budzisz13 Opublikowano 28 Marca 2019 #1 Opublikowano 28 Marca 2019 Witam Wszystkich Potrzebuję porady osób, które znają się na tematyce ogrzewania, stąd trafiłem na to forum. Modernizujemy nasz lokal użytkowy w którym prowadzimy restaurację. Jedną ze składowych większego remontu to założenie własnej kotłowni ( przewidziane są 2 piece gazowe po 24 kW) i ogrzewanie 1 sali konsumpcyjnej ok 120 m2. Budżet nas zmusza, aby na drugiej sali ok 80 m2 zostały kaloryfery starego typu, może kiedyś się je zmieni... Kotłownia ma zasilać CO na obu salach i CWU. Miesięczne zużycie wody to ok. 70 m3, a więc ważne będzie, aby woda szybko się nagrzewała. Moją największą zagwozdką jest dobranie odpowiedniego ogrzewania na większej sali. Lokal jest długi i wąski i bardzo nam zależy, aby go nie zwężać o szerokość kaloryferów. Jest to ostateczność. Ogrzewanie podłogowe niestety odpada, ponieważ wysokość pomieszczenia już jest na granicy wymaganych 3 m. Na tą chwilę miałem dwie propozycje rozwiązania problemu: 1. Ogrzewanie w tunelu grzewczym. Nawet jest tunel, który można by do tego wykorzystać, lecz koszt takich grzejników i ich osłon skutecznie mnie odstrasza. 2. Wodne nagrzewnice sufitowe. Moje pytania brzmią: Jaki typ ogrzewania wybrać? Może ktoś ma pomysł na jeszcze inne rozwiązanie? Jakie piece gazowe możecie polecić na takie zapotrzebowanie? Z góry dziękuje za podpowiedzi.
gmaj22 Opublikowano 28 Marca 2019 #2 Opublikowano 28 Marca 2019 Wprawdzie budżet zmusza do pozostawienia starych grzejników w drugiej sali ale nie powinien zmuszać do rezygnacji z rzetelnego projektu. To obiekt komercyjny, mający specyficzne wymagania i warunki jakim powinien odpowiadać i dlatego potrzebne jest profesjonalne podejście do tematu.
sambor Opublikowano 28 Marca 2019 #3 Opublikowano 28 Marca 2019 41 minut temu, budzisz13 napisał: Jedną ze składowych większego remontu to założenie własnej kotłowni ( przewidziane są 2 piece gazowe po 24 kW) i ogrzewanie 1 sali konsumpcyjnej ok 120 m2. Budżet nas zmusza, aby na drugiej sali ok 80 m2 zostały kaloryfery starego typu, może kiedyś się je zmieni... Tu tylko projekt odpowie na twoje pytania - ale jak określiłeś że mają być 2 kotły , a nie piece, po 24kW? Wróżka? budowlaniec od glazury? 44 minuty temu, budzisz13 napisał: Moją największą zagwozdką jest dobranie odpowiedniego ogrzewania na większej sali. Lokal jest długi i wąski i bardzo nam zależy, aby go nie zwężać o szerokość kaloryferów. Jest to ostateczność. Ogrzewanie podłogowe niestety odpada, ponieważ wysokość pomieszczenia już jest na granicy wymaganych 3 m. To nie twoja zagwozdka, tylko projektanta, a przy większej rozpier..... można bez problemu pewnie zrobić OP, co chyba będzie najmniejszym problemem lub grzanie nawiewem z sufitu. Na to są przepisy i jak chcesz sam robić "koncepcję ogrzewania" to warto w nie zajrzeć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.