Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup peletu (wydzielone z Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet)

dhany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze mówiąc z mojego doświadczenia bardziej polecam pellet niż ekogroszek który ma następujące wartości.

Kaloryczność do 5,1kWh/k
Popiół do 0,7%
Wilgotność do 10%
Średnica 6mm

W przypadku spalania pelletu w nowoczesnych kotłach wychodzi na to że są one niemal bezobsługowe, poza tym pellet jest czysty w użytkowaniu - nie brudzi pomieszczeń, w których jest składowany i spalany.
Podczas procesu spalania nie dochodzi do wytwarzania nieprzyjemnej woni, natomiast w kotłowni unosi się zapach drewna. Ilość popiołu także jest niewielka, poza tym taki popiół można wykorzystać do nawożenia roślin.
Niestety tego samego nie można powiedzieć o popiele powstałym w wyniku spalania ekogroszku.

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎09‎-‎24 o 16:13, sq5ltl napisał:

Hej, a ja właśnie zaczynam przygodę z pelletem i kupilem u producenta obok Pionek jest Garbatka Długa tam w tartaku robią pellet 100% drewna.
Za tonę płaciłem 860 słyszałem pozytywne opinie. Zobaczę... Pare razy piec popracował i wszystko super.

mam stamtąd już drugi sezon, lepszego jak dotąd nie miałem, i do garażu mi wjeżdża, więc nie muszę nosić :)

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎09‎-‎17 o 12:54, Dzi4d3k napisał:

Przechwytywanie.JPG.0cd86e0e758e8d0dbb8eaf86c8e6464b.JPG

Już w tym tygodniu pewnie coś pogrzeje ;)

ja jeszcze nie paliłem mam w domu 22 st., więc odwlekam ten proces jak mogę :)

cwu grzeje bojlerem z programatorem, więc trochę taniej niż włączać piec, mam taryfę g12w, więc grzeje w "lepszych godzinach"

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎09‎-‎30 o 11:47, HenrykStary0 napisał:

Szczerze mówiąc z mojego doświadczenia bardziej polecam pellet niż ekogroszek który ma następujące wartości.

Kaloryczność do 5,1kWh/k
Popiół do 0,7%
Wilgotność do 10%
Średnica 6mm

W przypadku spalania pelletu w nowoczesnych kotłach wychodzi na to że są one niemal bezobsługowe, poza tym pellet jest czysty w użytkowaniu - nie brudzi pomieszczeń, w których jest składowany i spalany.
Podczas procesu spalania nie dochodzi do wytwarzania nieprzyjemnej woni, natomiast w kotłowni unosi się zapach drewna. Ilość popiołu także jest niewielka, poza tym taki popiół można wykorzystać do nawożenia roślin.
Niestety tego samego nie można powiedzieć o popiele powstałym w wyniku spalania ekogroszku.

to fakt, choć z tym brakiem obsługi to nie do końca :) robotę robi słowo "niemal"

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎09‎-‎24 o 15:19, Sopell napisał:

Witam. Jestem tu nowy. Zaczynam pierwszy sezon z sas bio efekt 17kw. Pelet kupiłem od lokalnego dostawcy 750 zł/tonę ale mam pewność, że jest robiony z liściastego drewna. Zwiedzałem zakład który robi podłogi tylko z liściastego i egzotycznego drewna. Zobaczymy jak się sprawdzi. Mam inny problem:

Gdzie znajdę informację na temat połączenia pieca sas bio efekt z regulatorem pokojowym st 292 v2. Wyskakuje mi komunikat - "brak transmisji z reg. pokoj." Czy ktoś może mi pomóc co jest nie tak? Kanały sa te same fabrycznie ustawione na 35. Na piecu widzę regulator pokojowy i jest czerwona literka P w górnym prawym rogu. Co jest żle. Na ST 292 widzę temperaturę zewnętrzną czyli regulator współpracuje z czujnikiem zewnętrznym. A ten stoi dalej od regulatora niż piec. Proszę o pomoc bo na razie regulator służy jako termometr

regulator ustaw na inny kanał, być może już kocioł z niego korzysta i ma problem z transmisją

Opublikowano

Dzięki Andy. Już jest dobrze. Ja już praktycznie palę. Mam ustawiony  tryb Priorytet  bojler i kilka razy na dobę piec się odpala.

Trochę mnie zastanawia dlaczego jak woda w CWU się podgrzeje i piec wchodzi w stan czuwania to dość szybko temperatura wody w zbiorniku spada mimo, że nikt jej nie zużywa. Pompa CWU też w tym czasie nie pracuje.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎10‎-‎01 o 15:09, Sopell napisał:

Dzięki Andy. Już jest dobrze. Ja już praktycznie palę. Mam ustawiony  tryb Priorytet  bojler i kilka razy na dobę piec się odpala.

Trochę mnie zastanawia dlaczego jak woda w CWU się podgrzeje i piec wchodzi w stan czuwania to dość szybko temperatura wody w zbiorniku spada mimo, że nikt jej nie zużywa. Pompa CWU też w tym czasie nie pracuje.

masz zetkę w kotłowni? bojler ocieplony?

jak szybko spada ci temp. na bojlerze? 

u mnie (pompy równolegle) przy zadanej cwu 55 histereza 5 spadek do minimalnej bez odbioru przez całą noc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.