Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiany w instalacji czy to będzie działać:)

Kris19760817

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Chciałem zapytać bardziej doświadczonych czy to ma sens i czy będzie działało. Jest kocioł zasypowy przerobiony na Ds, instalacja parter grube rury, piętro rury pp stabi, całość na jednej pompie 25-40. Działa to nawet na grawitacji.chciałem dołożyć nowy zasobnik stojący 300l, zawór ochrony powrotu oraz drugi regulujący temperatura na grzejniki.

Szczegóły w załączniku:

Prosty system tylko czy zadziała !

IMG_20190321_125126.jpg

Opublikowano

Dlatego że zamontowałem zawór na rurze bezpieczeństwa. A gdyby ten zawór przesunąć przed pompę to tak to zadziała czy nie tak się to robi.

Chciałem uniknąć zaworu trójdrożnego z siłownikiem dlatego pomysł z regulowaną zaworem termostatyczny temperatura na grzejniki bo do kotłowni i tak ktoś schodzi codziennie.

Opublikowano

Jak usuniesz zaw 3-D z rury bezpieczeństwa - inst będzie bezpieczna ale nie będzie działać - po prostu każdy zaw 3-D wymaga osobnej pompy, a ty chcesz 2 zawory 3-D obskoczyć 1 pompą - ten układ wraca na forum min 1x / miesiąc i nadal nie widać końca "pomysłowych Dobromirów".

Opublikowano

Dziękuję

Zatem będą 3 pompy - do C.O do C.W.U i do ochrony powrotu i dwa zawory trójdrożnego.

Chyba że przesunąć pompę na powrót a na grzejniki termostaty.

Tak będzie poprawnie mam nadzieję .

Opublikowano

Te pompy trzeba by jakoś rozdzielić - może prędzej daj zaw 4-D w układzie jak na schemacie poniżej, oczywiście do naczynia przelewowego rura też musi być.

Zastanów się czy pompa ochrony powrotu nie mogłaby obsługiwać CO - ale wtedy to co na kotle masz na grzejnikach.

zaw 4-D jeden obieg.jpg

Opublikowano

Sambor

Ubzdurało mi się abym mógł mógł mieć wpływ na temperaturę wody na grzejniki bo kiedyś myślę o powietrznej pompie ciepła i wtedy widziałbym czy grzejniki nie są za małe przy zasilaniu temperatura koło 40 stopni a zarazem chciałbym chronić powrót bo teraz jest ok bo pompa tłoczy cały czas przez bojler  ale tak docelowo nie będzie.

Jest jakiś schemat aby to pogodzić:

Powrót ochrona zawór 55 stopni

Regulacja temperatury na grzejniki zawór 30 -65

Cwu  na osobnej pompie

Chciałem to mieć zrobione dobrze choć nie musi być najtaniej.

Opublikowano

To jak ma być dobrze to potrzeba sprzęgła rozdzielającego obiegi  np tak jak poniżej - tam masz 2 obiegi grzania , ale jak będą tylko grzejniki to też OK.

Na tym schemacie brak naczynia przelewowego , ale o tym to chyba wiesz.

inst forum.jpg

Opublikowano

Tak 

To jest to czego chce:)

Dziękuję i miłego popołudnia życzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.