eliks Opublikowano 4 Października 2019 #26 Opublikowano 4 Października 2019 Ile pali ci pelletu na dobę?
SUSPENSER Opublikowano 6 Października 2019 #27 Opublikowano 6 Października 2019 W dniu 1.10.2019 o 20:13, robin60 napisał: Takie ordynarne kłamstwo odnośnie spalania pelletu powinno być karane zdecydowanie. Jakieś konkrety czy tak sobie rzucasz oszczerstwami bo lubisz - kompleksy masz jakieś czy co ? Pisze "zwykle" podając standardowe ceny ze składów - mógłbym iść w ekstrema typu ekogroszek kamienny, który kupiłem w markecie w promocji wiosną po 450 zł / tonę w workach 20 kg i jeszcze dopalam jego końcówkę lub pellety po 600 zł / tonę, które są po tyle podobno dostępne w niektórych rejonach lub w ogóle pestki wiśni po 250 zł / tonę, ale tu chodzi o porównanie cen na składach bo jakieś odniesienie trzeba mieć. Ekogroszek Wesoła w mojej okolicy kosztuje 980 zł / tonę i ma 29 MJ/kg, a pellet po 975 zł / tonę ma około 19 MJ/kg więc liczymy 29/19 = 1,52 czyli przy podobnej sprawności kotła jest o około 50% drożej - chyba wystarczająco proste by to pojąć ? Teraz "piłeczka" po stronie twojej ... tylko proszę odnosić się do tematu a nie do mojej osoby. PS zajmuję się zarówno kotłami na ekogroszek jak i pellety i co ciekawe z tych drugich mam więcej $ bo są po prostu droższe.
eliks Opublikowano 6 Października 2019 #28 Opublikowano 6 Października 2019 To że kocioł jest droższy, nie oznacza że bardziej marżowy. Palnik pelletowy jest droższy od węglaka bo przecież korpusy mają te same. Branie pod uwagę i liczenie kosztów biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie suche fakty na temat kaloryczności węgla i pelletu to manipulacja.
barti Opublikowano 6 Października 2019 #29 Opublikowano 6 Października 2019 Podsumowuję spalanie w skali miesiąca, ok. 1,2 tona na miesiąc od listopada 2018 do marca 2019, czyli ok. 40 kg/doba. Biorąc pod uwagę ogrzewaną powierzchnię, dość wysoką temp. w domu i niezakończoną termomodernizację to nie jest to wynik taki znowu szokujący. Liczę, że po docieplaniu stropu na nieużytkowym poddaszu i ewentualnie zamontowaniu sterowania pokojowego będzie całkowicie przyzwoicie, jeżeli chodzi o spalanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.