Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy w kuchni, a C.W.U w piwnicy.

koni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po wizycie kominiarza i wydaniu opinii, okazało się, że kocioł gazowy nie może być zamontowany w piwnicy. Zbyt mała wysokość pomieszczenia. 

W takim przypadku wybór miejsca instalacji kotła padł na kuchnię. Niestety, nie mogę zainstalować zbiornika CWU w kuchni. Zabierze zbyt dużo powierzchni przeznaczonej na meble.

Kuchnia wąska i długa.

Pytanie czy dobrym rozwiązaniem będzie zbiornik CWU  w piwnicy nieogrzewanej?

W tym przypadku, długość połączenia miedzy kotłem, a cwu będzie miała ponad 2m i nie jestem pewien czy coś takiego ma sens.

Czy może lepiej kupić kocioł dwufunkcyjny i pompa cwu?

Będę wdzięczny za porady.

Opublikowano

jaki to ma byc kocioł?

Jak kondensacyjny to trzeba w pomieszczeniu ( kuchni) mieć wentylację oraz taki kocioł musi być montowany min 0,5 m od elementów palnych oraz drzwi i okien.

Kocioł dwufunkcyjny ma sens jak masz wszystkie odbiory ciepłej wody do 3-4m od kotła i n=kocioł o odpowiednio du zej mocy np 25-28kW.

Zasobnik bez problemu ,może być w piwnicy

Opublikowano

Kocioł kondensacyjny, wentylacja jest. Do okna ponad 2m. 

Jedna łazienka będzie jakieś 6m dalej, a druga jest nad kuchnią czyli jakieś 3-4m do kranu. 

Martwi mnie tylko jedno. Czy nie będzie zbyt dużych strat ciepła przy podgrzewaniu zasobnika.  W piwnicy temp. zimą max 16oC Maksymalna pojemność zasobnika 120l.

Opublikowano

Zasobnik zawsze można wełną z roli docieplić i będzie OK.

Dodatkowo pamiętaj o rurach do i z kotła oraz z ciepłą wodą do kranów.- też mocno je ociepl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.