Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła lub zmiana na cos innego

maly11111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Khojdys masz chyba kociolek 25 kw ? ja bym celowal bardziej jesli mialby byc to seko to 14 kw i tak nie wiem czy nie za duzy.Z innych firm tez medzy 11-13 kw,mrozów -20 mamy kilka dni i kociol najwyzej przez te dni pracowalby na pelnej mocy.

Palnik sv200 czytalem ze na malych mocach uzyskuje wysoka sprawnosc to chyba jego atut nie wiem jak z ze spalaniem i zuzyciem opalu

Opublikowano

Ja bym brał deko le

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Witam @maly11111 w SEKO MAXX LE jest chyba najlepszy palnik obrotowy dostępny na rynku. Ale jak kilka razy pisałem kocioł dla mnie ***, kupiony "dla jaj". Zero pyłu, zero obsługi, pali wszystko kupiłem na 2-3 lata. Duża wygoda, dużo automatyki. Ja nigdy innego kociołka sobie nie wyobrażam, ale wsparcie SRKO=.0, Wsparcie PLUM =0. Pozdrawiam Krzysiek 

Opublikowano

Sorry Seko miało być.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Przegladalem dzisaj kilkanascie roznych firm,kotlow, na stronie kotlow malina odradzaja wymiennika z kanalami pionowymi nie wiem czemu moze chwyt reklamowy ?ciezko jest mi sie zdecydowac w kotle Skamp pv13  z palnikiem sv200 nie moge znalesc nigdzie opini ludzi ktorzy ten kociol uzytkuja  ile spala dobowo i czy jest bardziej oszczedny od retorty ?w Seko chyba nie da rady podlaczyc sterownika SKZP do ktorgo powiem szczerze sie juz przyzwyczailem troche .

A inne firmy Defro,Klimosz itp. raczej placi sie chyba za firme tylko gdzies czytalem

Najbardziej wkurza ze przez zlego hydraulika teraz przeplacam za ogrzewanie i trzeba od nowa szukac kotla i poprawiac instalacje,wydac znowu kilka tys.naprawde o dobrego fachowca coraz ciezej ehh...

Pozdrawiam

Opublikowano

Pionowy grill spalinowy czyścisz rzadziej jak płaskie półki

Konstrukcja pv-ki jest tak zaplanowana, abys miał wpływ na temp. spalin chociażby wiosna czy jesienią, możesz wówczas wymontować 2cięgna zawirowaczy z grilla, można też dodatkowo wyjąć opatentowany deflektor separujący. Palnik sv200 pozwala na inna konstrukcję wymiennika, jego sporą zaleta jest to,że grzeje wymiennik od samego dołu.

Jak masz swój sterownik SKZP02, to możesz skama zamówić bez stera i go sobie przełożysz

Opublikowano

Potwierdzam, popielnik w Skam-PV nagrzewa się jak diabli i już kolejną parę rękawiczek przepaliłem przy wyciąganiu [nakładam jedne na drugie] bo mi się czekać nie chciało. Czyszczenie w porównaniu do kotła z poziomymi półkami jaki miałem wiele lat jest po pierwsze znacznie rzadziej bo co 2 miesiące w PV a co 2 tygodnie przy półkach poziomych, i idzie szybciej bo w PV wystarczy zdjąć osłonę, klapkę i pomachać cięgnami przez kilka sekund.

Opublikowano

SUSPENSER jakie masz spalanie na Skamie ? ile metrow ogrzewasz

Opublikowano

186 m2 po podłogach w tym ogrzewany garaż 25 m2, spalanie zależy czego bo testuję różne opały - zobacz na wyniki testów w zakładce Ekogroszek na stronie - tam są daty zasypów Varmo i Tani Opał są w workach po 20 kg, reszta po 25 kg, pellety po 15 kg, zwykle zasypuję po 1 worku, a gdy więcej to od razu widać bo na znacznie dłużej wystarcza więc wystarczy, że przejrzysz okresy z zasypem co 1-2 dni i podzielisz przez wagę.

Opublikowano

A gdzie te wyniki testow znajde? Bo nigdzie nie widze

Opublikowano

Ja mam większy kocioł, wymiennik wodny taki pod 25kW,palnik sv200n 25kW, dzisiaj szybki test w domu analizatorem spalin, na sterze moc ograniczona na 15kW, otwarty zawór 3d aby ruszył do pracy, nie czekałem jak się do końca nawegli. Nie mniej sprawność spalania (ETA) >94%, emisja CO w granicy 80mg/m3 mimo wysokiego tlenu w spalinach 12-13% lambda 2,6. 

Paliwo to badziew ekomiał wymieszany z pelletem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.