tomaszmarcinkuli Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Czy ktoś używa tego?, chciałem wkręcić ten termometr zamiast tego rtęciowego na piecu mam taki pionowy rurkowy temperaturę Napewno będzie pokazywał, ale czy ciśnienie będzie pokazywał Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Gość witek1234 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Będzie wskazywał temperaturę wody i oczywiście jej ciśnienie. Jeśli instalacja jest typu zamkniętego to wartość na górnej skali będzie wyższa, tak pi razy drzwi 1.5 bara albo ile tam masz dobite. Przy instalacji otwartej nie osiagnie więcej jak 0.5 bara. To zależy jak wysoki masz budynek bo wówczas wskazuje ciśnienie słupa wody.
tomaszmarcinkuli Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Ok rozumiem to chciałem wiedzieć dzięki bardzoWysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Gość Cemol Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Co ma nie pokazywać, skoro to ciśnieniomierz z dodanym bimetalicznym termometrem.
Gość witek1234 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Oczywiście warunkiem do pomiaru ciśnienia jest bezpośredni kontakt z wodą. Jeśli zaczniesz odkręcac stary termometr i zacznie wyciekac woda to wszystko będzie grało. Natomiast jeśli stary termometr został włożony do takiej pochwy bez bezpośredniego kontaktu z wodą a tylko do pomiaru poprzez promieniowanie to nic z tego nie będzie.
tomaszmarcinkuli Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Tak odkręcam termometr i wycieka woda i teraz pytanie czy muszę spuścić wodę z pieca by taki termometr wkręcić ? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
o6483256 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Szybko wykręć i wkręć nowy. Trochę Ci wody poleci, ale w czym problem ? Wyłącz na tą chwilę pompę co, będzie łatwiej.
Gość witek1234 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Jeśli masz zawory odcinające na zasilaniu i powrocie do kotła to sprawa bardzo prosta, ciśnienie będzie zerowe. Jeżeli nie ma zaworów i nie masz pietra, można to zrobić jak pisze o6483256. Ja bez spuszczania wody dwa razy wymieniałem miarkownik i dało radę. Potrzeba się odpowiednio ubrać by nie zmoknąć. Wcześniej nawiń pakuł lub taśmy teflonowej na gwint i zabezpiecz przed wodą wszystkie urządzenia elektryczne. Szybko odkręcasz stary termometr, i nakładasz nowy. Nie bój się małego prysznicu, robota na spokojnie, bez nerwowych akcji. Jeżeli nie masz przekonania że akcja się powiedzie to raczej zlej wodę ze zładu ale potem będzie się zapowietrzała jakiś czas instalacja bo świeża woda zawiera sporo tlenu i jakiś czas potrwa zanim odgazuje. Warto zaryzykować prysznic :)
tomaszmarcinkuli Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ok damy radę muszę przejściówkę zastosować z 3/4 gz na 1/4 GW ale pakułami przygotuje wszystko i zrobię to pod prysznicem dzięki za poradyWysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
marcus312 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Prysznica da się uniknąć wystarczy większy worek foliowy przezroczysty nałożyć na wymieniany element tak żeby w środku były ręce ,jak dobrze pomyślisz to i wodę z tego worka da się odprowadzić prosto do wiaderka żeby nie narobić bałaganu robiłem tak nie raz .Trzeba pamiętać że taka robota pod ciśnieniem nie jest raczej dla amatora a dla bardziej zaawansowanego majsterkowicza i trzeba mieć zawsze plan B co zrobić jak coś pójdzie nie tak np nie będziemy w stanie wkręcić nowego zaworu , albo wypadnie nam z reki , itp.
Hermogenes Opublikowano 14 Kwietnia 2019 #11 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Wodę wypuścić do wanny, ( wcześniej folia malarska) beczek czy innych naczyń, dużo jest tego u sąsiadów.Czego nie robi się dla zacieśnienia więzów. Po robocie wlać do układu tą samą. pozdrawiam Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.