Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie 

Pytanko techniczne: czy jeśli zdecyduję się kupić Stratosy zamiast Yonosów to czy oprócz bajeranckiego wyświetlacza i funkcji "autoadapt" zyskam-stracę coś jeszcze oprócz kilku stówek? 

Opublikowano

To zależy w jakich obiegach mają pracować.

Opublikowano (edytowane)

Dwie 60-ki na zasilaniu podłogówek, 40-ka na obiegu grzejnikowym i druga 40-ka na zasilaniu CWU.

Chcę nimi zastąpić wspominane w innym wątku Alphy 1L, z którymi nijak nie mogę się dogadać...

Edytowane przez Filonxxxl
Opublikowano (edytowane)

Jeśli juz zmieniać  na Stratos, to tylko do obiegu grzejnikowego,  gdzie są głowice termostatyczne.. Rozumiem, że podłogówka na 3D bez siłowników i praca ciągła pomp?

A kwestia "niedogadania" się z pompami może tkwić w budowie instalacji, a nie samych pompach.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Jak na razie bez siłowników, ale to już niedługo...

Na następny sezon będą listwy TECH L-8 i siłowniki, no chyba, że w tzw. międzyczasie pokaże się coś lepszego.

Wtedy chyba Stratosy będą miały sens.

Co do niedogadania się z Alphami to strasznie drażni mnie w nich jedna rzecz: ustawione w funkcji regulacji , czyli tak jak powinny być po jakimś czasie przestają pompować nijak tego nie sygnalizując. Wchodzę do kotłowni, diodki się świecą, niby wszystko OK a pompa faktycznie stoi - ja o tym nic nie wiem, bo niby skąd. Wilo podaje bieżący pobór mocy to od razu byłoby widać, że pompa zrobiła sobie wolne... 

Opublikowano

No dobra. Kupisz nowe pompki z magicznym wskazaniem mocy. Wchodzisz do kotłowni a tam 0 poboru na wyswietlaczu. I co wtedy? Kupisz nowe takie które pokażą od kiedy stoją? Chyba należy poszukać powodu czemu tak się dzieje? Ale jak wymienisz to ja chętnie te stare przygarnę.

Opublikowano (edytowane)

Wtedy będę wiedział, że u mnie ta cała "adaptacja" nie działa i trzeba cholery na "ręczny" bieg na sztywno ustawić...

Alphy ustawione na 2-kę dają radę.

Serio piszesz o tym przygarnięciu?

Wstawione jakoś koniec listopada/początek grudnia, mam dwie 60-ki i dwie 40-ki, z kwitami, na gwarancji.

Edytowane przez Filonxxxl
Opublikowano

Gdzieś tu niedawnow innym wątku  ktoś sygnalizował problem z Alpha 1L. Też ni stąd ni zowąd sie wyłączaja.