Filonxxxl Opublikowano 25 Lutego 2019 #1 Opublikowano 25 Lutego 2019 Witam ponownie :) Powoli zbliża się moment kiedy mam zamiar założyć siłowniki sterujące pętlami podłogówki w pokojach dzieciaków i w sypialni. No i teraz pojawia się problemik, bo na rozdzielaczach nie mam nijak pozaznaczanych pętli i trzeba zidentyfikować która jest która. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zamknąć wszystkie pętle powiedzmy na noc żeby podłoga się wychłodziła, potem ustawić jakąś absurdalnie dużą temperaturę zasilania (ca. 45st) i otwierać po jednej, pirometr w rękę i sprawdzać, która podłoga się nagrzewa... Tylko to potrwa, oj potrwa. Macie jakiś lepszy pomysł?
sambor Opublikowano 25 Lutego 2019 #2 Opublikowano 25 Lutego 2019 Tylko tak i od razu podpisz wszystkie pętle,
Filonxxxl Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 25 Lutego 2019 Wielkie dzięki! Tak pocichutku miałem nieracjonalną nadzieję, że da się jakoś szybciej, raz, raz... No ale logika jest jedna, to fakt. Chyba kamerkę termowizyjną wypożyczę, będzie skuteczniej i przy okazji zobaczę, jak się temperatura rozkłada. Pewnie, że od razu namaluję co jest co. Sam się zastanawiam czemu nie zrobiłem tego dawno temu, przed wylewkami, no ale to se ne wrati, panie Hawranek, to se ne wrati :)
sambor Opublikowano 25 Lutego 2019 #4 Opublikowano 25 Lutego 2019 Dodatkowo warto się upewnić czy zasilanie na belce jest w pionie z powrotem
mironw Opublikowano 25 Lutego 2019 #5 Opublikowano 25 Lutego 2019 2 godziny temu, Filonxxxl napisał: Tak pocichutku miałem nieracjonalną nadzieję, że da się jakoś szybciej, raz, raz... No ale logika jest jedna, to fakt. a zdjęć to nie robiłeś to błąd
MikiQ Opublikowano 25 Lutego 2019 #6 Opublikowano 25 Lutego 2019 Jest jeszcze jeden sposób ale musisz wiedzieć jak wychodzą rurki z rozdzielacza. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Filonxxxl Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor #7 Opublikowano 26 Lutego 2019 Mógłbyś rozwinąć, bo jakoś nie łapię w jakim sensie mam "wiedzieć jak wychodzą rurki z rozdzielacza". Widzę tylko tyle, że pionowo w dół, w posadzkę, ale która gdzie pomyka to właśnie jest zagadka...
mironw Opublikowano 26 Lutego 2019 #8 Opublikowano 26 Lutego 2019 W dniu 25.02.2019 o 09:44, Filonxxxl napisał: Jedyne co mi przychodzi do głowy to zamknąć wszystkie pętle powiedzmy na noc żeby podłoga się wychłodziła, potem ustawić jakąś absurdalnie dużą temperaturę zasilania (ca. 45st) i otwierać po jednej, pirometr w rękę i sprawdzać, która podłoga się nagrzewa... To wcale nie tak długo , bo jak wystygnie podłoga , to 45C będzie pirometrem widać jak płynie ciepła woda , przecież nie musisz nagrzewać całej podłogi ,tylko zdiagnozowaną zakręć
KrisW Opublikowano 27 Lutego 2019 #9 Opublikowano 27 Lutego 2019 Ewentualnie kamerą termowizyjną fajnie widać gdzie co idzie. Sam u siebie szukałem. Ale pirometrem to ok 2-3 godzinki zabawy.
Filonxxxl Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor #10 Opublikowano 27 Lutego 2019 No tylko trzeba mieć kamerkę termowizyjną :) Niestety, okazuje się, że to nieczęsto spotykane ustrojstwo w wypożyczalniach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.