okta11 Opublikowano 8 Października 2019 #1 Opublikowano 8 Października 2019 Witam wszystkich, zwracam się z ogromną prośbą o pomoc, przeszukałem internet i nie znalazłem rozwiązania na mój problem, a mianowicie mam problem z ustawieniem podłogówki na parterze, w załączeniu zdjęcie z rozdzielni z opisem. Mój problem polega na tym, że podłogówka grzeje tylko po ustawieniu zaworów RTL na nastawę 2 i wzwyż. Po ustawieniu na 1 czy pomiędzy 1 a 2 przestaje grzać. Niestety na ustawieniach 2 i powyżej w domu jest za gorąco. Czy winne mogę być zawory RTL? czy problem leży gdzie indziej? Piec na ekogroszek, ciepłomax 25kw, z góry dziękuję za pomoc
MikiQ Opublikowano 8 Października 2019 #2 Opublikowano 8 Października 2019 Kto Ci to tak podłączył? Ile masz tej podlogowki? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
okta11 Opublikowano 8 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 8 Października 2019 może jakieś konkrety? Co jest źle zrobione? Co można poprawić? Podlogówka ok 30m2
gmaj22 Opublikowano 8 Października 2019 #4 Opublikowano 8 Października 2019 Spróbuj przymknąć np. do połowy zaworki na pętlach pod belką zasilającą. Temperatura zostanie taka sama a ograniczysz przepływ.
PrzeMal Opublikowano 13 Października 2019 #5 Opublikowano 13 Października 2019 Jak to kontrolowac skoro nie ma przeplywomierzy? Wogóle wyglada to jak jakas prowizorka... No i jakos nie widze dobrej współpracy na jednym, tym "rozdzielaczu" podlogówki z grzejnikami... I jeszcze jedno, czy na to cos idzie temp taka jak na piecu???
okta11 Opublikowano 14 Października 2019 Autor #6 Opublikowano 14 Października 2019 W dniu 8.10.2019 o 19:32, gmaj22 napisał: Spróbuj przymknąć np. do połowy zaworki na pętlach pod belką zasilającą. Temperatura zostanie taka sama a ograniczysz przepływ. Dzięki za wskazówkę, bo okazała się działać. Teraz podłogówka grzeje na niskich nastawach :) 9 godzin temu, PrzeMal napisał: Jak to kontrolowac skoro nie ma przeplywomierzy? Wogóle wyglada to jak jakas prowizorka... No i jakos nie widze dobrej współpracy na jednym, tym "rozdzielaczu" podlogówki z grzejnikami... I jeszcze jedno, czy na to cos idzie temp taka jak na piecu??? No niestety całą instalację wykonał mi hydraulik, na szczęście grzeje i większych problemów nie mam. Wiem, że powinno być to zrobione inaczej, ale teraz nie będę wymieniał całej rozdzielni. Temp. idzie trochę niższa bo mam zamontowany mieszacz w kotłowni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.