Piotrekxm Opublikowano 5 Października 2019 #1 Opublikowano 5 Października 2019 Witam. Od niedawna posiadam kocioł Kołton Pellmax 20kW na pellet. Kocioł w trybie grzania tylko na wodę, pompa C.W.U, nie miał żadnych problemów. Osiągał temperaturę zadaną i przełączał się w tryb czuwania aż do spadku temperatury. Natomiast ostatnio zacząłem grzać cały dom(tylko na dom, na wodę nie) i kocioł nie potrafi dojść do zadanych 60 stopni, dochodzi do 55, wtedy na chwilę włącza się pompa obiegowa c.o i temperatura znowu leci do ok.50 stopni a pompa się wyłącza. I tak cały czas, przez co kocioł pracuje cały czas na 30%,60% lub 100% w zależności od temperatury. Nie przechodzi w stan czuwania i nie dochodzi do temp. zadanej. Temperatura zaworu ustawiona jest sztywno na 40 stopni. Włączanie się pompy obiegowej jest ustawione na najwyższą możliwa temperaturę czyli 55 stopni. Wydaje się to być nieprawidłowym zachowaniem, więc jak to prawidłowo ustawić?
Benton661 Opublikowano 5 Października 2019 #2 Opublikowano 5 Października 2019 Palnik Kipi? Podaj ustawienia palnika i schemat instalacji albo zdjęcia Powodów może być wiele, źle ustawiony palnik, błędy w instalacji przy kotle albo jedno i drugie. Potrzeba więcej informacji
eliks Opublikowano 5 Października 2019 #3 Opublikowano 5 Października 2019 Masz tu 348 stron z pytaniami i przygodami z Kipi, tam Ci pomogą.
Piotrekxm Opublikowano 5 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 5 Października 2019 Raczej powodem będzie złe ustawienie, nie wiem za bardzo co i jak przestawić żeby nie przedobrzyć. Jedynie moc dmuchawy ustawiałem na wyższą ale potem obniżyłem na fabryczne wartości. Tak więc nic nie jest zmienione, co jest zapewne powodem moich problemów. Przy modulacji 30%: Czas podawania 2s, przerwa podawania 17s, siła nadmuchu 22 bieg Przy modulacji 60% Czas podawania 3s, przerwa podawania 22s, siła nadmuchu 22 bieg, odległość od zadanej 4 stopnie, Przy modulacji 100% Czas podawania 4s przerwa podawania 18s, siła nadmuchu 30 bieg, odległość od zadanej 8 stopni. Byłbym wdzięczny za porady.
Gość robin60 Opublikowano 5 Października 2019 #5 Opublikowano 5 Października 2019 Porady to się pojawią wtedy jak opiszesz dokładnie instalację dodatkowo zamieścisz porządne zdjęcia tej instalacji , by można było widzieć czarno na białym co jest powodem , że wytworzone KW znikają jak amba a biedny palnik nie może ich wystarczająco wytworzyć , jednym słowem nie daje rady. Przyłóż się i nie brnij w bylejakość bo tego nie znoszę.
Benton661 Opublikowano 5 Października 2019 #6 Opublikowano 5 Października 2019 @robin60, tam jest pewnie inny sterownik niż Plum? Kolejny przypadek kombinowania ze sterowaniem do palników, które mają dedykowane sterowniki. Widziałem już na forum problemy z Revo na sterowniku Pello i Techu, a później są takie przypadłości m.in. jak ten wyżej opisany. Podejrzewam niską moc ustawioną na palniku i kiepsko pracujący mieszacz, który zalewa kocioł zimną wodą po starcie pompy CO
Gość robin60 Opublikowano 5 Października 2019 #7 Opublikowano 5 Października 2019 Zgadzam się @Benton661 i wiem też się siedzi tam KIPI i Tech , ale pomimo tego wspaniałego aliansu powinno to mimo tego działać w miarę poprawnie. Ale bez rzetelnego opisu od A do Z ze strony zainteresowanego ciężko jest wyleczyć chorego jak nie zdjagnozowano choroby w oparciu o wywiad chorobowy i zdjęcia rentgenowskie przy najmniej , gdy pacjenta nie ma w gabinecie. Bo gdyby był pacjent to by była szybka diagnoza i skierowanie do specjalisty hydraulika bądź samemu można by było wyleczyć na miejscu.
Gonzo19 Opublikowano 5 Października 2019 #8 Opublikowano 5 Października 2019 2 godziny temu, Piotrekxm napisał: Włączanie się pompy obiegowej jest ustawione na najwyższą możliwa temperaturę czyli 55 stopni. No to zmień to na góra 40st. Jak Ty chcesz zagrzac chałupę jak ciągle piec zalewasz zimną wodą?
Benton661 Opublikowano 5 Października 2019 #9 Opublikowano 5 Października 2019 40 stopni to kiepski pomysł . Tam obieg kotłowy działa kulawo, albo prawie wcale. Jak autor chce zagrzać instalację i chatę, niech stopniowo zwiększa ustawienia temperatury na mieszaczu. Temperatura zadana kotła na 70 stopni, a nie 60. Sama instalacja razem z ustawieniami palnika podlega oczywiście gruntownemu prześwietleniu
Gonzo19 Opublikowano 5 Października 2019 #10 Opublikowano 5 Października 2019 Nie taki kiepski. Sam u siebie kiedyś tak ustawiłem że pompa CO startowała od 50 i kocioł osiągał te 50 pompa start i natychmiastowy spadek temp i pompa stop. I tak w kółko. Teraz mam 40 i jest idealnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.