Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł na drewno/węgiel 5 klasa

NOVA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z wymogami muszę zmienić piec na klasy 5-tej. Co możecie polecić do palenia drewnem, czasem węglem. Czytałem trochę o piecach ATMOS i wyglądają przyzwoicie. Piec współpracował będzie z buforem 1000l. Moc obecnego śmieciucha to 28kW i jest za duży. Myślę o czymś ok 15kW. Doradzicie coś?

Opublikowano

Do bufora kocioł im większy tym lepszy, tym bardziej, że chcesz palić drewnem, (duża komora zaladowcza). Ładujesz jeden wsad i bufor masz naładowany. A Kw, to tylko ilość czasu w jakim bufor zostanie naładowany.. Ja mam mpma 25kw, to bufor tysiaczkę ładuje 4-5h...

Opublikowano
2 godziny temu, NOVA napisał:

Moc obecnego śmieciucha to 28kW i jest za duży. Myślę o czymś ok 15kW. Doradzicie coś?

Wylicz sobie najpierw jaką moc potrzebuje twój dom  - na oko to cieżko.  Fajna stronka http://cieplowlasciwie.pl/start   i wklej wynik

Opublikowano

Wyszły jakieś głupoty. Piec mam 28kW i jest za duży, a ta stronka pokazuje min 60kW

Opublikowano

Zadam pytanie inaczej. Potrzebuję piec ok 20kW na drewno i węgiel. Będzie współpracował z buforem 1000l. Co możecie polecić?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jezeli tylko drewno to kociol zgazowujacy. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Albo węgiel albo drewno. Sorki. Przy weglu trochę drewna to nie problem. W drugą stronę to nie ma szans nawet w heblach Viadrusa, choc one to chociaz przeżyją. Kocioł na węgiel przy drewnie będzie kopcil i miał mapa moc. Najlepiej pokombinować i wyjść z węgla. 

Duża moc to zawsze duży bufor. Są wzory zgodnie z normą, jak to policzyć. 

Czas palenia we wzorze to moim zdaniem zapotrzebowanie dzienne dzielone przez moc kotła i przez ilość rozpalen w ciągu dnia. 

20kW to raczej bufor 2500l dla dwóch rozpalen. O ile nie jest nic przewymiarowany. 40kW na zapotrzebowaniu 20kW daje już ponad 3000l. Dwa rozpalenia zaczynają się już już od zapotrzebowania 7,3 kW czyli w tym wypadku powyżej średniej dziennej temperatury 7.5 stC. Oczywiście dla zapotrzebowania szczytowego budynku na poziomie 20kW.

Opublikowano
12 godzin temu, DzonyZerg napisał:

Duża moc to zawsze duży bufor. Są wzory zgodnie z normą, jak to policzyć. 

A jeżeli teraz mam kocioł 25kw i bufor 1000l, a chciałbym zmienić kocioł na 40 kw, to co się stanie? 

Opublikowano

Gdy on grzeje to część mocy pobiera budynek cześć jest akumulowana. Większa moc to skrócony czas palenia, "moc prosto z kotła" krócej grzeje budynek. Kocioł szybciej kończy i szybciej rozladuje się bufor. Cały cykl się skróci i z mebel rozpalenia dziennie, zrobia się 2. (raczej na 3 i 5 dla tego przykładu - jednak to zależy od zapotrzebowania budynku, które dodatkowo jest dość zmienne przez sezon) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.