Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie rury PPR

edanny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Stoję przed wyborem rur PPR. Obecnie instalacja NIBCO prawie 20 letnia (4 awarie). Jestem właściwie zdecydowany na system PP-R.

Monter pracuje na rurach chyba FVPlast (Czechy). Ja zastanawiam się nad PipeLife/Wavin/Hakan.

Odnośnie Hakana..Dziś byłem, w sklepie i gdy usłyszałem cenę za ten system to mocno się zdziwiłem (5,30zł za metr- Rura 25 z wkładka-włókno szklane). Słyszałem że to jedna z najlepszych..Jeśli nie najlepsza marka na świecie) Produkcja-Turcja. Ale ta cena?? Coś bardzo tanioo...Marka dokładnie to +GF+ George Fischer Hakan Plastic. Na rurce logo "Hakan"- Made in Turkey.

Czy marka ma tak naprawdę znaczenie? Czy technika montażu (sposób, czas nagrzewania) ma znaczenie, w przypadku innej wkładki (monter pracował na wkładce, z włóknem szklanym. Natomiast Wavin to BorPlus- włókno bazaltowe; PipeLife- Carbon-Włókno węglowe)? Mam na myśli czy zgrzewanie rurki, z wkładką, z włókna szklanego/bazaltowego/węglowego czymś może się różnić?

Jakie rury PP-R polecacie? Co kupić?

Opublikowano

U mnie w mieście ciężko dostać Wavina. U dwóch dystrybutorów brak ( u jednego usłyszałem, że nikt tego nie kupował i nie mają. Mają inne systemy, np. Kanalizacyjne).

Natomiast słyszałem od dwóch instalatorów..Polecają rury PPR marki...FV Aspol (na rurkach jest chyba napis FV Plast). To polska firma, z Łodzi, która produkuje, w Czechach. Mało znana...Strona taka sobie..Ale polecają i ceny kosmiczne...Dla przykładu: Hakan czy Pipelife to ceny w granicach 5,50-7zł za metr..Te FV Aspol od 9-14zł za metr (dziwna firma i dziwna polityka handlowo-cenowa).

Jeszcze są, w opcji rury marki "Kinde"(czy jakoś tak) za ok. 10zł/m jakieś niemieckie.

Ktoś coś wie? Ma doświadczenie? Rozeznanie?

Opublikowano

Ja kupowałem Sigme do zimnej i Supratherm do ciepłej wody. Te Supratherm są z wkładką aluminiową. Ta sigma była dosyć tania. Nie wiem jak teraz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.