YaroXylen Opublikowano 21 Listopada 2019 #26 Opublikowano 21 Listopada 2019 Witam Koleżeństwo na forum. Czy kolega pokazał film ze swojego kotła? Sorki że pytam ale na filmie raczej widzę retortę... z podajnikiem tłokowym? to mnie zaskoczyło... Pozdrawiam. YARO. Dopiero doczytałem że to filmik nie z twojego kotła. tak jakoś odebrałem
foreight Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor #27 Opublikowano 22 Listopada 2019 Tak nie mój był na filmie. Wrzucam dla zainteresowanych jak to wygląda. Standardowo moc mam ograniczoną do 60-70%, bo na 100 i tak nie da rady palić bo w kominie robi się szybko 230st + i się sam ogranicza. Dorzucam zdjęcia z 50%, 75% i 100%. ( w takiej kolejności) I film ze 100%. Między 75 a 50 na zdjęciu nie widać dużej różnicy, ale płomień jest słabszy, bo jest dużo mniej wiatru. Obstawiam też, że przy mocach powyżej 75% zacznie się spiekać węgiel. 20191121_193125.mp4
radoslavus Opublikowano 25 Listopada 2019 #28 Opublikowano 25 Listopada 2019 Mam pytanie czy to co muska płomień to deflektor czy półka wodna. Jeśli to drugie to nie ma szans na wyeliminowanie sadzy. Sterowanie to połowa sukcesu. W płycie palnika powinieneś pokleic 2 pierwsze i 2 ostatnie rzędy dziurek (np tak co drugą). Nie będzie ci tak wychladzalo kotła ani mocno odgazowywało po podaniu dawki. 230 stopni to za dużo w kominie, ile masz normalnie podczas pracy ?Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
foreight Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor #29 Opublikowano 25 Listopada 2019 Ogień muska półkę. Teraz jest więcej pyłu niż sadzy w kotle. Nie ma teraz tak drastycznego odcięcia powietrza jak wcześniej tylko schodzi o 1% i dopiero się za chwilę wyłącza całkiem, myślę że to sporo pomaga. W kominie jest tyle przy pracy na 70% np rozpalanie podnoszenie temp, normalnie w ciągu dnia pyrka sobie na 30-40% więc wtedy jest koło 100st.
radoslavus Opublikowano 25 Listopada 2019 #30 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zobacz u mnie praca na 26% a temperatura 78 w kominie. Masz dużą stratę. Napiszę ci jeszcze raz przepis. Cienką blaszkę wsadzasz w szparę jaka jest na łączeniu płyty paleniska z ramką w której się trzyma od strony jak spada popiół. Blaszkę wyginasz w kształt litery L ale nie za mocno. Powoduje to spiętrzenie popiołu, żar siedzi jak kartofle w popiele dłużej masz podtrzymanie jak jest ciepło i wiatr ci tam nie dmucha. Zaklejasz te otwory o których ci pisałem. Nad samym paleniskiem dajesz mini daszek z szamotu - po podaniu świeżej dawki, dym się lepiej dopala (popatrz na budowę palników rurowych), ja nawet miałem odwrotnie zamontowane te boczki żeby z przodu popiół nie spadał na boki. Wokół palnika wyklejasz szamotem ścianki i tą półkę też izolujesz szamotem, np płyta szamotowa wsparta z jednej strony na płycie szamotowej przyklejonej do ściany a z drugiej na ściance np z cegieł szamotowych opartych na tym dodatkowym palenisku. Przy czym musisz zostawić przelot dla płomienia. Można też zrobić tak żeby płomień przelatywał przewężeniem zrobionym z szamotu. Kocioł powinien ogrzać się spalinami a nie żywym płomieniem. O sadzy zapomnisz i z kotła będziesz zadowolony. A jak chcesz coś zmieniać to zmień tylko palnik na ślimakowy o mniejszej mocy. Zaklejenie tych otworów zmniejsza właśnie moc palnika ale w bezpieczny sposób. Poza tym to nowy kocioł będzie miał taką samą pojemność wodna tylko mniejszy palnik i tyle. W tych kotłach kiepskie jest to że palniki umieszczone są blisko półek/rusztów wodnych. Płyty szamotowe zamówisz na necie np alledrogo. Wydasz z 200 zł a będziesz miał spokój. Sprawdź też czy komin nie wyciąga ci ciepła być może trzeba zakleic/ przysłonić dmuchawę.Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
foreight Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #31 Opublikowano 29 Listopada 2019 Mam plan pokombinować z szamotem, ale czasu wiecznie nie mam.. Z drugiej strony dla wyobrażenia sobie mocno niestandardowego domu: 130metrów ogrzewanych z 230 metrów całość i 500m2 elewacji jest - czyli z 2 razy więcej niż każdy inny/standardowy dom o podobnej powierzchni = sporo nie przewidzianych strat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.