Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże zużycie gazu- uszkodzony czujnik temperatury zasobnika wody użytkowej?

mar80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam Buderusa GB162 z dwoma obiegami grzewczymi (1- grzejniki sterowane przez temperaturę pomieszczenia RC35, 2- podłogówki z mieszaczem sterowane na podstawie czujnika zewnętrznego) + zasobnik na c.w.u. 160L. Ostatnio zauważyłem dużo wyższe zużycie gazu (przy temperaturze zewnętrznej ok. 0C) i zastanawiam się z czego to wynika.

Załączam zdjęcia z menu diagnostycznego, zauważyłem że temperatura zasobnika jest zawsze 10C. Czy poprawnie interpretuję przedstawione informacje, że: obieg grzewczy 1 ma wystarczającą temperaturę (49/46), obieg grzewczy 2 jest blisko wystarczającej i prawdopodobnie zaraz mieszacz dociągnie do porządanych 34C (32/34), temperatura sprzęgła jest wyżej niż potrzeba (49/46)? Wynikałoby z tego, że obiegi grzewcze nie wymagają tak wysokiej temperatury i zostaje nam tylko c.w.u. Zważywszy, że T zasobn. cały czas jest 10C (a z kranów płynie normalna, ciepła woda) słusznie wnioskuję, że uszkodzony jest czujnik c.w.u.? Jeśli tak, to jaki to rodzaj czujnika? Można go jakoś sprawdzić multimetrem?

Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli przekazałem za mało informacji, to dajcie znać koniecznie.

Pozdrawiam.

20190131_073331.jpg

20190131_073232.jpg

20190131_073200.jpg

20190131_073144.jpg

20190131_073129.jpg

Opublikowano

Teoretycznie tam jest NTC10k o odpowiedniej charakterystyce, wyłącz kocioł, wypnij wtyczkę czujnika , wyjmij czujnik z zasobnika i w temp pokojowej powinien mieć ok 10kom  rezystancji.

Jak coś źle to albo serwis albo kupić nowy , ale taki sam jak był i wpiąć zamiast niego.

Jak czujnik OK to sprawdzić styki w podłączeniu czujnika, jak ok to niestety sterownik

Opublikowano

Ok, dzięki o taką odpowiedź mi chodziło. Zmierzyłem i faktycznie jest tyle ile przewiduje charakterystyka NTC 10- coś ponad 3kΩ, czyli czujnik teoretycznie sprawny. Po odłączeniu, pomiarze i podłączeniu RC35 pokazał właściwą temperaturę c.w.u. co jak sądzę może świadczyć albo o złym połączeniu w okolicach czujnika albo po prostu o tym, że się on psuje. Poczekam na kolejny błędny odczyt i spróbuję poruszać kablami.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Czujnik jest dobry, problem dużego zużycia leży gdzieś indziej.

Nie byłem pewien czy właściwie interpretuję odczyty ze sterownika, gdyż dawno tego nie robiłem i niestety pomyliłem kolejność- najpierw jest wartość zadana, później rzeczywista- a nie odwrotnie, jak przyjąłem w swojej tezie (widać o co chodzi porównując ze zdjęciami to co napisałem w pierwszym poście). 

Odczytując poprawnie wartości podejrzewam, że problem leży w obiegu grzewczym 1, gdyż jako jedyny nie ma jeszcze osiągniętej wartości zadanej. Obieg grzewczy 1 to grzejniki sterowne temperaturą pomieszczenia z RC35 (ustawioną na 22C). W czasie robienia zdjęć temperatura była na pewno zbliżona do ww. 22C, więc wydaje mi się, że nie było potrzeby aż tak (do 60C przy aktualnych 46C i zadanych 49C) rozgrzewać pieca.

Przełączam aktualnie  sterownie OG1 na temperaturą zewnętrzną z uwzględnieniem wpływu pomieszczenia (0K przegrzewa o jakieś 1,5C, testuję jaki wpływ ustalić jako właściwy).

Tematu posta nie zmieniam, gdyż podany model czujnika temperatury i sposób jego sprawdzenia jest właściwy, może się zatem komuś przydać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.