leonid113 Opublikowano 17 Marca 2019 #1 Opublikowano 17 Marca 2019 Witam. Mam dom jednorodzinny starego typu ok150 m2 ostatnio ocieplony i zastanawiam się jaki piec kondensacyjny wybrać. Moi fachowcy ( znajomi:) ) polecili mi Immergasa Victrix Tera Plus 24 (5lat gwarancji i cena fajna z zasobnikiem CW) no i oczywiście Vaillanta tylko jaki jest odpowiednik do tego Immergasa? Poproszę o dokładny typ. Piec jednofunkcyjny. Jeszcze jedno - proszę o poradę bo różnie mówią. Chodzi mi o odprowadzanie spalin z tych pieców. Czy można w stary komin gazowy włożyć wkład plastikowy i piec będzie czerpał z niego powietrze i odprowadzał spaliny- chodzi mi o wciąganie zabrudzeń z komina, czy musi być wkład tzw. koncentryczny który jest bardzo drogi. Następny temat który mnie gnębi to czy do układu otwartego z piecem na opał stały i zamkniętego z piecem kondensacyjnym musi być zastosowany wymiennik ciepła. Pytam dlatego, że słyszałem o bardzo dużych stratach temperatur po wymienniku na sieć a przecież nie o to nam chodzi. Mam nadzieję, że zastosowanie pieca kondensacyjnego przyniesie oczekiwane rezultaty bo wiek coraz młodszy :) a węgiel coraz cięższy :). Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelka pomoc.
blachaxxx Opublikowano 17 Marca 2019 #2 Opublikowano 17 Marca 2019 Ja jak szukalem kotla , to wybor padl na junkers ze wzgledu na kiepski serwis innych kotłów w mojej okolicy , co do komina to kociol ma rozne opcje podłączenia odprowadzenia spalin i dopływu powietrza ale najlepsza opcja to chyba komin dedykowany, on nie musi isc pionowo przez caly dom moze byc wypuszczony w poziomie wtedy automatycznie cena sie zmniejsza. W innym domu mam rowniez dwa kotly i sam sie zastanawiam jak je podlaczyc. Ogolnie byly 3 opcje kociol gazowy z możliwością pracy w ukladzie otwartym zamkniecie układu co (ryzykowne ) Wymiennik Kazda z tych opcji ma pewnie jakies wady ale jak przeszedłem na gaz to olalem temat i kociol na ekogroszek mam odcięty.
teres Opublikowano 17 Marca 2019 #3 Opublikowano 17 Marca 2019 Godzinę temu, leonid113 napisał: Witam. Mam dom jednorodzinny starego typu ok150 m2 ostatnio ocieplony i zastanawiam się jaki piec kondensacyjny wybrać. Moi fachowcy ( znajomi:) ) polecili mi Immergasa Victrix Tera Plus 24 (5lat gwarancji i cena fajna z zasobnikiem CW) no i oczywiście Vaillanta tylko jaki jest odpowiednik do tego Immergasa? Zamiast Tera weź sobie Victrixa bez tego dopisku, jest trochę droższy, ale ma lepszą modulację mocy palnika Godzinę temu, leonid113 napisał: Poproszę o dokładny typ. Piec jednofunkcyjny. Jeszcze jedno - proszę o poradę bo różnie mówią. Chodzi mi o odprowadzanie spalin z tych pieców. Czy można w stary komin gazowy włożyć wkład plastikowy i piec będzie czerpał z niego powietrze i odprowadzał spaliny- chodzi mi o wciąganie zabrudzeń z komina, czy musi być wkład tzw. koncentryczny który jest bardzo drogi. Poproś kominiarz lub sam wyczyść wkład, w środek zamiast plastiku proponowałbym jednak wkład ze stali nierdzewnej. Powietrza zasys przez pozostałą część szachtu. Godzinę temu, leonid113 napisał: Następny temat który mnie gnębi to czy do układu otwartego z piecem na opał stały i zamkniętego z piecem kondensacyjnym musi być zastosowany wymiennik ciepła. Pytam dlatego, że słyszałem o bardzo dużych stratach temperatur po wymienniku na sieć a przecież nie o to nam chodzi. Nie będzie dużych strat, ewentualnie ociepl wymiennik. A jeszcze lepiej weź dotację i wywal kopciucha. Godzinę temu, leonid113 napisał: Mam nadzieję, że zastosowanie pieca kondensacyjnego przyniesie oczekiwane rezultaty bo wiek coraz młodszy :) a węgiel coraz cięższy :). Patrz ostatnie zdanie wyżej.
leonid113 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #4 Opublikowano 17 Marca 2019 Koledzy rozumiem, że na eksploatację pieca nie wpłynie to że to powietrze pobierane będzie ze starego komina bo tak dokładnie to się nie da go wyczyścić i jakieś "paprochy" z niego nie zniszczą mi kotła a on trochę kosztuje. Rura ze stali szlachetnej ok rozumiem. Co do palenia tylko gazem hmm. pewnie że chcę tylko że mam stary dom nie ocieplony do końca górą i puki co boję się że zapłacę ogromne rachunki za gaz. To że czerpnie powietrza nie muszą iść z góry a mogą iść z np. boku to wiem. A co z typem tego Vaillanta bo ostatnio zobaczyłem takie zestawy z zasobnikiem ciepła np na 100L regulatorem i czujnikiem to koszt chyba ok 7300 zł Taki sam zestaw ale Immerasa to koszt ok.5300 zł. Który lepszy Waszym zdaniem. Serwis to druga sprawa mam u siebie oba.
teres Opublikowano 17 Marca 2019 #5 Opublikowano 17 Marca 2019 Daj go do przeczyszczenia kominiarzowi i będzie ok, po węglowym się komin nie nadaje do niczego, po gazowym nie ma się co bać. Nie bój się gazu, mam kilku klientów po wymianach kotłów zasypowych na gazowe i żaden nie płaci więcej niż za węgiel. Węgiel znacznie podrożał w ostatnich latach. Jeśli chodzi o Vaillanta, to drogo to wychodzi. Według mnie zbyt duża różnica w cenie.
leonid113 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #6 Opublikowano 17 Marca 2019 OK. Bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi kolego "teres". SUPER i Duże Brawa.
leonid113 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #7 Opublikowano 17 Marca 2019 Przepraszam kolego teres ale popatrzyłem na stronę Immergasa a tam z tej serii Victrix znowu parę typów : które miałeś na myśli pisząc bez TERA ? VICTRIX TT ERP VICTRIX 20 X TT 2 ErP VICTRIX MAIOR TT ERP VICTRIX ZEUS SUPERIOR ERP
leonid113 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #9 Opublikowano 17 Marca 2019 OK. Dzięki.Pozdrawiam i życzę ciepełka :) a ono tuż tuż :)
blachaxxx Opublikowano 18 Marca 2019 #10 Opublikowano 18 Marca 2019 Koledzy rozumiem, że na eksploatację pieca nie wpłynie to że to powietrze pobierane będzie ze starego komina bo tak dokładnie to się nie da go wyczyścić i jakieś "paprochy" z niego nie zniszczą mi kotła a on trochę kosztuje. Rura ze stali szlachetnej ok rozumiem. Co do palenia tylko gazem hmm. pewnie że chcę tylko że mam stary dom nie ocieplony do końca górą i puki co boję się że zapłacę ogromne rachunki za gaz. To że czerpnie powietrza nie muszą iść z góry a mogą iść z np. boku to wiem. A co z typem tego Vaillanta bo ostatnio zobaczyłem takie zestawy z zasobnikiem ciepła np na 100L regulatorem i czujnikiem to koszt chyba ok 7300 zł Taki sam zestaw ale Immerasa to koszt ok.5300 zł. Który lepszy Waszym zdaniem. Serwis to druga sprawa mam u siebie oba.Nikt ci nie da gwarancji na powietrze pobierane z komina chyba ze masz ceramiczny systemowy, bo jak masz z cegly to nie ma opcji zeby syfu ni bylo i w momencie piec sie zajedzie i nie uznają gwarancji.Rozne ludzie robia rzeczy z oszczednosci a pozniej płacz i zgrzytanie zębami.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
raptus74 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 #11 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Kochani a co myślicie o wyborze takiego zestawu ? IMMERGAS VICTRIX EXA 24 KOMFORT 125 KOCIOŁ + ZASOBNIK + SONDA KONTAKTOWA ZASOBNIKA + STEROWNIK POGODOWY CARV2/S ? Budynek 185m2 z poddaszem użytkowym 2005roku 3-warstowy mur z pustaka ceramicznego w środku styropian 12cm na przekładkę 6/6 , ocieplony celulozą 30cm bez podpiwniczenia , grzejniki stalowe przewymiarowane , bez cyrkulacji i bez podłogówki . Czy ta moc nie jest za duża ? i czy modulacja od 5.5 też nie jest za wielka ? i czy jeśli tak to w tego typu budynku gdzie mam wyliczone zapotrzebowanie z projektu na 17.0 w/m3 przy rocznym 117.5 gJ / rok ta moc minimalna 5.5 właśnie nie będzie za wielka ? i czy szukać wobec tego czegoś od 3-21kW na przykład ? i ostatnie pytanie , gdzieś wyczytałem że można go ustawić ponoć na mniej niż 5.5 kw ? czy to bajki ? dzięki za odpowiedz z góry .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.