Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kalkulator zuzycia gazu PGNIG

Khojdys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dom jednorodzinny, zapotrzebowanie energii ok. 140 KW. 

Aktualne ogrzewanie to ekogroszek zużycie paliwa dzienne to 15-20 kg (7-8 Mj/kg). Myślę o gazie ziemnym, ale chyba kalkultor zużycia gazu PGNIG ma błędy bo podaje mi 14-15 m3/ dzień. Jak to u was wygląda? Koszt O minimum  50% wyższy? Większość ludzi zużycie ma 3-5 m3 na dobę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Krzysiek

Opublikowano

Witam ja przeszedłem na gaz ziemny z ekogroszku,  i rachunki mam mniejsze niz za wegiel, mialem kociol z otwarta komora  termet wiszący z 92r , po zmianie na nowego vaillanta rowniez z otwarta komora nie zauwazylem mniejszych rachunków wiec rodzaj kotla gazowego nie ma moim zdaniem znaczenia, poprostu marketingowy belkot, dom potzrebuje ileś KW i tyle. 

Do tego brak problemu z noszeniem wegla , wygasaniem kotla i mniejsze rachunki za prad. 

Kociol węglowy aby pracowal ekonomicznie musi pracowac w mocy nominalnej co ciezko osiagnac np na kotle jak ja mam 18KW , u mnie srednia zapotrzebowania na cieplo z cwu to Ok 5KW . Znajomi ktorzy przeszli na gaz rowniez sa zadowoleni,

cos chyba policzyłeś zle z zapotrzebowaniem 140KW.

Opublikowano

Otwarta komora to niższa sprawność ale i większe niebezpieczeństwo

Przy kondensacyjnym najważniejsze są niskie parametry temperatury instalacji. I wcale nie musi chodzić w mocy nominalnej. Lepiej żeby modulowal w szerokim zakresie

Opublikowano
W dniu 17.03.2019 o 10:24, Khojdys napisał:

Większość ludzi zużycie ma 3-5 m3 na dobę. 

Zapomnij o tym - to nie realne. Chyba ze kociol przez wiekszą połowe dnia nie pracuje. Mi też tak wszyscy mowili i przy temperaturach nawet +10 +15 na zewnątrz najniższe zanotowane zużycie to jakieś 6,5-7m3.  Piec jak działa to idzie na totalnym minimum 2kw i nawet jak na tak niską moc często taktuje. Dom nowy, ok 130m2 docieplony i w wiekszosci podłogowka. Przez 3 tyg probowalem tysiace ustawien i w koncu dałem sobie spokoj. 

Stawiam każdemu skrzynkę Johny Walkera kto ustawi mi piec by spalal 3m3 na dobe - a co tam niech strace, stawiam 2 skrzynki :D

Piec to Junkers cerapur smart + cw400 + mm100

Opublikowano

5 M3 to jakieś 55 kWh
Na 24 godziny to ponad 2 kw przez całą dobę.
Przy nowym ocieplonym domu i +15 na zew to coś jest nie tak.
Albo wilgoć albo lubisz 25 stopni w domu albo bardzo dużo cwu

Opublikowano

Kociol spali tyle ilepotzrebuje budynek
Nie wiecej ani nie mniej. To poprostu fizyka tego sie nie da oszukać. Mozna zmniejszać temperature kombinować z wyłączaniem kotla ale to i tak bez sensu.
Wazne dobra izolacja, dobre okna i rekuperacja .
Ja mam dom z lat 30 i najwiecej dała piana na dachu.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano
3 minuty temu, giecik napisał:

5 M3 to jakieś 55 kWh
Na 24 godziny to ponad 2 kw przez całą dobę.
Przy nowym ocieplonym domu i +15 na zew to coś jest nie tak.
Albo wilgoć albo lubisz 25 stopni w domu albo bardzo dużo cwu

Napisalem przeciez ze kociol czesto taktuje. W domu fakt faktem jest non stop 23 stopnie. Wilgoci nie ma - dom jest 5 letni. CWU dla 2 osob wiec nic ponadprzecietnego.

Opublikowano
3 minuty temu, blachaxxx napisał:

Kociol spali tyle ilepotzrebuje budynek
Nie wiecej ani nie mniej. To poprostu fizyka tego sie nie da oszukać. Mozna zmniejszać temperature kombinować z wyłączaniem kotla ale to i tak bez sensu.
Wazne dobra izolacja, dobre okna i rekuperacja .
Ja mam dom z lat 30 i najwiecej dała piana na dachu.

wszystko to jest dla mnie jasne, tylko nie probuj mi wmowic ze dom przy +15 ma takie samo zapotrzebowanie na cieplo co przy np 0 :D 

U mnie wlasnie tak to wyglada ze przy sredniej temp zewnetrznej 0 stopni spala bardzo podobne ilosci co przy +15 (oczywiscie chodzi o temperature w ciagu dnia bo w nocy raczej nie ma takich wahań)

Opublikowano
Napisalem przeciez ze kociol czesto taktuje. W domu fakt faktem jest non stop 23 stopnie. Wilgoci nie ma - dom jest 5 letni. CWU dla 2 osob wiec nic ponadprzecietnego.
Nie ważne czy taktuje czy nie. Wytwarza Ci ponad 70 kWh na ogrzewanie w nowym domu.

U mnie na 300 metrów przy obecnych temp i cwu na 8 osób produkuje 200 kWh. Dom nieocieplony
Opublikowano
2 minuty temu, giecik napisał:

Nie ważne czy taktuje czy nie. Wytwarza Ci ponad 70 kWh na ogrzewanie w nowym domu.

U mnie na 300 metrów przy obecnych temp i cwu na 8 osób produkuje 200 kWh. Dom nieocieplony

no wiec co z tym fantem zrobic?

Przez 22 dni od dnia montazu spalil 195m3. (przez 1 noc po 2 dniowym wychlodzeniu poszlo 16m3) i pozniej sprednio 8m3 na dobe. Temperatury sami wiecie jakie teraz sa.

Opublikowano
wszystko to jest dla mnie jasne, tylko nie probuj mi wmowic ze dom przy +15 ma takie samo zapotrzebowanie na cieplo co przy np 0 :D 
U mnie wlasnie tak to wyglada ze przy sredniej temp zewnetrznej 0 stopni spala bardzo podobne ilosci co przy +15 (oczywiscie chodzi o temperature w ciagu dnia bo w nocy raczej nie ma takich wahań)

Nie bardzo rozumiem przy +15 spala tyle co przy 0.
To chyba ze masz jakas dziwna krzywa grzewcza albo wachania temperatury w domu

Opublikowano
1 minutę temu, blachaxxx napisał:

Nie bardzo rozumiem przy +15 spala tyle co przy 0.
To chyba ze masz jakas dziwna krzywa grzewcza albo wachania temperatury w domu

temperatura w domu stala w dzien i noc 23 stopnie. Chodzi mi o to ze w dni gdzie temperatura na zewnatrz dochodzi do 15C spala bardzo podobne ilosci gazu jak w dni gdzie dzienna temperatura oscyluje w granicach 0C. 

Opublikowano

Ile ma dom bo jak nowy w senie mieszkasz od niedawna to bedzie żarł duzo wiecej.

dom ma 5 lat, od 3 tygodni grzeje gazem - przedtem ekogroszkiem.

Opublikowano
Ile ma dom bo jak nowy w senie mieszkasz od niedawna to bedzie żarł duzo wiecej.

O to mi chodziło z wilgocią

Ja stawiam że kocioł gaśnie, później odpala i leci na max dopóki nie dostanie sygnału że ciepło w domu. Skopana regulacja
Opublikowano

Ok ,a masz krzywa grzania czy cos?

oczywiscie, zmiany krzywej grzewczej nie daja zadnych porzadanych rezulatow - probowane dziesiatki razy. 

Opublikowano
2 minuty temu, giecik napisał:

O to mi chodziło z wilgocią

Ja stawiam że kocioł gaśnie, później odpala i leci na max dopóki nie dostanie sygnału że ciepło w domu. Skopana regulacja

Nie leci na maxa, maxymalna temperatura ktora wychodzi z kotla jest w tej chwili ustawiona na 33C i jest to jakies 22% jego mocy czyli 3KW. Jednakze przez wiekszosc czasu kociol chodzi z moca 14% czyli tak jak deklaruje Junkers moc min 2KW

Opublikowano

Moze wywal krzywa grzewcza i zostaw termostat.
Ja mam ustawione 22 stopnie i tyle kociol wogole kiepski bo atmosferyk i startuje od 7Kw nie ma modulacji.
Ale to wyglada tak cieplej na zewnatrz rzadziej sie wlacza i tyle , temperatury pilnuje termostat.

Opublikowano
Nie leci na maxa, maxymalna temperatura ktora wychodzi z kotla jest w tej chwili ustawiona na 33C i jest to jakies 22% jego mocy czyli 3KW. Jednakze przez wiekszosc czasu kociol chodzi z moca 14% czyli tak jak deklaruje Junkers moc min 2KW
A jak wyłączysz piec to jaka temperatura w domu po kilku kilkunastu godzinach? Może chata dziurawa ;)
Opublikowano

Po co tak niska temperatura?

Opublikowano

Moze wywal krzywa grzewcza i zostaw termostat.
Ja mam ustawione 22 stopnie i tyle kociol wogole kiepski bo atmosferyk i startuje od 7Kw nie ma modulacji.
Ale to wyglada tak cieplej na zewnatrz rzadziej sie wlacza i tyle , temperatury pilnuje termostat.

jesli wywale krzywa to bede mial przegrzane lub niedogrzane reszte pokoii bo mam 2 obiegi - podlogowke i grzejniki.

Opublikowano

Termostaty na grzejniki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.