch strategiach. Na wyświetlaczu pojawi się mały rysunek szkic instalacji i przez animacje oraz zmiany koloru będzie pokazywał realizowany cel.

Jak mówiłem kombajn, trzeba umieć tylko z niego korzystać,bo bardzo dużo potrafi

Pilotem nie musisz zamykać zaworu, możesz tylko dodatkowo mocniej przymknąć zachowując ciągle grzanie
Animacje i zmianę kolorów? Chyba mamy na myśli dwa różne stery. Ster do którego mam dostęp na co dzień ma wyświetlacz niebieski z białymi napisami, symbolami, nie kojarzę aby zmieniał jakiś kolor na inny

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja nie mam pretensji do Ciebie, wiem że ten sterownik ( dokładnie u moich rodziców) jest to starszy model. Nie wiedziałem że w nowszym doszło sporo nowych funkcji między innymi taka o której piszesz. A tak na marginesie ciekawi mnie czy możliwe jest wgranie softu i uzyskanie dodatkowych funkcji na tym starszym modelu? U siebie mam SKZP i według mnie jest prostszy w obsłudze i bardziej rozbudowany w funkcję.

Opublikowano

Kolorowy Iryd jest nieco bardziej rozbudowany.

Wyjściowo masz obsługę 2 obiegów grzewczych i osobne piloty do nich, ktoś tu na forum pytał czy może dac osobne panele i osobno sterowac z dwóch mieszkań.

Masz obsługę 5pomp i ta ostatnia kotłowa nie blokuje Ci wyjścia. Aktualny SKZP02 obsługuje 4pompy ale kotłową jako domyślna blokujesz jedno z wyjść. Co do samej obsługi, to sam polubiłem sposób rozkładu menu oraz funkcji w SKZP02. Od jakiegoś czasu wisi na domowym kotle wraz z panelem domowym

Czy coś idzie zrobić ze starym? - tak. Można aktualizowac soft (nie wiem jak daleko) i dac kolorowy wyświetlacz od nowej wersji, ale na płycie nie masz wyjścia na 5tą pompę i jak kojarze nie masz też wyjścia na czujnik powrotu. Sam tak zaktualizowałem i podrasowałem swojego zakładowego iryda.

Opublikowano

Chodzi o ten kocioł ?  https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-klaster-5-11p/

Jeśli tak, to różnica w cenie jest znaczna.  Muszę przyznać, że myślałem też o pelecie, ale jakoś ten rynek bardzo niestabilny jest, a ceny peletu rosną i nikt tego nie kontroluje. Ja wiem,że taki kocioł jest bardzo wygodny w użytkowaniu, i jest to niewątpliwy atut, ale boję się zachłanności producentów tego paliwa :(

Opublikowano
9 minut temu, Pieklorz napisał:

W Twoim przypadku zostałbym przy propozycji o której rozmawialiśmy na palniku SV

I właśnie w tym kierunku będę chciał pójść :)

Opublikowano

Kolorowy Iryd jest nieco bardziej rozbudowany.
Wyjściowo masz obsługę 2 obiegów grzewczych i osobne piloty do nich, ktoś tu na forum pytał czy może dac osobne panele i osobno sterowac z dwóch mieszkań.
Masz obsługę 5pomp i ta ostatnia kotłowa nie blokuje Ci wyjścia. Aktualny SKZP02 obsługuje 4pompy ale kotłową jako domyślna blokujesz jedno z wyjść. Co do samej obsługi, to sam polubiłem sposób rozkładu menu oraz funkcji w SKZP02. Od jakiegoś czasu wisi na domowym kotle wraz z panelem domowym

Czy coś idzie zrobić ze starym? - tak. Można aktualizowac soft (nie wiem jak daleko) i dac kolorowy wyświetlacz od nowej wersji, ale na płycie nie masz wyjścia na 5tą pompę i jak kojarze nie masz też wyjścia na czujnik powrotu. Sam tak zaktualizowałem i podrasowałem swojego zakładowego iryda.

Ok , faktycznie Iryd się mocno rozwinął. Obsługa aż tylu pomp raczej nie zawsze się przyda. Jak zrozumielem wskazany kontakt z Prond-em i do nich składać zapytania. Dzięki za wyczerpujące info.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, mam pytanie dotyczące zasilania oraz powrotu z kotła.  Mam to zrobione na rurach 6/4 cala, a kocioł który kupiłem ma wyjścia 5,4 cala. Czy będzie miało znaczenie, że na początku będzie mniejsza średnica, następnie większa, i znowu mniejsze które idą już do odbiorników ?  Na zasilaniu chcę też zostawić obejście pompy, bo CWU może również chodzić na grawitacji. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.