Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z ustawieniem podłogówki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, zwracam się z ogromną prośbą o pomoc, przeszukałem internet i nie znalazłem rozwiązania na mój problem,  a mianowicie mam problem z ustawieniem podłogówki na parterze, w załączeniu zdjęcie z rozdzielni z opisem. Mój problem polega na tym, że podłogówka grzeje tylko po ustawieniu zaworów RTL na nastawę 2 i wzwyż. Po ustawieniu na 1 czy pomiędzy 1 a 2 przestaje grzać. Niestety na ustawieniach 2 i powyżej w domu jest za gorąco. Czy winne mogę być zawory RTL? czy problem leży gdzie indziej? Piec na ekogroszek, ciepłomax 25kw, 

z góry dziękuję za pomoc

IMG_20191007_214642.jpg

Opublikowano

Kto Ci to tak podłączył? Ile masz tej podlogowki?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

może jakieś konkrety? Co jest źle zrobione? Co można poprawić? Podlogówka ok 30m2

Edytowane przez okta11

Opublikowano

Spróbuj przymknąć np. do połowy zaworki na pętlach pod belką zasilającą. Temperatura zostanie taka sama a ograniczysz przepływ. 

Edytowane przez gmaj22

Opublikowano

Jak to kontrolowac skoro nie ma przeplywomierzy? Wogóle wyglada to jak jakas prowizorka...

No i jakos nie widze dobrej współpracy na jednym, tym "rozdzielaczu" podlogówki z grzejnikami... 

I jeszcze jedno, czy na to cos idzie temp taka jak na piecu???

Edytowane przez PrzeMal

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.10.2019 o 19:32, gmaj22 napisał:

Spróbuj przymknąć np. do połowy zaworki na pętlach pod belką zasilającą. Temperatura zostanie taka sama a ograniczysz przepływ. 

Dzięki za wskazówkę, bo okazała się działać. Teraz podłogówka grzeje na niskich nastawach :)

9 godzin temu, PrzeMal napisał:

Jak to kontrolowac skoro nie ma przeplywomierzy? Wogóle wyglada to jak jakas prowizorka...

No i jakos nie widze dobrej współpracy na jednym, tym "rozdzielaczu" podlogówki z grzejnikami... 

I jeszcze jedno, czy na to cos idzie temp taka jak na piecu???

No niestety całą instalację wykonał mi hydraulik, na szczęście grzeje i większych problemów nie mam. Wiem, że powinno być to zrobione inaczej, ale teraz nie będę wymieniał całej rozdzielni. Temp. idzie trochę niższa bo mam zamontowany mieszacz w kotłowni.