Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Pozwolę sobie przypomnieć ten temat. Może jednak ktoś się spotkał z takim kotłem?

W opisie - 6 mm blacha (niestety nie ma konkretnego oznaczenia). Cena? Uważam że co najmniej dobra. Biorąc pod uwagę to, że jest ona podawana wraz z transportem. Konstrukcja -wydaje się prosta.

Nie jest to Defro, czy choćby Sas (na którego już prawie się zdecydowałem). Ale...

Ps. Jak nie wolno publikować linków do aukcji to proszę o usunięcie. Podam inny - producenta :o

Opublikowano

Nie ma przekroju to nie da się napisać nic pozytywnego ani negatywnego.

Opublikowano

Są 2 przekroje. Ale nie wiem czy schemat pracy zależy od mocy czy od wersji kotła.

Na jednym przekroju to tradycyjny górniak z dwoma pionowymi kanałami wymiennika za komora zasypową - to jest dobra konstrukcja, a może nawet najlepsza do kotła górnospalającego. Duża komora zasypowa i duży wymiennik.

Oczywiscie tylko bez dmuchawy.

A drugi to tzw. górno-dolny, a więc niewypał już na rysunku.

Opublikowano
Są 2 przekroje.

Podaj linki.

• 1 rok później...
Opublikowano

użytkuję go 5 sezon i jest to mój pierwszy kocioł więc nie mam porównania. Pale węglem i drzewem sterowanie mam ustawione na 50 C , ładuje do pełna i mam spokój na 5godz dokładam itd. dom 80m piec sked 13kw

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Porównaj go do kociołka HEF firmy HEF i wszystko będzie jasne. Osobiście górniak z pionowym wymiennikiem, to spodobał Mi się po przekroju np: Krzaczek SKM .

Ps Kolego janklos12 5 godzin przy 1,625kW kociołka na 10m2 , to moim zdaniem żaden powód do chwały raczej do zastanowienia się przy takiej konstrukcji kociołka gdzie inni z poziomymi wymiennikami mają mniejsze załadunki przy tej samej mocy :huh: . Ja przy moim górniaczku KWP musiał bym truchtać co 2 godziny :wacko: w takim razie o zgrozo :o . Oczywiście ważne czy stara chałupka i czy podajesz czas przy rozruchu na wychłodzonym domu i ful obrotach kociłka czy już na podtrzymaniu, ale z tego co piszesz , to cyklicznie powtarzasz więc sporo kopcisz moim zdaniem, albo te kociołki mają kW na papierze i tak samo wydolność co osobiście podejrzewam. Pozdrawiam

Opublikowano

witam. kol. Robocik od tego mojego pierwszego postu na tym forum wiele się zmieniło oj wiele, tak w kotle jak i właściciel trochę się doszkolił w tej dziedzinie oczywiście dzieki wam. Gdy pisałem tego posta to faktycznie byłem zadowolony z tego wyniku, była świeżo zał.dmuchawa i myslałem że tak jest dobrze, dodam że wielu moich znajomych dalej tak mysli i wydmuch. opał w komin. te 5 g. to była mieszanka drewna z węglem, dziś jest super ale jeszcze będe cos tam majstrował, wiele obiecuje sobie po zaworach termost. które teraz będe zakładał, bo z kociołka to już za wiele nie wycisne :D pozdr. arek