arek177 Opublikowano 25 Lipca 2019 #1 Opublikowano 25 Lipca 2019 witam jestem tutaj nowy mam taki problem że jak palę zimą na dom i na wodę to wody jest bardzo malutko ciepłej ,teraz latem jak palę tylko na wodę jest super. Jaka moze byc tego przyczyna w załączniku daje zdjecie podłaczenia moze jest cos nie tak jezeli moge prosic o pomoc to prosze
pastor Opublikowano 26 Lipca 2019 #2 Opublikowano 26 Lipca 2019 Dobre. Oglądałeś film testosteron ? Jak poszedł gość do toalety i chciał ręce umyć? Jak z tego ktoś ma wywnioskować jaki jest u ciebie problem?Więcej danych i schemat dolacz
arek177 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 żebym się choć trochę na tym znał to bym raczej tu nie pisał , nie mam pojęcia skąd ten schemat
wit21 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Kolego narysuj : jak jest wpięty do instalacji bojler CWU ( gdzie jest pompa CWU + ewentualne zawory ).
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Jak nie potrafisz narysować to przynajmniej opisz te rury na fot, którą zamieściłeś, ew daj więcej fot ale też z opisami co i gdzie idzie
mkaczko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Nie wiem czy dobrze wnioskuje z tej fotkiNie widac zaworu bezp. Na kotleNie widac naczynia wzbiorczego, jesli kilka metrow wyzej i kolega ma odciety doplyw na pion do ktorego jest podlaczone naczynie to jest to niebezpieczne, zakrec wszystkie kaloryfery jesli masz glowice termostatyczne, a pion zostaw odkreconyCzy bojler ma wlasna pompe, jesli tak to czy sterownik steruje ta pompa jaka jest temp. Docelowa cwu,PozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zrob zdjecie z boku kotlaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
arek177 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor #8 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 no właśnie nie ma pompki bojler i to chyba jest przyczyną tego tak mi się wydaje ,naczynie jest piętro wyzej bo piec jest w piwnicy
mkaczko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 To ze naczynie jest wyzej jest dla mnie oczywistePytanie dlaczego zawor na zdjeciu z lewej strony u gory jest zamkniety skoro jest to droga do naczynia ????Odejscie do bojlera cwu jest przed pompa CO wiec nie ma ona moim zdaniem zbyt duzego wplywu na przeplyw wody przy CWUTen zawor to 3d ???? jak jest ustawionypomysl o pompie przy zbiorniku cwu do tego sterownik czasowy jakikolwiek gdzie praca pompy bedzie odbywac sie w okreslonych porach czasowych np. od 6 do 7, od 13 do 14 i od 18 do 20Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
arek177 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 zawór z lewej strony u gory jest zamkniety bo to idzie ogrzewanie na mieszkanie i teraz jest zamkniete bo pale na wode tylko ,a ten zawor 3d jest w takiej pozycjii bo z tym zaworem walczylem miesiac zeby byla woda i ogrzewanie i tylko w takiej pozycjii jest wszystko ok a teraz pale tylko na wode grawitacyjnie bez pompki i wody jest duzo cieplej nawet na drugi dzien jeszcze jest ale jak zaczne palic na dom to wody cieplej jest malutko
mkaczko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #11 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Ale zakrecajac ten zawor odcinasz droge do naczyniaI z tego robi sie mala bombka w piwnicyOdkrec zaworA zakrec wszystkie kaloryfery Woda z kotla musi miec dojscie do naczynia i to bezwzgledniea jak masz ustawiony sterownik jest tryb lato ???Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
arek177 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 raczej nie ma w tym sterowniku takiej funkcjii ,a dlaczego bombka tam juz tak jest kilka lat woda ma ujscie w piwnicy dalej jest rura i stoi pod nia wiadro gdzie woda moze wyleciec
mkaczko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Napisz dokladnie co to za zawor i zrob zdjecie z bliskaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 2 Sierpnia 2019 #14 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 raczej nie ma w tym sterowniku takiej funkcjii ,a dlaczego bombka tam juz tak jest kilka lat woda ma ujscie w piwnicy dalej jest rura i stoi pod nia wiadro gdzie woda moze wyleciecZrob dokladne fotki Masz na mysli rure spustowa ???Jesli dzis zagotuje sie w kotle woda to gdzie ta woda ujdzie ???Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Gość Oldek Opublikowano 3 Sierpnia 2019 #15 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Myślę że naczynko wzbiorcze może być podłączone w powrót, bo gdyby było na zasileniu za tym zaworem, to ten kocioł by tylko raz nagrzał wodę.
KubaSko Opublikowano 3 Sierpnia 2019 #16 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Przyczyna dlaczego w lato masz wiecej cieplej wody jest to ze w lato bojler chodzi na grawitacji. W zimę pompa zabiera "czynnik grawitacyjny" ktory nie ma szans z obiegiem wymuszonym pompy. Bojler pewnie jest grzany wystudzoną wodą wracającą z instalacji. Ja robilem takie instalacje ale na dwupłaszczach wieszanych wysoko i zakladalem na nie zawor zwrotny klapowy zeby pompa nie wtlaczala wody wracajacej z instalacji. U ciebie widac ze bojler masz niewiele wyzej niz kocioł. Najlepiej zaloz osobna pompe na cwu. Naczynie masz zle podpiete a ten zawor odcinajacy dom to majstersztyk. Przerob wpiecie naczynia a jak nie to zaloz chociaz zawor bezp 1,5 bar na kociol. Oldek kotla nie rozerwie przy zamknietym zaworze bo woda rozszerzy sie powrotami i dotrze przez grzejniki do naczynia.
mironw Opublikowano 4 Sierpnia 2019 #17 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 W dniu 3.08.2019 o 08:03, KubaSko napisał: kotla nie rozerwie przy zamknietym zaworze bo woda rozszerzy sie powrotami i dotrze przez grzejniki do naczynia. O ile zasilania na grzejnikach są otwarte . A może jest jeszcze zawór na powrocie z grzejników ? Skoro '' instalator '' dał zawór przed zbiornikiem wyrównawczym i wpiął prawdopodobnie w odpływ ( czerwona rura po lewo za kotłem )
KubaSko Opublikowano 4 Sierpnia 2019 #18 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Jest i taka mozliwosc ale zeby zamknąc grzejniki i zawor główny ktory je odcina to juz by musial byc mistrz swiata i okolic . Ogolnie do poprawy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.