linek127 Opublikowano 2 Października 2019 #1 Opublikowano 2 Października 2019 Witam Kocioł Metal Fach z Sokółki. Spalanie górno - dolne. Posiada u góry przesłonę kierunku ciągu. Górne drzwiczki ( zasypowe) są zamontowane pod skosem. Z uwagi na brak miejsca w drzwiczkach dolnych na montaż palnika mam następujące wątpliwości. Czy palnik pellet obrotowy może być zamontowany w górnych drzwiczkach kotła? Czy może być on zamontowany po skosem?
Popcorn1 Opublikowano 2 Października 2019 #2 Opublikowano 2 Października 2019 Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Popcorn1 Opublikowano 2 Października 2019 #3 Opublikowano 2 Października 2019 Na tym filmie widać,że tak montują palniki jak Ty chcesz ale musiałbyś dorobić jakąś flansze do drzwiczek aby palnik był w poziomie.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
carinus Opublikowano 3 Października 2019 #4 Opublikowano 3 Października 2019 Stracisz sporo powierzchni odbioru ciepła i może sie okazać,że grzejesz bardziej komin niż kocioł.
linek127 Opublikowano 3 Października 2019 Autor #5 Opublikowano 3 Października 2019 Jeśli zamotuję u góry to stracę powierzchmię? CHyba na dole bym stracił. Montaż na górze kotła wydaje się być optymalny. Ewentualnie obłożenie szmotówką w celu kumulacji ciepła. Tak mi się wydaje.
radik81 Opublikowano 4 Października 2019 #6 Opublikowano 4 Października 2019 Palnik z zasobnikiem i sterownikiem + montaż to koszt około 4,5 do 5 tyś. złotych. Za około 7 tyś. masz nowy typowy kocioł na pellet np. Ferroli ze sprawnością 96%. Nie wiadomo jak u Ciebie z wymiennikiem. Może się okazać, że sporo ciepła "uciekać" będzie w komin. Warto wszystko przekalkulować.
Popcorn1 Opublikowano 4 Października 2019 #7 Opublikowano 4 Października 2019 Tu kolega radika81 ma rację. W tej sytuacji ten kocioł Ferroli jest dobrym wyborem. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
linek127 Opublikowano 4 Października 2019 Autor #8 Opublikowano 4 Października 2019 7tys? Nierealne. Ile kw? Jaki vat? Za dobry piec trzeba zapłCić 12tys. Ponadto uzależniam się tylko od pelletu co w polskich realiach cen paliw jest ryzykowne. Palnik wkładam sam. Bez naciągania 8vat z przymusową usługą montażu. Ponadto w każdej chwili wyciągam palnik i dalej palę po staremu węgiel, drewno. Każdy kij ma dwa końce. Pozdrawiam.
jameess Opublikowano 4 Października 2019 #9 Opublikowano 4 Października 2019 31 minut temu, linek127 napisał: 7tys? Nierealne. Ile kw? Jaki vat? Za dobry piec trzeba zapłCić 12tys. Ponadto uzależniam się tylko od pelletu co w polskich realiach cen paliw jest ryzykowne. Palnik wkładam sam. Bez naciągania 8vat z przymusową usługą montażu. Ponadto w każdej chwili wyciągam palnik i dalej palę po staremu węgiel, drewno. Każdy kij ma dwa końce. Pozdrawiam. Popieram, zrobiłem tak samo, w razie W pale drewnem lub węglem ;)
Gość Opublikowano 4 Października 2019 #10 Opublikowano 4 Października 2019 13 godzin temu, linek127 napisał: Jeśli zamotuję u góry to stracę powierzchmię? CHyba na dole bym stracił. Montaż na górze kotła wydaje się być optymalny. Ewentualnie obłożenie szmotówką w celu kumulacji ciepła. Tak mi się wydaje. Bo pewnie spaliny puścisz dołem a kolega powyżej zapewne myślał,że Twój kocioł to typowy górniak,więc oboje macie rację :) Jestem ciekaw efektu końcowego.
linek127 Opublikowano 4 Października 2019 Autor #11 Opublikowano 4 Października 2019 Być może nastąpi. Opowiem o efektach. Pozdrawiam
carinus Opublikowano 4 Października 2019 #12 Opublikowano 4 Października 2019 Właśnie stawiałem na to że chcesz puścić spaliny górną szczeliną.Nie wiem też czy poradzisz sobie z prawidłową pracą palnika umieszczonego na samej górze.Dosyć wysoka temperatura tak wysoko komory zasypowej może utrudniać ciąg całości w dół.Musisz to przetestować,w najgorszym razie wstawisz w dolne drzwiczki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.