Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kalkulator zuzycia gazu PGNIG

Khojdys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, giecik napisał:

A jak wyłączysz piec to jaka temperatura w domu po kilku kilkunastu godzinach? Może chata dziurawa ;)

nigdy nie sprawdzalem, jest to jakis trop ale wydaje mi sie ze przy - temperaturach bylby bardziej trafny. 

Opublikowano
3 minuty temu, blachaxxx napisał:

Po co tak niska temperatura?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

a po co wyzsza skoro przy tej temperaturze juz kociol taktuje?

Opublikowano
3 minuty temu, impirio napisał:
jesli wywale krzywa to bede mial przegrzane lub niedogrzane reszte pokoii bo mam 2 obiegi - podlogowke i grzejniki.

Termostaty na grzejniki

kuzwa nie po to wywalalem tyle siana na mm100 i cw400 zeby robic teraz w domu prehistoryczne sterowanie. Takie wlasnie mialem przy ekogroszku i nie chce wiecej :D :D :D

Opublikowano

Bawiłem sie kiedys krzywa grzewcza i dla mnie to bylo bez sensu, najprostsze sterowanie to termostat na kotle i glowice na grzejnikach.

Opublikowano
Temperatura nie ma aż takiego znaczenia w zużyciu. Przy większej temp kocioł może zacząłby taktować na dłuższe okresy i spalać mniej aczkolwiek ja myślę że Twój dom tyle energii pożera. Przy takim zużyciu i nowym dobrze ocieplonym domu to powinna być sauna
Opublikowano
1 minutę temu, blachaxxx napisał:

Bawiłem sie kiedys krzywa grzewcza i dla mnie to bylo bez sensu, najprostsze sterowanie to termostat na kotle i glowice na grzejnikach.

tak i wtedy cala ta pogodowka ktorej zawsze mi  brakowalo traci sens. Sorry ale to nie rozwiazanie problemu :D

Opublikowano
1 minutę temu, giecik napisał:
4 minuty temu, impirio napisał:

Temperatura nie ma aż takiego znaczenia w zużyciu. Przy większej temp kocioł może zacząłby taktować na dłuższe okresy i spalać mniej aczkolwiek ja myślę że Twój dom tyle energii pożera. Przy takim zużyciu i nowym dobrze ocieplonym domu to powinna być sauna

Wiec wytlumacz mi dlaczego wiekszosc ludzi tutaj na forum pisze o domach gdzie metraz jest 2-3 krotnie wiekszy, czesto nieocieplone w ogole i 100% grzejniki i spalaniu podobnym lub niewiele wyzszym od mojego? To znaczy ze oni wszyscy sciemniaja? 

Opublikowano
Wiec wytlumacz mi dlaczego wiekszosc ludzi tutaj na forum pisze o domach gdzie metraz jest 2-3 krotnie wiekszy, czesto nieocieplone w ogole i 100% grzejniki i spalaniu podobnym lub niewiele wyzszym od mojego? To znaczy ze oni wszyscy sciemniaja? 

Może znaczyć że u Ciebie jest problem.

U mnie dziś piec wciągnął 25 kg grochu a mam 300 metrów nieocieplone domu i 300 litrów cwu na 8 osob

862e51612d3ef4043fa5d9a03c1370ab.jpg3c70b914350ac9ee55b6ad2b178fea67.jpg

Opublikowano

no wlasnie moj wciagal max 15kg w tych samych warunkach i to z marketu. Tyle to ja wiem ze gdzies u mnie jest problem dlatego dlatego pisalem o Johny Walkerze temu kto pomoze go rozwiazac :D

Opublikowano
no wlasnie moj wciagal max 15kg w tych samych warunkach i to z marketu. Tyle to ja wiem ze gdzies u mnie jest problem dlatego dlatego pisalem o Johny Walkerze temu kto pomoze go rozwiazac :D
15 x 8 = 120 kWh
15 x 6 = 90 kWh
Czyli się zgadza, tyle budynek potrzebuje ciepła. Szukaj przyczyny w domu a nie instalacji
Opublikowano

15 x 8 = 120 kWh
15 x 6 = 90 kWh
Czyli się zgadza, tyle budynek potrzebuje ciepła. Szukaj przyczyny w domu a nie instalacji

Ale pisze juz ktorys raz z kolei ze piec przy tych temperaturach czesto taktuje, jesli taktuje tzn ze nie ma gdzie odbierac tego ciepla ktore produkuje z minimlna moca. 

Opublikowano

Zeby on taktowal to musi dostac info ze temperatura spadła ponizej zadanej innej opcji nie ma albo temperatura wody jest za niska aby zadanal osiągnął , on nie ma prawa pracowac jak jest osiągnięta temperatura zadana.

Chuba ze masz sterowanie temperatura wody na kotle to tak sie bedzie działo bedzie chodzil trzymając priorytet temperatury wody nie pomiesczenia.

Opublikowano
Ale pisze juz ktorys raz z kolei ze piec przy tych temperaturach czesto taktuje, jesli taktuje tzn ze nie ma gdzie odbierac tego ciepla ktore produkuje z minimlna moca. 

A skąd wiesz że pracuje z minimalna mocą. Jeśli w kotle minimum to 5 kw a dom potrzebuje 2 kw to będzie taktował co nie zmienia faktu że 2 kw przez 24h daje 48 kWh. Nie wierzę że w Twoim kotle modulacja jest od 2kw.

Czyli spala tyle gazu ile produkuje ciepła mimo że taktuje co nie zmienia faktu że to dużo

Opublikowano
Chuba ze masz sterowanie temperatura wody na kotle to tak sie bedzie działo bedzie chodzil trzymając priorytet temperatury wody nie pomiesczenia.

Ma pogodowe czyli temp wody
Opublikowano

Czyli sam dobiera temperature wylotowa wody? Czy jak bo juz nie wiem? Na jakiej zasadzie dziala u ciebie sterowanie temperatura. Ja mam w jednym domu tak ze mam termostat pokojowy ustawiam temperature i tyle ma byc, w drugim mam termostaty na grzejnikach i na kotle ustawione na stałe 40 stopni

Opublikowano

Pogodowa działa tak że dobiera temp wody do temp zewnętrznej.

Ja mam tak u siebie ale i tak mam na każdym grzejniki termostat bo słońce które wpada przez okno podgrzewa pomieszczenia od południa a czujnik jest od polnocy

Opublikowano

Jesli energia by szla w kibel to kociol by nie taktowal tylko chodzil nonstop, jesli taktuje to nalezy poustawiać blokady palnika i pompy przy danej temperaturze.
Ja mam junkersa tylko inny model ustawiona tylko temp na kotle i chodzi Ok .

Opublikowano

Ja nie mówię że w kibel tylko więcej niż można sadzić w takim domu.

Zauważ że węgla szło mu podobnie więc to raczej nie wina pieca i instalacji.

Czy Twoj dom nie stoi na otwartej przestrzeni? Może mało słońca wpada przez okna?

Może tutaj leży przyczyna

Opublikowano

To ze spalanie wegla czy gazu jest podobne to normalne
Budynek ma zapotrzebowanie ileś KW i tyle a jak to dostarczymy nie ma znaczenia. Tu chodzi o to ze kociol bierze tyle w lato co i w zime.

Opublikowano
13 godzin temu, giecik napisał:

A skąd wiesz że pracuje z minimalna mocą. Jeśli w kotle minimum to 5 kw a dom potrzebuje 2 kw to będzie taktował co nie zmienia faktu że 2 kw przez 24h daje 48 kWh. Nie wierzę że w Twoim kotle modulacja jest od 2kw.

Czyli spala tyle gazu ile produkuje ciepła mimo że taktuje co nie zmienia faktu że to dużo

Mam podgląd na piecu z jaką mocą w danej chwili pracuje i przez większość dnia jest to właśnie 14% czyli 2 kw. Pięć ma właśnie taką moc min - przynajmniej tyle producent podaję. 

Opublikowano
13 godzin temu, giecik napisał:

Ja nie mówię że w kibel tylko więcej niż można sadzić w takim domu.

Zauważ że węgla szło mu podobnie więc to raczej nie wina pieca i instalacji.

Czy Twoj dom nie stoi na otwartej przestrzeni? Może mało słońca wpada przez okna?

Może tutaj leży przyczyna

Słońca wpada dość w ciągu dnia - termostat jest w salonie gdzie są z 3 stron okna. Na termostacie ustawiona na sztywno temperatura 23 stopnie dzień i noc

Opublikowano
13 godzin temu, blachaxxx napisał:

Czyli sam dobiera temperature wylotowa wody? Czy jak bo juz nie wiem? Na jakiej zasadzie dziala u ciebie sterowanie temperatura. Ja mam w jednym domu tak ze mam termostat pokojowy ustawiam temperature i tyle ma byc, w drugim mam termostaty na grzejnikach i na kotle ustawione na stałe 40 stopni

W salonie jest termostat z ustawiona na sztywno temperatura 23 stopnie. Jednakże na każdy obieg osobna krzywa grzewcza - obiegi są 2 czyli 70 %podlogowka i 30% grzejniki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.