Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #26 Opublikowano 13 Października 2019 @Trener40 Ciekawe czy nie ten co robil instalacje. To by wszystko tlumaczylo. Pachnie "Januszem na kilometr". W obecnej sytuacji to zalozmy ze instalacja poprawiona i ktos kumaty poswiecil pol dnia na regulacje. Mozna by sie pokusic o wstawienie bufora. min. jakies 1500L. Dac kotlowi pracowac na mocy max. To moze by cos z tego bylo. A na lato kociol wygasic i CWU dogrzewac solarami. Ciekawe czy tez podlogowka sama w sobie nie spartaczona. To bylaby juz tragedia.
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #27 Opublikowano 13 Października 2019 W sklepie podawałem powierzchnie domu i taki mi polecono, wymieniałem kocioł bo miałem dosć węgla liczyłem się że spali więcej opału niż węgla no ale trochę mnie na chwile obecna przeraża
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #28 Opublikowano 13 Października 2019 To juz wiesz kolego, ze w tym sklepie nie nalezy na przyszlosc zasiegac jakichkolwiek porad. Za duzy kociol to jak wyprawa po bulki do biedronki. Skuterem albo starem 266. bulki dowieziesz do domu i jednym i drugim. Skuter bedzie wyl na max mocy i spali kieliszek benzyny. Star bedzie lekko popylal i spali 3 litry.
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #29 Opublikowano 13 Października 2019 Do autor... Zastrzelić sprzedawcę :), a na poważnie... Żeby wykorzystać pełną moc jaką daje ten kocioł i odebrać ją w 95%,to tak jak pisał Visitor1230... Dołożyć bufor i w inteligętny sposób przekazać enegię z bufora do instalacji, oraz do zbiornika CWU. Ewentualnie sprzedać to co masz, ale komuś kto ma chatę ok 350m/2, a Ty kupujesz cos znacznie mniejszego i bezproblemowego... No właśnie.... Co do podłogówki, to też nic nie wiadomo, bo może i tam są "kwiatki".
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #30 Opublikowano 13 Października 2019 co teraz :) w sumie zimą jak mi będzie palił 30 kg to chyba nie problem ............tylko jak to ustawić
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #31 Opublikowano 13 Października 2019 1 minutę temu, kadosh napisał: tylko jak to ustawić Kurcze... Gdzieś już to czytałem :) Jak już tak bardzo chcesz coś ustawiać, to najpierw popraw instalacje w kotłowni...
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #32 Opublikowano 13 Października 2019 ok na co mam zwrócic uwage instalatorowi ,te zawory 4d do wymontowania ?????
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #33 Opublikowano 13 Października 2019 Niestety. Nie znasz podstawowych pojec. Na hydraulice znac sie nie trzeba. Ale trzeba wiedziec jak to dziala. Jezeli tego nie zrozumiesz, bedziesz wiedzial tylko ze tyle i tyle pelletu znika. Nic wiecej. I nikt ci tu nie bedzie umial pomoc.. w 2007 r wstawilem ekogroszkowca. Janusze spartolili instalacje. Uplynelo wiele wody i sezonow grzewczych zanim instruujac sie na forach i czytajac neta doszedlem do tego jak to ma dzialac. Jak palic na retorcie. Jak dystrubuowac cieplo na obieg. Nauka kosztowala kilak ton niepotrzebnie spalonego wegla. .Zatrudnij jakiegos kumatego serwisanta ktory wytlumaczy ci najwazniejsze aspekty i dosteruje instalacje. Pare stow bedzie kosztowalo Ze swojej strony moge doradzic przynajmniej to co sprawdza sie u mnie. Stala praca pompy obiegowej. nie powinna byc odlaczana od sterownika pokojowego w przypadku uzyskania temperatur w domu Zasada stalego grzania. T.j. nie obnizamy temperatur na noc. W sypialniach dla komfortu spania mozna troche skrecic glowice na grzejnikach. Zalaczenie sterowania pogodowego ( sterowanie temperatura na obieg zaleznie od temp. zewn.) i prawidlowe dostrojenie krzywych grzewczych Sensownym jest obnizanie o kilka stopni temperatury w boilerze w nocy Sterownik pokojowy( jezeli masz mozna sprzezyc z kotle) i w przyapadku dogrzania sygnal podany do kotla sprawi ze, albo obieg bezie chlodniejszy o 3-4 stopnie. Albo sterownik bdzie sterowal mieszaczem proporcjonalnie w gore lub w dol. Co do poprawek w instalacji sie nie wypowiadam bo moja wiedza jest niewystarczajaca. Te zabiegi sprawia, ze bryla budynku bedzie na stale wygrzana i uzupelniane beda tylko straty cieplne. Przy obnizeniach zaoszczedzisz noca, ale w dzien nadgonisz z nawiazka.
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #34 Opublikowano 13 Października 2019 Była kiedyś taka zabawa " znajdź różnice" Nawet nie wyciągląles wniosków z tego schematu co Ci podałem..., a dużo przeróbek nie masz... Są ciepłe dni, więc masz możliwość przerobienia tego aby nie marznąć.
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #35 Opublikowano 13 Października 2019 dlatego zapytałem co przerobić ja nie jestem hydraulikiem i nie znam tych oznaczeń typu Z i OP ,a chce wiedzieć żeby dopilnować instalatora ....to nie jest lenistwo tylko niewiedza w tej materii >))))
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #36 Opublikowano 13 Października 2019 OP- ogrzewanie podlogowe ZZ - zawor zwrotny
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #37 Opublikowano 13 Października 2019 dzięki za podpowiedz podsyłam mój rysunek poprawiony zawory są nie narysowałem ich wcześniej ,plus twój rysunek ,póki nie mrozi to go przycisnę ...
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #38 Opublikowano 13 Października 2019 Do swojego rysunku dorysowales ZZ przed pompami. Jeżeli tak masz, to źle. Przed zbiornikiem CWU mam również ZZ + odpowietrznik ( nie wiem co miał autor na myśli rysując ten schemat) Pytasz o pompę pod zaworem 4D... Tak to pompa zwaną przewałową ( ochrona powrotu) i tam też powinien być ZZ. Jak się mylę, to z pewnością ktoś mnie poprawi. Teraz popraw u siebie na schemacie podłączenie podłogówki, a także jej powrót... To już nie trudne mając "ściągnę" :)
Benton661 Opublikowano 13 Października 2019 #39 Opublikowano 13 Października 2019 Ten schemat kolegi @kadosh dalej jest do bani. Zawór 4d od podłogi dalej nie chroni powrotu. Najlepiej byłoby zrobić tak:
Benton661 Opublikowano 13 Października 2019 #40 Opublikowano 13 Października 2019 Wiem, że to spore koszta, ale instalacja będzie latać jak talala Kocioł mocno przewymiarowany, jego dużą pojemność wodną można wykorzystać do pracy na dużej histerezie kotła, wtedy też postoje po wygaszeniu będą długie
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #41 Opublikowano 13 Października 2019 Respekt Benton za robote:):):). Teraz to nawet slepy hydryulik z IQ na poziomie kreta ogrodowego bedzie wiedzial co zrobic . @kadosh kilka browarow nalezy sie dla @Benton661 za klikanie w paincie
Benton661 Opublikowano 13 Października 2019 #42 Opublikowano 13 Października 2019 To schemat bodajże Sambora, nie mój :-):-)
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #43 Opublikowano 13 Października 2019 Wystarczy wydrukowac i podstawić pod nos fachmanowi i dopilnować żeby czegoś nie przeoczył :) Zanając fachmanów, to będzie tekst : "panie, ale po co Panu tyle tego?" :)
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #44 Opublikowano 13 Października 2019 panowie tak zrobię ,jeszcze jedno jak klikałem to wyłączyłem pompę cwu do bojlera gdzie się ją załącza :))) ok znalazłem tryb lato :) a ten schemat podłączenia to piec czy bomba wodorowa :))))))
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #45 Opublikowano 13 Października 2019 32 minuty temu, Trener40 napisał: i dopilnować żeby czegoś nie przeoczył :) raczej nie spier…...ił
Benton661 Opublikowano 13 Października 2019 #46 Opublikowano 13 Października 2019 52 minuty temu, kadosh napisał: a ten schemat podłączenia to piec czy bomba wodorowa :)))))) Ten schemat to wzorcowa instalacja pod kocioł pelletowy do instalacji mieszanej. Osobiście założyłbym siłowniki na obydwa zawory 3d, żeby móc sterować pogodowo dwoma obwodami. Ale zawsze możesz zostawić, tak jak jest teraz... Wybór należy do ciebie Wybór kotła raczej średni i to nie chodzi już o to, że mega przewymiarowany. Spędzisz duuuużo czasu, zanim go poznasz i optymalnie ustawisz
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #47 Opublikowano 13 Października 2019 wybór padł na taki bo wymiarowo mi pasował ,wcześniej czytałem opinie i znajomi mieli taki kilku znajomych .Nie znam sie na piecach chciałem zmienić bo niestety nie pracuje w Polsce i żeby syn ani żona nie rozpalali i nie dźwigali tych worów wybór padł na taki piec. co do siłowników to mam siłowniki na obydwóch zaworach 4 d ..a co do pogodówki warto to zakładać???? czy pokojowy ????? A zawory zwrotne chyba są znalazłem.
Gość Trener40 Opublikowano 13 Października 2019 #48 Opublikowano 13 Października 2019 35 minut temu, kadosh napisał: wybór padł na taki bo wymiarowo mi pasował ,wcześniej czytałem opinie i znajomi mieli taki kilku znajomych .Nie znam sie na piecach chciałem zmienić bo niestety nie pracuje w Polsce i żeby syn ani żona nie rozpalali i nie dźwigali tych worów wybór padł na taki piec. co do siłowników to mam siłowniki na obydwóch zaworach 4 d ..a co do pogodówki warto to zakładać???? czy pokojowy ????? A zawory zwrotne chyba są znalazłem. Niby pierdoła, a zaworu odcinającego nad ZZ już nie ma ( albo jest zamontowany dalej). Pilnuj także takich szczegółów, bo w razie awarii pompy/ ZZ, czy chociażby wyczyszczenie filtra będziesz musial spuszczać wodę z całej instalacji. Ogarnięty instalator wykorzysta to co już masz, aczkolwiek wątpię aby mieszacz od 4d pasował do 3d. ( chyba, ze mało wiem). Zawsze możesz niepotrzebne klamoty sprzedać.... P. S. Do wyczyszczenia filtra wodę zatrzyma ZZ, ( choć może trochę kąpać), ale w razie jego awarii, to już lipa...
kadosh Opublikowano 13 Października 2019 Autor #49 Opublikowano 13 Października 2019 Kurde co teraz zawory 4d nowe dopiero kupione wy...... ć.??
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Października 2019 #50 Opublikowano 13 Października 2019 A co innego proponujesz? A na sam koniec jak juz wszystko bedzie pieknie to ocielij te rury w kotlowni. Bo ci z wentylacja cieplo niepotrzebnie ucieka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.