piter3173 Opublikowano 15 Lutego 2019 #1 Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam posiadam starą instalację z grubymi rurami, mam tera podłączony do instalacji bojler 140 l poziomy chcę go zlikwidować i podłączyć zasobnik 300 l dwu płaszczowy pionowy proszę mi podpowiedzieć czy mam wstawiać osobną pompę i jakieś zawory zwrotne itp
zaworek Opublikowano 15 Lutego 2019 #2 Opublikowano 15 Lutego 2019 Naczynie wyrównawcze musi być podłączone do zasilania kotła.+ ewentualnie 3cia pompa do ochrony powrotu(brak na schemacie)
piter3173 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 15 Lutego 2019 pompa musi być na powrocie bo nie ma miejsca na nią na zasilaniu,piony z ciepłej wody są wyprowadzone na strych i założone odpowietrzniki.Zbiornik wyrównawczy na zimnej bo w lato zamykam zawór nad piecem i grzeje się tylko bojler.
gmaj22 Opublikowano 15 Lutego 2019 #4 Opublikowano 15 Lutego 2019 Moze sprecyzuj, czy zasobnik czy wymiennik dwupłaszczowy. Zasobnik magazynuje ciepłą wodę np. po podgrzaniu jej przez kocioł gazowy dwufunkcyjny. Ty masz najpewniej wymiennik, gdzie zewnetrzny płaszcz jest połaczony z kotłem, wewnetrzny zaś z instalacją wodną. Tak w skrócie....
piter3173 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 15 Lutego 2019 dokładnie ,,wymiennik, gdzie zewnętrzny płaszcz jest połączony z kotłem, wewnętrzny zaś z instalacją wodną."
PrzeMal Opublikowano 17 Lutego 2019 #6 Opublikowano 17 Lutego 2019 Nie rozumiem, co ma dac wymiennik na CWU? Mam wymiennik przy piecu na eko groszek gdyz CO mam mieszane, podlogowka z grzejnikami, ale docelowo bedzie sama podlogowka. Wymiennik zabezpiecza mi stale cisnienie robocze na podlogowce, dzieki czemu nie mam problemow z temperaturami jak i innych o ktorych czesto czytam i slysze. Co ma to dać na CWU?
piter3173 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor #7 Opublikowano 17 Lutego 2019 zastępuje bojler z wężownicą wymiennikiem 300 litrów dwupłaszczowym chodzi mi o to czy w obecnej instalacji wymienionej wyżej mam zastosować dodatkową pompę na wymiennik czy nie,bo w lato kiedy zamykam zawor nad piecem to pompa podaje ciepłą wodę tylko na wymiennik ale w zimie na grzejniki i wymiennik,czy w zimie będzie to działać prawidłowo
PrzeMal Opublikowano 17 Lutego 2019 #8 Opublikowano 17 Lutego 2019 Wydaje mi sie ze bedziesz mial duze spatki temperatur, jezeli jedna pompą chcesz to obsługiwać. Ja mam na oddzielnym obiegu CWU, a przed zalozeniem wymiennika na CO pompa od CWU robila za ochrone powrotu na kocioł i zdawalo to super egzamin, jednak jak wspomnialem obieg ten byl niezalezny od CO...
piter3173 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor #9 Opublikowano 17 Lutego 2019 czyli wstawiam pompę na odejściu na wymiennikna ciepłej wodzie a stara zostaje i w lato i zimie pracują dwie,czy omijam powrotem z wymiennika pompę powrotu na piecu i wtedy pracuje w lato tylko ta z wymiennika
mironw Opublikowano 17 Lutego 2019 #10 Opublikowano 17 Lutego 2019 dlaczego dwu płaszczowy a nie wężownica ( podwójna wężownica)
gmaj22 Opublikowano 18 Lutego 2019 #11 Opublikowano 18 Lutego 2019 Taki dwupłaszczowy szybciej się nagrzewa, do tego jeśli wiszący nad kotłem (lub stojący np. kondygnację wyżej) dość dobrze pracuje na grawitacji. 300 litrowego raczej nad kotłem nie powiesi :) Skoro autor myśli o jednej pompie, to proponuję taki prosty układ: Regulacja temperatury CWU albo jak na szkicu zaworem 3D z czujnikiem w bojlerze lub na powrocie ( jeśli ma być ochrona powrotu), albo w miejscu 3 D dać trójnik a regulację CWU zapewni zawór z głowicą i kapilarą z czujnikiem lub siłownikiem termoelektrycznym.
Gość Digitrax Opublikowano 18 Lutego 2019 #12 Opublikowano 18 Lutego 2019 Lub jeszcze prościej stosując zawór termostatyczny z kapilarą na zasilaniu wężownicy. Wystarczy pół cala. Nie trzeba wtedy zaworu 3D siłownika i sterownika do tego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.