Planet84 Opublikowano 23 Maja 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Witam Prosiłbym o pomoc w przerobieniu instalacji z rur stalowych typu otwartego. Dom wybudowany w 83 roku z instalacją jest wszystko w porządku, ale chciałbym ją dostosować do pieca Vaillant VC 206/5-5. Opiszę jak jest zbudowana instalacja. Piec Defro węglowy 20kw z pompką obiegową Grzejniki żeliwne 3szt, Aluminiowe KFA 6szt, Stalowe panelowe 4szt, Jeden łazienkowy. Brak termostatów Instalacja typu otwartego, zbiornik wyrównawczy na strychu + 2 odpowietrzniki na strychu rury odchodzące od pieca 1,5cala później 3/4 i zasilanie grzejników 1/2 Teraz pytanko do was drodzy koledzy czy kocioł vaillanta vc 206 wystarczy do tej instalacji ( na stronie cieplo właściwe obliczyłem że potrzebuję piec 15kw) ? Proszę również o doradzenie czy to co chcę zrobić wystarczy czy muszę coś dołożyć: planuję wymienić 3 grzejniki żeliwne na aluminiowe KFA pozakładać termostaty na grzejniki zamontować wkład do komina zamontować magneto-odmulacz na powrocie instalacji przed piecem zamontować separator powietrza na zasilaniu za piecem wyrzucić naczynie wyrównawcze i zamontować odpowietrznik automatyczny w jego miejsce zamontować automatyczne odpowietrzniki w miejsce rurek otwartych na strychu od nowego kotła planuję się podłączyć rurą 32mm PP lub miedzią (nie wiem co będzie lepsze?) Czy muszę stosować dodatkową grupę bezpieczeństwa czy wystarczy ta w piecu? Bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 23 Maja 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 44 minuty temu, Planet84 napisał: planuję wymienić 3 grzejniki żeliwne na aluminiowe KFA - można, ale niekoniecznie pozakładać termostaty na grzejniki - musowo! zamontować wkład do komina - - musowo ! zamontować magneto-odmulacz na powrocie instalacji przed piecem - można, nie zaszkodzi. zamontować separator powietrza na zasilaniu za piecem - nie ma potrzeby wyrzucić naczynie wyrównawcze i zamontować odpowietrznik automatyczny w jego miejsce - bez odpowietrznika aut.! zamontować automatyczne odpowietrzniki w miejsce rurek otwartych na strychu - bez odpowietrznika aut, po co one? od nowego kotła planuję się podłączyć rurą 32mm PP lub miedzią (nie wiem co będzie lepsze?) - tylko miedź - przepisy! Czy muszę stosować dodatkową grupę bezpieczeństwa czy wystarczy ta w piecu? - tak potrzeba, ponadto będzie potrzebne dodatkowe naczynie przeponowe. Moc kotła gazowego nie mniejsza niż 20 kW, ja polecałbym 25kW. Przed powrotem do kotła potrzebny filtr narurowy ( skośny) oraz przepłukanoie całej instalacji przed montażem kotła gazowego! Bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Planet84 Opublikowano 23 Maja 2019 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Dziękuje za szybką odpowiedź. Możesz mi wytłumaczyć dlaczego nie stosować odpowietrzników w najwyższych punktach instalacji? czy tam nie będzie zbierać się powietrze? Możesz mi doradzić jaką grupę bezpieczeństwa zastosować i jakie naczynie przeponowe? Cały układ na pewno przepłukam jakimś środkiem kilka razy i dodam inhibilatora. Czemu sugerujesz kocioł 25kw i czy vaillant będzie dobrym rozwiązaniem, może polecisz inny kocioł? Pozdrawiam i dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.