darojed Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 na co postawić w kwestii ogrzewania nowobudowanego domu? Na gaz nie mam szans, elektycznosc tez droga. Chodze, szukam licze. Poki co nie wiem. Może pomozecie w szacowaniu kosztów? Dom 180 metrow – parterowy, dobrze ocieplony, spora dzialka.
mkaczko Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 A co masz w projekcie ???Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 29 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Jak tylko parter to dać podłogówkę po całości + kocioł na pellet 12kW i będzie OK Jeden warunek - dom musi by cd dobrze ocieplony - minimum wg projektu. Oczywiście instalacje trzeba policzyć a nie robić "na pałę"
wuwu Opublikowano 30 Kwietnia 2019 #4 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Policz dobrą pompę ciepła + rekuperator, gruntową jak się da, tym bardziej że pewnie podłogówka będzie w większości pomieszczeń, w pewnych rejonach kraju są dopłaty do nowych budynków i źródeł ciepła więc może się załapiesz. Może cena inwestycji jest najwyższa ale w perspektywie czasu wydaje mi się że teraz nie ma lepszego źródła ciepła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.