Skocz do zawartości
IGNOROWANY

jaki kocioł wybrać brotje termet viessman czy buderus a może jeszcze inny

piotr610

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stoję przed wyborem kotła gazowego . Budynek to stara piętrówka z lat 80-tych zbudowana z 1,5 pustaka i podobna między pustak dany jest styropian 8 cm. instalacja to rury stalowe stare 1/2 cala  grzejniki nowe aluminiowe i panelowe stalowe. poddasze strop nieocieplone piwnaca tak samo. Okna plastikowe. Dostęp mam do gazu ziemnego czekam na dokuemnty.

Na początek chciałem kupić  termet gold 20 plus cwu.

Hydraulik poleca brotje bbk evo 20/22 i viessman vitodens 200 19 kw twierdzi że mneijsze zuzycie gazu az o około 30 % w porównaniu do brotje. Co wybrać ?

A  pulsacyjny ma zużycie gazu aż o 50% mneijsze do zwykłego kondesacyjnego czy to prawda? z pulsacyjnych znalazłem tylko auer 20kw.

zastanawiam się także na buderus buderus gb192+ cwu

Opublikowano

Tak chciałem na poczatku wziąć termet gold 20  bo jest tani polski i  ma dobre opinie. To tylko reklama te mniejsze spalanie pomiędzy viessman 200 a np pulsacyjnym auer ?  termet to dobry wybór czy możesz polecić coś innego ?

Opublikowano

A czy jak dam wkład w komin do kotła to będzie miał wówczas większą wydajność ? Poprzez kondensację ? Czy dać po prostu rurkę plastikowa na zewnątrz

Opublikowano
3 godziny temu, piotr610 napisał:

A czy jak dam wkład w komin do kotła to będzie miał wówczas większą wydajność ? Poprzez kondensację ? Czy dać po prostu rurkę plastikowa na zewnątrz

Różnice widoczne w laboratorium ;-)

Opublikowano

W tym obecnych kotłach spaliny można odprowadzić rurka plastikowa przez ścianę budynku . Takie rozwiązanie zapropono ale mi hydrauli wówczas nie trzeba dawać wkładu do komina . Natomiast spotkałem znajomego który sprzedaje piece i inne rzeczy i powiedział mi że lepiej dać rurę w komin wtedy kocioł będzie miał większą wydajność zamiast 109 % to nawet do 130%. Powiedział także że brotje Evo 20 to Mercedes wśród kotłów . Bezawaryjny bardzo dobrze wykonany . A kolejny plus to teraz ma obniżona cenę sporo i sterownik gratis do niego jest.

Na temat termeta powiedział że nie wie bo nie sprzedaje ich i nie słyszał o nich. 

Chciałem kupić Termet gold 20kw 1f   cena około 5tys z cwu a brotje 8 tys obecnie normalnie 10 tys .  

Teraz już nie wiem który kocioł wybrać Termet pod 20 czy brotje  i czy dawać wkład w komin czy wypuścić przez ścianę spaliny rura plastikowa. 

Opublikowano

Rura spalinowa przez ścianę jest dopuszczalna pod warunkiem ż moc kotła nie przekroczy 20kW - czyli 20kW będzie OK.

Tylko przez ścianę idą rury metalowe a nie plastikowe i są obostrzenia co do lokalizacji wyjścia takiej rury na ścianie.

10 minut temu, piotr610 napisał:

Natomiast spotkałem znajomego który sprzedaje piece i inne rzeczy i powiedział mi że lepiej dać rurę w komin wtedy kocioł będzie miał większą wydajność zamiast 109 % to nawet do 130%.

To musiało być mocno zakrapiane spotkanie gdyż na stronie dystrybutora kotłów broetje Evo ma sprawności rzędu 88-98% i więcej sie nie da z kotła wyciągnąć

https://www.broetje.pl/produkt/ecocondens-bbs-evo-15-28-i/

12 minut temu, piotr610 napisał:

brotje Evo 20 to Mercedes wśród kotłów . Bezawaryjny bardzo dobrze wykonany .

To przeciętny kocioł z przeciętną automatyką  i tak jak mercedesy wymaga sporo obsługi i konserwacji.

Chcesz mercedesa to bierz Wolfa.

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Rura spalinowa przez ścianę jest dopuszczalna pod warunkiem ż moc kotła nie przekroczy 20kW

Poprawka! max moc kotła montowanego w budynku jednorodzinnym  przy rurze przez ścianę to 21kW.

Opublikowano

Wszystko na trzeźwo .

1. A więc podsumowując wybierając pomiędzy brotje Evo 20 a Termet gold 20kw 1fplus cwu  lepiej wziąć termeta?  

2. Wkladu w komin nie ma sensu dawać jeśli jest możliwość wypuszczenia spalin przez ścianę ? 

3. Zużycie gazu będzie takie same w obydwu kotłach i zamontowanie rury w komin nie zwiększy wydajności pieca ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.