buli87 Opublikowano 18 Września 2019 #1 Opublikowano 18 Września 2019 Witam, mam pytanie odnośnie poprawności połączenia naczynia zbiorczego do instalacji co. W zbiorniku są trzy przyłącza od dołu rura zbiorcza z lewej przelew i od góry podłączone jest odpowietrzenie pionów z grzejników. Problem jaki występuje przy takim połączeniu to przelewanie się wody z odpowietrzania do zbiornika przy wymuszonym obiegu przez pompę. Co jest nie tak w tym podłączeniu, wcześniej przy starym naczyniu problem nie występował, czy te połączenie jest poprawny? Czy mogę zainstalować na tą rurę odpowietrzającą odpowietrznik zwykły lub automatyczny, aby wyeliminować wlewanie wody do zbiornika? Ewentualnie jeśli odpowietrzenie powinno być podłączone w innym miejscu do zbiornika to proszę o porady.
sambor Opublikowano 18 Września 2019 #2 Opublikowano 18 Września 2019 To jest źle ! Naczynie podłącza się wprost z kotła osobną rurą1" lub miedź Cu28 Pexy i inne plastiki są zabronione, ponadto odpowietrzenie naczynia ma być otwarte do atmosfery a nie podłączone z grzejnikami!
buli87 Opublikowano 18 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 18 Września 2019 Ok, prawie wszystko jasne. Pozostaje jedynie kwestia odpowietrzenia grzejników, wystarczy że zakończone zostanie zwyczajnie odpowietrznikiem? Ta rura niestety jest 3/4 cala i pamięta lata '70 i będzie kłopot ją wymienić na większa średnice. Czy dobrze zatem rozumiem, że od początku ta instalacja była źle wykonana? PS Ciekawe co instalator miał kiedyś na myśli podłączając odpowietrzenie pod ten zbiornik??
Zbyszko125 Opublikowano 18 Września 2019 #4 Opublikowano 18 Września 2019 Faktycznie patent niezły, naczynie tak podłączone niby gdzie ma się odpowietrzyć, i nie spełnia swojej roliWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
arek810316 Opublikowano 18 Września 2019 #5 Opublikowano 18 Września 2019 Tak jak koledzy piszą od góry nic nie powinno być,to ma sie odpowietrzac do atmosfery bez tej rury,pusty otwor i rura do kotka podłączona np miedzia...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.