Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kalkulator zuzycia gazu PGNIG

Khojdys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz ustawioną krzywą na grzejniki a jak na podłogę, do jakiej max temp.może grzać kocioł na poszczególne obiegi ?

Opublikowano

W pomieszczeniu gdzie jest czujnik masz podłogę czy grzejniki ?

Opublikowano

Przepraszam kolegów, ale nadal nie wiem czy ten kalkulator PGNIG jest wiarygodny. Jak koledzy pisali ja wiem że potrzebuję tyle energii ile dom "wymaga". Palę ekogroszkiem 25 MJ i średnie spalanie to 15kg/dzień czyli mam do dyspozycji 375 MJ. Na kalkulatorze pokazuje mi że na piecu kondensacyjny zużycie gazu będzie ok 15 m3. A przecież GZ ma chyba 35MJ?

Co źle wpisałem do tego kalkulatora? 

Dzięki za pomoc. 

Pozdrawiam Krzysztof 

Ps: Martwim nie to co napisał kolega że on faktycznie nie mieści się w 5m3 w podobnym domu. 

Opublikowano

Za gaz bedziesz placil tyle co za wegiel
Kociol gazowy ma sprawnosc powiedzmy 90%
Natomiast węglowy z 80 przy mocy nominalnej z dobrym węglem.
Nie wiem jaki masz sterownik kotla węglowego ale jesli masz dwustanowo to pewnie ustawiony na minimum.
Nie da sie porównywać gazu do wegla jako paliwa.
Gaz jest o wiele lepszy chociaz tez podobno oszukują.
A z węglem to jest masakra bralem juz chyba wszystko , co dostepne n rynku nawet z kopalni do tego sterownik komputerowy i doszedlem tylkko do tego ze wegiel jest syf. Serwisant starej daty powiedzial ze u nas sam mlody wegiel a lepszy na export.
Do tego oszustwa na składach , domieszki , podlewanie woda. Jak kupilem kociol to na poczatku zalozmy spalał 0,5t na miesiac a po kilku ładnych latach juz pod tonę.
Pomijam juz cene wegla. Kociol chodzil na mocy nominalnej w dwustanie , a jak zaczal sie wegiel syfiasty to przy ustawieniach nominalnych wegiel poprostu przelatywał przez kociol cos jak ten czeski brunatny.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ten kalkulator pokazuje maksymalne zużycie przy ciągłej pracy kotla. Czyli takie cos jak jest podane w instrukcji kotla ile pali m3 na godzine przy pracy ciągłej,a wiadomo ze on pracuje ileś tam godzin dziennie. W menu sa dokładne dane ile pracowal.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Witam, 

Dzięki @blachaxxx za pomoc, ja akurat nie mam problemu z ekogroszkiem, co nie wrzucę spała się w pył, obecnie też nie mam popiołu oraz pyłu zwęgla w kotłowni. Tylko mam wolny komin po piecyk łazienkowy i myślę o zakupie kotła TERMET ECO PLUS. Stąd pytam o koszty eksploatacji bo montaż dość tanio wychodzi.

Pozdrawiam Krzysiek 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.