Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rekuperacja i pcwu

DKOW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam wentylację mechaniczną z rekuperatorem aeris next (najmniejsza wersja) oraz PCWU hewalex 300k. Chcicałbym w okresie letnim wykorzystać zimne powietrze będące ubocznym produktem pcwu do schladzania domu. Jak mogę podłaczyc pcwu do wentylacji mechanicznej aby nie wariował rekuperator? Czy mogę wywiew z pcwu skierować przy użyciu trójników do czerpiącego przewodu do rekuperatora? Czy może są jakieś specjalne mieszadła? Z gory dziękuję za opinie.

Opublikowano

Myślę, że jeżeli chcesz go użyć jako klimy, to powinno go się wpinać wewnątrz obiektu chłodzonego. Zasysanie z wnętrza budynku i wylot też do środka. "Przewód czerpiący rekuperatora" - masz na myśli przewód z powietrzem ze dworu wchodzącym do rekuperatora? Schładzanie w tym miejscu będzie działać, ale niedobrze. Nieco lepsze COP podgrzewacza, ale jako chłodzenie - bez sensu.

ps. to jest też pytanie jaka jest temperatura powietrza na wylocie. (link przejrzałem pobieżnie). Klima nie powinna dmuchać zbyt zimnym, trzeba by zrobić mieszanie lub dyfuzor(y). O ile dobrze czytam to moc chłodząca nie jest bardzo duża 2.5 - 0.68 = 1.82. Wpinając wewnątrz lepiej to wykorzystasz. Ale można też z zewnątrz do środka. Podniesiesz temp. na wylocie kosztem sprawności całości.

Opublikowano

A sa moze jakies chlodnice co mozna zamontowac na kanale wentylacyjnym? Czytalem o chlodnicach wodnych. Tylko cos malo inwazyjnego jesli chodzi o dewastacje scian i posadzek.

Opublikowano

Na kanale jak najbardziej OK, ale tym z rekuperatora do mieszkania

--------------------->                                      ---------> tu wpięte PCWU ------->
ZEWNĄTRZ              REKUPERATOR                                                    MIESZKANIE
<--------------------                                       <------------------------------------------

Można zaraz za rekuperatorem, dla całego domu, albo na mniejszym kanale dla 1-2 pokojów.
Ale czy kojarzysz wykres Molliera i parametry przy mieszaniu i chłodzeniu?

http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/wykres-molliera-i-x
http://dobory.pl/mieszanie-powietrza-na-wykresie-molliera/

Chodzi o to żeby nie zrobić sobie krzywdy jakimś zawilgoceniem. Ja nigdy klimy nie instalowałem, ale jestem fizykiem, więc trochę rozumiem co to robi.

ps (zawsze mi coś przyjdzie po chwili :-))
Klimę się czyści i dezynfekuje. Właśnie ze względu na to że wykraplająca się wodę + kurz = pleśń

Rekuperator też? A PCWU coś ma w instrukcji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.