Ksieciunio Opublikowano 19 Marca 2019 #51 Opublikowano 19 Marca 2019 Jak masz ustawioną krzywą na grzejniki a jak na podłogę, do jakiej max temp.może grzać kocioł na poszczególne obiegi ?
impirio Opublikowano 19 Marca 2019 #52 Opublikowano 19 Marca 2019 Na grzejniki jest max 43 a na podłogę 33. Dodatkowo KubaSko polecił ustawić pokrętło na kotle manualnie na 33. Tak już w sumie zostało.
Ksieciunio Opublikowano 19 Marca 2019 #53 Opublikowano 19 Marca 2019 W pomieszczeniu gdzie jest czujnik masz podłogę czy grzejniki ?
impirio Opublikowano 19 Marca 2019 #54 Opublikowano 19 Marca 2019 Podłogę. Cw400 wisi w miejscu gdzie nie padają bezpośrednio promienie słońca.
blachaxxx Opublikowano 19 Marca 2019 #55 Opublikowano 19 Marca 2019 Jesli kociol osiąga temperature zadana to jakim cudem chodzi dalej?Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Khojdys Opublikowano 19 Marca 2019 Autor #56 Opublikowano 19 Marca 2019 Przepraszam kolegów, ale nadal nie wiem czy ten kalkulator PGNIG jest wiarygodny. Jak koledzy pisali ja wiem że potrzebuję tyle energii ile dom "wymaga". Palę ekogroszkiem 25 MJ i średnie spalanie to 15kg/dzień czyli mam do dyspozycji 375 MJ. Na kalkulatorze pokazuje mi że na piecu kondensacyjny zużycie gazu będzie ok 15 m3. A przecież GZ ma chyba 35MJ? Co źle wpisałem do tego kalkulatora? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Krzysztof Ps: Martwim nie to co napisał kolega że on faktycznie nie mieści się w 5m3 w podobnym domu.
blachaxxx Opublikowano 19 Marca 2019 #57 Opublikowano 19 Marca 2019 Za gaz bedziesz placil tyle co za wegiel Kociol gazowy ma sprawnosc powiedzmy 90%Natomiast węglowy z 80 przy mocy nominalnej z dobrym węglem.Nie wiem jaki masz sterownik kotla węglowego ale jesli masz dwustanowo to pewnie ustawiony na minimum.Nie da sie porównywać gazu do wegla jako paliwa.Gaz jest o wiele lepszy chociaz tez podobno oszukują.A z węglem to jest masakra bralem juz chyba wszystko , co dostepne n rynku nawet z kopalni do tego sterownik komputerowy i doszedlem tylkko do tego ze wegiel jest syf. Serwisant starej daty powiedzial ze u nas sam mlody wegiel a lepszy na export.Do tego oszustwa na składach , domieszki , podlewanie woda. Jak kupilem kociol to na poczatku zalozmy spalał 0,5t na miesiac a po kilku ładnych latach juz pod tonę.Pomijam juz cene wegla. Kociol chodzil na mocy nominalnej w dwustanie , a jak zaczal sie wegiel syfiasty to przy ustawieniach nominalnych wegiel poprostu przelatywał przez kociol cos jak ten czeski brunatny.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
blachaxxx Opublikowano 19 Marca 2019 #58 Opublikowano 19 Marca 2019 Ten kalkulator pokazuje maksymalne zużycie przy ciągłej pracy kotla. Czyli takie cos jak jest podane w instrukcji kotla ile pali m3 na godzine przy pracy ciągłej,a wiadomo ze on pracuje ileś tam godzin dziennie. W menu sa dokładne dane ile pracowal.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Khojdys Opublikowano 22 Marca 2019 Autor #59 Opublikowano 22 Marca 2019 Witam, Dzięki @blachaxxx za pomoc, ja akurat nie mam problemu z ekogroszkiem, co nie wrzucę spała się w pył, obecnie też nie mam popiołu oraz pyłu zwęgla w kotłowni. Tylko mam wolny komin po piecyk łazienkowy i myślę o zakupie kotła TERMET ECO PLUS. Stąd pytam o koszty eksploatacji bo montaż dość tanio wychodzi. Pozdrawiam Krzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.