Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja CO jak wysterować

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po drobnych poprawkach które wprowadził hydraulik instalacja zaczęła całkowicie inaczej pracować. Wcześniejszą wersję jakoś ogarnąłem jednak teraz muszę zwrócić się do was. Tak na szybko instalacja wygląda tak : z kotła jest wyjście na cwu i zawór 4d. Za zaworem 4d jest pompa na grzejniki i dwie grupy pompowe z zaworami 3D (piętro, parter). Jedna grupa ma zawór 3d termostatyczny druga zawór 3d pod siłownik. 

Może wypunktuje pytania :

1- Zauważyłem że temp na grupach zmienia się jak zmieniam temp na zaworze 4d. Np ustawię na grupach 28 stopni a z zaworu 4d wychodzi 40. Gdy na zaworze 4d zwiększam na do 50 to na grupach temp wzrasta o ok 3-4 stopnie. Dlaczego tak się dzieje? 

2-  hydraulik ustawił mi w sterowniku pompę kotłową jako CO. Czy nie lepiej było by gdyby pompa kotłowa pracowała 24/h bez sterownika a np jedną pompę z grup pompowych ustawić jako CO? Nawet w lecie gdy tylko będę grzał bojler gdyby temp za bardzo wzrosła to włączy się pompa CO by schłodzić kocioł. Dobrze by było gdyby to była pompa gdzie jest odbiór ciepła. 

3- czy lepiej do grupy pompowej z zaworem 3d przystosowanym pod siłownik dokupić siłownik i sterownik pokojowy czy wymienić go na zawór 3d termostatyczny bym mógł sobie sam ustawić temp? 

Narazie tyle pytań. Jak coś mi się jeszcze nasunie to napiszę. 

Opublikowano

ad.1

Jeżeli zmienia się temp 4d czyli podajesz wiecej ciepła to wiadome ze na 3d też zajdzie zmiana dopiero regulacja ręczna lub automatynie poprzez siłownik, w przypadku 3d termostatycznego temperatura powinna się utrzymywać

ad.2 Jaki sterownik? lepiej żeby pracowała od jakiegoś sterownika jeżeli oszczędniej

ad. 3 Kwestia oszczędności i możliwości regulacji , oszczędności wynikną raczej z 3d + siłownik + sterownie pogodowe mimo ze tańsza jest opcja zaworu termostatycznego

Schemat narysowany więcej by pokazał

Opublikowano

Nie rozumiem, dlaczego autor tworzy nowy temat a nie kontynuuje poprzedniego, wcześniej założonego.

Ułatwiło by to zorientowanie się w sytuacji i nie byłoby pytań o schemat. 

Albo chociaż odnośnik czy link do tematu żródłowego. 

Opublikowano

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Na zaworze 4d mam puszczone na grupy np 45 stopni. Na grupach mogę odkręcić zawory 3d na max a i tak w instalację nie wypuszczę więcej niż 30 stopni (zawory otwarte na full powinny puszczać 45 stopni). Dopiero gdy podniosę temp na zaworze 4d np do 55-60 wtedy mogę osiągnąć te 45 na grupach. 

Opublikowano

Nie zapominaj, że masz pompę kotłową na powrocie z 4D a ona też swoje potrzebuje, żeby ten powrót chronić.  

Opublikowano

Pompa pracuje na minimum (6W) a temp powrotu prakrycznie się nie zmienia tzn cały czas jest o 5-6 stopni niższa niż zadana na kotle. Zaworem 4d kręcę w zakresie od 2 do 4 (skala jest do 10). Gdy jest na 2 wtedy na zasilaniu instalacji mam 40 stopni. Gdy dam na 4 mam 65 czyli tyle ile zadana na kotle. Powrót podczas tych zmian stoi w miejscu. 

Dziwi mnie też ta mała możliwość sterowania zaworem 4d. Gdy na 4d dam 45 stopni by na grzejnikach było dobrze to znów na grupach będę miał za niską temp. Gdy podniosę temp na zaworze 4d by móc na grupach podnieść do 30-32 wtedy na grzejniki poleci 60 stopni. 

Opublikowano

Siłownik na mieszacz w grupie "grzejnikowej" i po sprawie, bo na podłogówce masz chyba mieszacz 3D termostatyczny?

Opublikowano

Na jednej grupie (poddasze) mam termostatyczny na drugiej (parter) mam taki do którego mogę dołożyć siłownik. 

Co mi da siłownik na zaworze 4d? Co ma nim sterować. I co wtedy z grupami? 

Opublikowano

Chodzi mi właśnie o tą grupę, gdzie możesz założyc siłownik - nie o 4D.

Opublikowano

To jest grupa podłogowa. Są dwie. Grzejniki są bezpośrednio zasilane z zaworu 4d.

Czyli siłownik na zaworze 3d w grupie podłogowej stwrowany pewnie sterownikiem pokojowym. A zawór 4d i grzejniki ustawić na sztywno? 

Opublikowano

ciach/

5 minut temu, JacekFF napisał:

Czyli siłownik na zaworze 3d w grupie podłogowej stwrowany pewnie sterownikiem pokojowym. A zawór 4d i grzejniki ustawić na sztywno? 

Pogodowym, czyli czujnikiem zewnętrznym a nie pokojowym.  

Grzejniki na sztywno, skoro masz głowice termostatyczne na nich.

I "zapasy" temperatury na poszczególnych etapach: np. kocioł- 65 C, 4D -50 C, mieszacz 30 C

Opublikowano

Ok rozumiem. A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Jeśli z zaworu 4d idzie powiedzmy 60 stopni na grupy to czy na grupach mogę osiągnąć tylko 2x30 stopni czy mogę więcej np 2x 35 lub np na jednej grupie 30 a na drugiej 35 co razem daje 65? Czy to ma jakieś znaczenie? 

Oraz drugie pytanie czy jeśli na grupach mam ustawione po 30 stopni ale jedna pompa pracuje na 20W a druga na 15W to czy obie dostarczą taką samą temp czy pracująca mocniej dostarczy więcej ciepła? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.