Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapalarka w kotle zasypowym Defro

granata

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem pokazać jak wykonałem zapalarkę do kotła zasypowego Defro Optima Komfort. Zapytacie pewnie: a po co komu zapalarka skoro i tak piec za każdym razem trzeba ręcznie zasypać węglem. Już tłumaczę. Ma to sens kiedy np. używamy bufora, tak jak ja. Przykładowo w zimie, kiedy bufor wychładza się szybciej niż oczekujemy. Rozpalam w piecu raz powiedzmy w południe. Po 4 godzinach kiedy bufor jest pełny i cały zasyp wypalony, ładuję do pieca nowy zasyp. Ustawiam na sterowniku o której godzinie ma się zacząć palić i mam spokój przez dłuższy czas. Nie trzeba się zrywać rano, żeby napalić w piecu.

Zastosowana została grzałka do biomasy o mocy 400W. Grzałkę umieściłem na wlocie powietrza wtórnego i tymże wlotem wyprowadziłem kable przyłączeniowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu przewody doprowadzające prąd nie są narażone na wysoką temperaturę, bo chłodzi je strumień powietrza. Poza tym, to rozwiązanie gwarantuje minimalną ingerencję w konstrukcję kotła, polegającą jedynie na wywierceniu jednej 3mm dziurki do montażu grzałki. Po przygotowaniu zasypu sterownik załącza grzałkę na 2 minuty, która podpala przylegającą do niej gazetę. Dalej proces spalania przebiega już tak jak zawsze.

Sterownik zrobiłem sam. Koszt całego przedsięwzięcia to koło 150zł.

W razie pytań zapraszam do dyskusji/

Pozdrawiam, Kuba.

DSC04050.JPG

DSC04059.JPG

DSC04061.JPG

DSC04063.JPG

DSC04064.JPG

Opublikowano

PE jest na kotle, tylko idzie innym kablem, nie tym od grzałki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.