groszek25 Opublikowano 1 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Witam, z racji tego iż wymieniam stary kocioł zasypowy (mialowy) na kocioł 5 klasy (na ekogroszek) chce zamontować przy okazji RCK. Decyzja taka wynika z tego iż podczas palenia na starym miałowcu gdy przyszły wietrzne pogody to kocioł żył własnym życiem. Temperatura biło na potęgę o mało co wody nie zagotowalo. Chcąc uniknąć niewłaściwej(niestabilnej) pracy nowego kotła myślę właśnie o tym RCK. Moje pytanie do osób które mają wiedzę na ten temat jest następujące. W którym miejscu powinno się zamontować taki RCK, pod czopuchem czy nad czopuchem? Z góry dziękuję za informację.
sambor Opublikowano 1 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Po pierwsze w tym samym pomieszczeniu co jest zamontowany kocioł, Po drugie min 0,5m nad posadzką Po trzecie nie wyżej niż 2m od posadzki Reszta nie istotna.
groszek25 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź... W moim przypadku najbardziej by mi pasowało nad czopuchem. To jeszcze doprecyzuje swoje pytanie. Czy są jakieś wytyczne, ile minimum cm nad czopuchem powinno się montować RCK. Czy nie ma to żadnego znaczenia?
sambor Opublikowano 1 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Ograniczenia podałem w poprzednim poście.Innych nie ma
groszek25 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor #5 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Ok, czyli są tylko dwa ograniczenia... min i max od podłoża. Jeszcze raz serdeczne dzięki.
teres Opublikowano 2 Czerwca 2019 #6 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Przede wszystkim zrób nowy wkład do komina.
Gość berthold61 Opublikowano 2 Czerwca 2019 #7 Opublikowano 2 Czerwca 2019 No dobra a jak ktoś ma np rure spalinową wpuszczoną na wysokości 110cm od podłogi to RCK może być nad rurą spalinową ? to takie pytanie dla całkowitego rozjaśnienia ?
sambor Opublikowano 2 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Masz napisane kilka postów wyżej zasady montażu. Możesz zamontować RCK nawet na rurze dymowej od kotła (czopuchu) i też będzie dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.