pavesi Opublikowano 3 Października 2019 #1 Opublikowano 3 Października 2019 Kosioł SAS Slim 14KW ekogroszek Sterownik multifun Sterownik pokojowy Tech ST-292v3 W sterowniku kotła opcja : Sterowanie obiegiem mam zaznaczone - Termostat Gdy woda osiągnie zadaną temperaturę 50st. Pompa Wilo się wyłącza ( od wody ) Gdy mam osiągniętą temperaturę na czujniku pokojowym np 23 st. piec powinien przejść w stan wstrzymania , siłownik powinien domykać zawór czterodrożny. A u mnie jest odwrotnie tzn. Siłownik się otwiera na max piec się rozkręca mimo uzyskanej temperatury na czujniku pokojowym mam bardzo gorące kaloryfery . Teraz pytanie czy ten regulator pokojowy jest odpowiedni czy trzeba go wymienić na jakiś inny bo chyba nie działa z moim kotłem czy może opcja termostat jest dobrze wybrana Są inne opcje w sterowniku kotła ręczny Termostat Termostat + cz. pokojowy cz. pokojowy + cz. zewnętrzny Będę wdzięczny za każdą skazówkę
krisgie Opublikowano 4 Października 2019 #2 Opublikowano 4 Października 2019 W trybie ręcznym jest możliwość otwierania i zamykania zaworu mieszającego. Trzeba by sprawdzić czy robi to co trzeba (otwiera/zamyka) czy odwrotnie. Jeśli odwrotnie to pewnie pomylone przewody do siłownika. Jak masz jeszcze oryginalne czujniki zewnętrzny i wewnętrzny z kompletu to ja bym proponował je podpiąć i ustawić tryb "cz pokojowy+cz zewnętrzny" a potem "grzejnikową" krzywą grzania i temperaturę pomieszczenia. Podłogówkę mam sterowaną tym trybem, dla grzejników też powinno być OK a może i lepiej. Ale najpierw trzeba sprawdzić ten zawór i siłownik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.