Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompy Wilo Stratos vs Yonos

Filonxxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie 

Pytanko techniczne: czy jeśli zdecyduję się kupić Stratosy zamiast Yonosów to czy oprócz bajeranckiego wyświetlacza i funkcji "autoadapt" zyskam-stracę coś jeszcze oprócz kilku stówek? 

Opublikowano

To zależy w jakich obiegach mają pracować.

Opublikowano

Dwie 60-ki na zasilaniu podłogówek, 40-ka na obiegu grzejnikowym i druga 40-ka na zasilaniu CWU.

Chcę nimi zastąpić wspominane w innym wątku Alphy 1L, z którymi nijak nie mogę się dogadać...

Opublikowano

Jeśli juz zmieniać  na Stratos, to tylko do obiegu grzejnikowego,  gdzie są głowice termostatyczne.. Rozumiem, że podłogówka na 3D bez siłowników i praca ciągła pomp?

A kwestia "niedogadania" się z pompami może tkwić w budowie instalacji, a nie samych pompach.

Opublikowano

Jak na razie bez siłowników, ale to już niedługo...

Na następny sezon będą listwy TECH L-8 i siłowniki, no chyba, że w tzw. międzyczasie pokaże się coś lepszego.

Wtedy chyba Stratosy będą miały sens.

Co do niedogadania się z Alphami to strasznie drażni mnie w nich jedna rzecz: ustawione w funkcji regulacji , czyli tak jak powinny być po jakimś czasie przestają pompować nijak tego nie sygnalizując. Wchodzę do kotłowni, diodki się świecą, niby wszystko OK a pompa faktycznie stoi - ja o tym nic nie wiem, bo niby skąd. Wilo podaje bieżący pobór mocy to od razu byłoby widać, że pompa zrobiła sobie wolne... 

Opublikowano

No dobra. Kupisz nowe pompki z magicznym wskazaniem mocy. Wchodzisz do kotłowni a tam 0 poboru na wyswietlaczu. I co wtedy? Kupisz nowe takie które pokażą od kiedy stoją? Chyba należy poszukać powodu czemu tak się dzieje? Ale jak wymienisz to ja chętnie te stare przygarnę.

Opublikowano

Wtedy będę wiedział, że u mnie ta cała "adaptacja" nie działa i trzeba cholery na "ręczny" bieg na sztywno ustawić...

Alphy ustawione na 2-kę dają radę.

Serio piszesz o tym przygarnięciu?

Wstawione jakoś koniec listopada/początek grudnia, mam dwie 60-ki i dwie 40-ki, z kwitami, na gwarancji.

Opublikowano

Gdzieś tu niedawnow innym wątku  ktoś sygnalizował problem z Alpha 1L. Też ni stąd ni zowąd sie wyłączaja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.