Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik przepływu wody CWU

pepa81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Takie pytanie mam,posiadam w kotłowni cwu140l. grzany pelletem,na polu (dworze-jak komu pasuje) posiadam podgrzewacz ciśnieniowy,jednak oddalony jest o około 8m od kotłowni,jest do tego podłączona pompa cyrkulacyjna,aby szybciej uzyskać ciepłą wode. Podgrzewacz zasila cwu w kotłowni.I teraz mam taki plan: kupić czujnik przepływu cieczy,wmontować go w rurę ciepłej wody i w momencie odkręcenia kranu z ciepłą wodą załączy sie owy czujnik uruchamiając przez dodatkowy stycznik pompe od podgrzewacza i drugą pompe cyrkulacyjną w budynku.

Jak myślicie,sprawdzi się to? Ktoś miał podobny pomysł? Jakieś inne rady

Wiadomo że cyrkulacja cwu ponosi za sobą straty,tutaj włączy sie w momencie odkręcenie ciepłej wody,wyłączy sie po zakręceniu kranu/prysznica

https://allegro.pl/oferta/czujnik-przeplywu-sprezynowy-3-4-cal-sygnalizator-7778517317?fromVariant=7771540777

Gość berthold61
Opublikowano

Co niektórzy montują czujnik ruchu i jak wchodzisz do np łazienki to rusza pompka inni montują zwykłe czasowe za 20 zł i co ileś tam pompka rusza na kilka minut .

Opublikowano

@Andrzej_M_ Zgadza się,jednak w momencie odkręcenia kranu włączą sie dwie pompy i nie ma potrzeby długiego oczekiwania na ciepłą wode,tym bardziej gdy chcę korzystać z wody podgrzanej przez słońce,gdzie odległość bedzie około 15m. 

@berthold61 już próbowałem cyklu czasowego gdzie piec włączał pompe,wygoda jest ale i straty też są,a jak wiadomo każdy szuka oszczędności

Opublikowano

Nic to nie da, niestety trzeba wylać część wody w kanalizację zanim dojdzie ta ciepła.

Kup pompę  15-14 BA PM i zapomnij, ona sama się nauczy w jakich godzinach pobierasz CWU i tylko w tym czasie będzie tłoczyć ją pod baterie. 

Miałem najpierw 8 lat UP 15-14 BUT  ale trzeba było ręcznie ją korygować, ta jest samodzielna.  

Opublikowano
2 godziny temu, pepa81 napisał:

,,,, na polu (dworze-jak komu pasuje) posiadam podgrzewacz ciśnieniowy,jednak oddalony jest o około 8m od kotłowni, ,,,,

5 minut temu, pepa81 napisał:

,,,, tym bardziej gdy chcę korzystać z wody podgrzanej przez słońce,gdzie odległość bedzie około 15m. ,,,,

Jaśniej proszę, bo się wszyscy tutaj pogubimy, a raczej nikt tutaj hydraulikiem nie jest.

Opublikowano

Podgrzewacz ciśnieniowy oddalony jest od kotłowni o około 8m (żeby cień budynku nie zasłaniał )z kotłowni do kranu będzie 6m do łazienki,8 do kuchni.Jeżeli wykorzystam wode z cwu,przełączam na podgrzewacz i wtedy jest te około 15m.

Mam nadzieję że wyjaśniłem

Opublikowano
14 minut temu, pepa81 napisał:

,,,, jednak w momencie odkręcenia kranu włączą sie dwie pompy i nie ma potrzeby długiego oczekiwania na ciepłą wode, ,,,,

Może będzie szybciej, ale jest to wątpliwe.
Objętość wody chłodnej w rurach do przetoczenia, zawsze będzie taka sama.

Opublikowano

Jutro zrobię test,pierwsze zmierzę w jakim czasie doleci ciepła woda do wybranego kranu bez pomp,następnie po wychłodzeniu wody w rurach,zmierzę z włączonymi pompami.Jeżeli różnica będzie znacząca,to znak że opcja będzie działać.Podzielę się wynikami.

Opublikowano

To najpierw zwrócę Ci uwagę, by na przyszłość wyrażać się bardziej precyzyjnie.
Zamiast tego czujnika przepływu wody zastosuj solarny sterownik różnicowy, który będzie ciepło z podgrzewacza solarnego "sukcesywnie i optymalnie" dostarczał do zasobnika CWU.

Opublikowano

A więc zrobiłem test i tak:

- bez włączonych pomp cyrkulacyjnych,ciepła woda pod prysznicem pojawiła sie po 40 sek.

- włączone pompy w momencie odkręcenia kranu,ciepła woda po 30 sek.

Plus na pewno taki,że szybciej dotrze ciepła woda z podgrzewacza solarnego zasilający bojler w kotłowni.

@Andrzej_M_ niestety nie mam w tej chwili możliwości zastosowania takiego sterownika,po prostu nie ma cyrkulacji między dwoma zasobnikami. Solar uzupełnia bojler ciepłą wodą lub omija go i prosto do kranu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.