Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny sposób połączenia kotłów gaz i węgiel. Boje się że po odpalenia coś się zepsuje

Andluk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Bardzo proszę o pomoc. U moich rodziców ekipa domontowała do już istniejącej instalacji CO węglowej kocioł i boiler gazowy Buderus. Dali zawory od strony kotła węglowego(Z3 i Z4) na zasilaniu i powrocie i tak samo przy gazowym(Z1 i Z2). Powiedzieli, że jak ojciec będzie chciał napalić w piecu węglowym to ma zamknąć zawory przy kotle gazowym(Z1 i Z2) a jak będzie chciał grzać gazem to ma zamknąć zawory przy węglówce(Z3 i Z4).

Wprwadznie Ojciec nie napalił jeszcze w piecu ale zamknął Z3 i Z4. Gazówka ma grzać ciągle wode. Problem polega na tym, że dostaje komunikat o słabym ciśnieniu w instalacji. Jak te zawory odkręci to wtedy boiler zaczyna grzać. Tylko, że teraz jak będzie chciał napalić w piecu i mieć ciepłą wodę to musiał by mieć cały czas zawory na piec gazowy otwarte a to mi się bardzo nie podoba...możecie coś doradzić, ocenić....mnie się wydaje, że jak napali w ten sposób w piecu to szlag trafi ten kocioł gazowy.....

W załączniku dodaje poglądowy rysunek przedstawiający cuda "fachowców" z Buderusa.....(sami mu doradzili takie rozwiązanie chociaż osobiście mówiłem, żeby połączyc instalacje przez wymiennik ciepła....wyśmiali mnie....)

Serdecznie Wam dziękuję za ewentualną pomoc.

P.S.

Kiedyś mi bardzo pomogliście jak u mnie inne fachmany spaprali instalacje..za co dziękuję :)

instalacja.png

Opublikowano

Jeśli wystawili fakturę i masz namiary to ja na Twoim miejscu pojechał bym do ich biura postawił granat na biurku szefa i wyszedł. Tak właśnie potraktowali Twojego ojca. Zakładając hipotetycznie ojciec będzie pod wpływem 'zapominacza' i napali w kotle z zakręconymi zaworami  Z3 i Z4 ;jak zostanie w kotłowni będziesz fasował dwa czarne garnitury. Czego nie życzę nawet najgorszemu wrogowi. Trzeba te obwody odseparować tak jak wspomniałeś wymiennikiem i koniecznie naczynie odłączyć od grzejnika i dać je prosto z kotła węglowego. Prosto mówiąc kocioł węglowy obwód otwarty kocioł gazowy zamknięty. Schematy znajdziesz w sieci do wyboru.

Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano
4 godziny temu, Andluk napisał:

U moich rodziców ekipa domontowała do już istniejącej instalacji CO węglowej kocioł i boiler gazowy Buderus.

Wprawdzie domontowali do istniejącej instalacji, nie zmienia to faktu, że ponoszą odpowiedzialność za całość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.