Rekuperator Opublikowano 23 Września 2019 #1 Opublikowano 23 Września 2019 Witam Czy może ktoś z Szanownych Forumowiczów orientuje się czy przepisy dopuszczają w kotłowni z kotłem kondensacyjnym (rura powietrzno-spalinowa przez ścianę) jedynie wywiew do centrali wentylacyjnej? Innymi słowy brak komina i wentylacji grawitacyjnej w tym pomieszczeniu.W pozostałej części budynku wentylacja mechaniczna. Dziękuję za odpowiedź
sambor Opublikowano 23 Września 2019 #2 Opublikowano 23 Września 2019 Jak jest wentylacja mechaniczna w pomieszczeniu kotłowni to nie wolno tam robić wentylacji grawitacyjnej, to co masz - nawiew jest prawidłowe i zgodne z Warunkami Technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki.
Rekuperator Opublikowano 23 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 23 Września 2019 16 minut temu, sambor napisał: Jak jest wentylacja mechaniczna w pomieszczeniu kotłowni to nie wolno tam robić wentylacji grawitacyjnej, to co masz - nawiew jest prawidłowe i zgodne z Warunkami Technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki. Dziękuję za odpowiedź ale nie wiem czy się rozumiemy)Ja doskonale wiem że nie można łączyć WM z WG w jednym pomieszczeniu) Jeżeli jest WG w kotłowni(=jest komin) to muszą być szczelne drzwi pomiędzy kotłownią a resztą budynku gdzie WM. Pytanie jest czy w kotłowni z kotłem kondensacyjnym może być jedynie anemostat wywiewny od reku,czy przepisy zezwalają na takie rozwiązanie.Jestem na etapie projektu budynku(jeszcze łopata nie wbita;) I jeszcze na tym etapie mam możliwość postawienia komina w kotłowni,nie chcę później mieć ewentualnych problemów z odbiorem budynku.Pytam tu na Forum bo spotkałem się ze sprzecznymi zdaniami.Jedni mówią że w kotłowni w kotłem gazowym kondensacyjnym musi! być wentylacja grawitacyjna inni ze dopuszczalny jest jedynie wywiew od reku.
sambor Opublikowano 23 Września 2019 #4 Opublikowano 23 Września 2019 Przepis mówi wyraźnie albo jedno albo drugie, ja radziłbym zrobić kratkę - czasem się gazownia przyczepia do braku went grawitacyjnej w kotłowni i nie chce podać gazu.
Rekuperator Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 10 Listopada 2019 Wracając do tematu.Zamierzam wykonać w kotłowni wentylację mechaniczną.Przepisy "stoją po mojej stronie")patrz załącznik.Mam nadzieje że lokalny Zakład Gazowniczy nie okaże się państwem w państwie) Dodatkowo myślę aby się zabezpieczyć zaworem gazowym odcinającym Gazexu ZB-20 przed ewentualnie mogącym się ulatniać gazem współpracującym z detektorem gazu.Niestety detektor wymaga zasilania 230V a jeszcze niedawno była opcja 24V:( tu można by zasilić go z instalacji alarmowej no ale jak 230V to+UPS na wypadek braku prądu
Andrzej_M_ Opublikowano 10 Listopada 2019 #6 Opublikowano 10 Listopada 2019 51 minut temu, Rekuperator napisał: Wracając do tematu. ,,,, ,,,, Dodatkowo myślę aby się zabezpieczyć zaworem gazowym odcinającym Gazexu ZB-20 przed ewentualnie mogącym się ulatniać gazem współpracującym z detektorem gazu.Niestety detektor wymaga zasilania 230V a jeszcze niedawno była opcja 24V:( tu można by zasilić go z instalacji alarmowej no ale jak 230V to+UPS na wypadek braku prądu ,,, Zmienić typ detektora gazu ziemnego, lub (opcja mniej komfortowa) zaprogramować wyjście z centrali alarmowej sterujące zaworem gazowym, jako sygnalizacja braku napięcia zasilania.
Andrzej_M_ Opublikowano 10 Listopada 2019 #7 Opublikowano 10 Listopada 2019 Godzinę temu, Rekuperator napisał: Wracając do tematu. ,,,, W dniu 23.09.2019 o 23:42, Rekuperator napisał: ,,,, Ja doskonale wiem że nie można łączyć WM z WG w jednym pomieszczeniu) Jeżeli jest WG w kotłowni(=jest komin) to muszą być szczelne drzwi pomiędzy kotłownią a resztą budynku gdzie WM. Pytanie jest czy w kotłowni z kotłem kondensacyjnym może być jedynie anemostat wywiewny ,,,, @Rekuperator niby wiesz, ale tego nie rozumiesz. Jak w kotłowni zamontujesz anemostat wywiewny, to po co Ci szczelne drzwi łączące kotłownie z resztą budynku ?. Zakładamy, że drzwi będą szczelne. Małżonka coś w kuchni przypali i włączy tryb przewietrzania rekuperatora, to czy jest taka możliwość, że siła podciśnienia anemostatu wywiewnego zassie gazy spalinowe z komory spalania kotła gazowego. To samo tyczy się trybu pracy rekuperatora o większej wydajności. ps. Ponadto nie będziesz miał zbilansowanego przepływu powietrza nawiewanego i wywiewanego przez wymiennik rekuperatora.Czyli straty ciepła. Może to Cię przekona.
Andrzej_M_ Opublikowano 10 Listopada 2019 #8 Opublikowano 10 Listopada 2019 1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał: ,,,, lub (opcja mniej komfortowa) zaprogramować wyjście z centrali alarmowej sterujące zaworem gazowym, jako sygnalizacja braku napięcia zasilania. Nie przemyślałem do końca swego wpisu. Bo przecież logicznie podchodząc do zagadnienia, to jak nie będzie zasilania, to i kocioł nie będzie pracował. Na wszelki wypadek można się zabezpieczyć i zaprogramować wyjście z centrali alarmowej sterujące zaworem gazowym, jako ILOCZYN LOGICZNY sygnalizacji braku napięcia zasilania i zadziałania detektora gazu. Efekt uboczny, to po powrocie napięcia zasilania zawór będzie odcinał dopływ gazu.
Rekuperator Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 10 Listopada 2019 2 godziny temu, Andrzej_M_ napisał: @Rekuperator niby wiesz, ale tego nie rozumiesz. Jak w kotłowni zamontujesz anemostat wywiewny, to po co Ci szczelne drzwi łączące kotłownie z resztą budynku ?. Zakładamy, że drzwi będą szczelne. Małżonka coś w kuchni przypali i włączy tryb przewietrzania rekuperatora, to czy jest taka możliwość, że siła podciśnienia anemostatu wywiewnego zassie gazy spalinowe z komory spalania kotła gazowego. To samo tyczy się trybu pracy rekuperatora o większej wydajności. ps. Ponadto nie będziesz miał zbilansowanego przepływu powietrza nawiewanego i wywiewanego przez wymiennik rekuperatora.Czyli straty ciepła. Może to Cię przekona. Chyba się nie rozumiemy)Rozpatrujemy dwa różne przypadki i o ile wiem to oba rozwiązania są dopuszczalne 1)W całym domu jest WM jedynie w kotłowni jest komin a co się z tym wiąże jest tu wentylacja grawitacyjna wtedy drzwi odgradzające kotłownie od reszty budynku muszą być szczelne 2)Montując WM w całym budynku włącznie z kotłownią (wywiew) wtedy drzwi wręcz nie mogą być szczelne=musi być szczelina o odpowiedniej wielkości lub po prostu otwór w ścianie.Wiadomo z powodu zrównoważenia przepływów nawiew/wywiew.Innymi słowy wywiew z kotłowni jest wliczany w ogólny bilans
Andrzej_M_ Opublikowano 10 Listopada 2019 #10 Opublikowano 10 Listopada 2019 OK. Teraz się rozumiemy. Niestety nie umiem Ci odpowiedzieć konkretnie na zadane pytanie. Przeważnie jestem obecny na instalacjach przemysłowych, tam wszystko odbywa się według dokumentacji. Z pamięci, kilka domów (właściciele bardziej majętni) to pomieszczenie kotłowni służyło także jako pralnia, więc tam nigdy nikt nie respektował zamknięcia drzwi.
zaworek Opublikowano 10 Listopada 2019 #11 Opublikowano 10 Listopada 2019 1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.