cr3ativ Opublikowano 17 Września 2019 #1 Opublikowano 17 Września 2019 Witam, mam problem a mianowicie po małych przeróbkach w piwnicy(przerobienie na małe mieszkanie) Mam problem z grzejnikami. Przed przeróbką był tylko jeden grzejnik (lewy w pokoju) i działał prawidłowo, a po dołożeniu dwóch pozostałch grzeje o dziwo teraz tylko ten w łazience. Reszta jest lodowata. piec jest za scianą wiec odległość do przebycia przez wodę nie jest duża. rurki 15 wykonane z miedzi. Wszystko podłączone bez pomyłek odpływ dopływ. Pytanie brzmi jak to ugryźć. Czy gdzieś robi się zasyfonowanie i trzeba zamontować gdzie odpowietrznik automatyczny ? Czy też Macie jakieś inne złote rady ;) w załączniu dołączam zdjęcie poglądowe. P.S. Kryzowanie też nie pomaga. oraz po zakręceniu grzejnika w łazience i przejsciu do najdalszego grzejnika po spuszczeniu z niego miski wody ciepłą woda delikatnie do niego dolatuje. wyglądałoby na to że nie ma samoczynnego przepływu
KubaSko Opublikowano 18 Września 2019 #2 Opublikowano 18 Września 2019 Jak srednica rur od glownego pionu do wszystkich trzecg grzejnikow Cu 15 to nie dziwne ze nie grzeje. W łazience jest drabinka ? Podłączona krzyzowo bedzie wszystko zabierac z powodu malych oporów. A grzejniki w pokojach jakiego typu ? Stalowe czy alu ? Gdzie jest pompa w tej instalacji i jak wpiete jest naczynie wzbiorcze bo to istotne dla pracy pompy ?
cr3ativ Opublikowano 18 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 18 Września 2019 Średnica rur przy suficie chyba 22 z tego wychodzą te 15 tak w łazience jest drabinka krzyżowo podłączona grzejniki stalowe wszystkie a pompa jest zaraz nad piecem a jeżeli chodzi o naczynie wzbiorcze to nie wiem do końca nie wiem ale na strychu jest zbiornik wyrównawczy jeżeli o to chodzi
gmaj22 Opublikowano 18 Września 2019 #4 Opublikowano 18 Września 2019 Ostatni grzejnik jest typu VK? W takim razie jest żle podłączony (zasilanie ma być od wewnętrznej strony grzejnika)
cr3ativ Opublikowano 18 Września 2019 Autor #5 Opublikowano 18 Września 2019 Tak wiem po prostu źle narysowalem podłączony jest prawidłowo
Gość Opublikowano 18 Września 2019 #6 Opublikowano 18 Września 2019 31 minut temu, cr3ativ napisał: Średnica rur przy suficie chyba 22 A jaka jest średnica rur od sufitu do łazienki/pokoi?
cr3ativ Opublikowano 18 Września 2019 Autor #9 Opublikowano 18 Września 2019 Wszystkie 15 które oznaczył es 22 maja tylko te u góry w poziomie
cr3ativ Opublikowano 18 Września 2019 Autor #10 Opublikowano 18 Września 2019 Ktoś coś? Jakieś pomysly? Rozwiazania
cr3ativ Opublikowano 18 Września 2019 Autor #11 Opublikowano 18 Września 2019 Dodam że po na paleniu w piecu w miejscu oznaczonym strzałka dopływ jest już zimny
KubaSko Opublikowano 18 Września 2019 #12 Opublikowano 18 Września 2019 To jest najbardziej niekorzystny obieg bo jest położony w piwnicy poniżej kotła. Ciepła woda do góry ma lżej. Na górze też masz grzejniki stalowe ? Albo kryzujesz (dławisz) grzejniki na górze i może to pomoże, no i oczywiście dławisz tą drabinkę. Jeśli to nic nie da to do drabinki dolatujesz Cu 22 później do pierwszego grzejnika Cu 18 i do następnego Cu 15. Plus prawidłowo zamontowane naczynie wzbiorcze czyli przed pompą na zasilaniu rura i prosto na strych, inaczej pompa na pewno nie pracuje na 100 % swoich możliwości
cr3ativ Opublikowano 18 Września 2019 Autor #13 Opublikowano 18 Września 2019 caly dom ma grzejniki stalowe zbiornik położony jest na strychu ale nie mam pojecia w jaki sposob podłączony bo to stara instalacja i nie bylem przy jej robieniu o zmianie rur nie ma mowy bo wszystko jest juz schowane w scianach i podłodze. A kryzowanie drabinki niczego nie daje
KubaSko Opublikowano 18 Września 2019 #14 Opublikowano 18 Września 2019 Kryzuj reszte grzejnikow na gorze i drabinke
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.