koni Opublikowano 27 Lutego 2019 #1 Opublikowano 27 Lutego 2019 Witam. Po wizycie kominiarza i wydaniu opinii, okazało się, że kocioł gazowy nie może być zamontowany w piwnicy. Zbyt mała wysokość pomieszczenia. W takim przypadku wybór miejsca instalacji kotła padł na kuchnię. Niestety, nie mogę zainstalować zbiornika CWU w kuchni. Zabierze zbyt dużo powierzchni przeznaczonej na meble. Kuchnia wąska i długa. Pytanie czy dobrym rozwiązaniem będzie zbiornik CWU w piwnicy nieogrzewanej? W tym przypadku, długość połączenia miedzy kotłem, a cwu będzie miała ponad 2m i nie jestem pewien czy coś takiego ma sens. Czy może lepiej kupić kocioł dwufunkcyjny i pompa cwu? Będę wdzięczny za porady.
sambor Opublikowano 27 Lutego 2019 #2 Opublikowano 27 Lutego 2019 jaki to ma byc kocioł? Jak kondensacyjny to trzeba w pomieszczeniu ( kuchni) mieć wentylację oraz taki kocioł musi być montowany min 0,5 m od elementów palnych oraz drzwi i okien. Kocioł dwufunkcyjny ma sens jak masz wszystkie odbiory ciepłej wody do 3-4m od kotła i n=kocioł o odpowiednio du zej mocy np 25-28kW. Zasobnik bez problemu ,może być w piwnicy
koni Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 27 Lutego 2019 Kocioł kondensacyjny, wentylacja jest. Do okna ponad 2m. Jedna łazienka będzie jakieś 6m dalej, a druga jest nad kuchnią czyli jakieś 3-4m do kranu. Martwi mnie tylko jedno. Czy nie będzie zbyt dużych strat ciepła przy podgrzewaniu zasobnika. W piwnicy temp. zimą max 16oC Maksymalna pojemność zasobnika 120l.
sambor Opublikowano 27 Lutego 2019 #4 Opublikowano 27 Lutego 2019 Zasobnik zawsze można wełną z roli docieplić i będzie OK. Dodatkowo pamiętaj o rurach do i z kotła oraz z ciepłą wodą do kranów.- też mocno je ociepl.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.